25 آذر 1396, 5:10
«ماشین پشت سری ترمز خالی کرد و کوبید به صندوق عقب من ... ماشینم خورد به مینیبوس جلویی ... خدا رحم کرد که کمربند رو بسته بودم و سرم نخورد به شیشه ...» اینها را مردی میگوید که دست و صورت زخمیاش، خبر از وقوع حادثه ای برای او را، طی چند روز قبل میدهد. مرد زخمی، با آب و تاب از اتفاقاتی که پس از تصادف برایش روی داده است، سخن میگوید؛ این که نیازی به رفتن به بیمارستان پیدا نکرده و یکسره به خانه رفته و استراحت کرده و وقتی روز بعد تصمیم گرفته است که برای اخذ طول درمان و مطالبه دیه از راننده خاطی، به پزشکی قانونی برود، ابتدا او را به کلانتری محل تصادف فرستادهاند: «معلوم نیست چه مقرراتی دارند ... به من گفتند همون دیروز باید می اومدی تا نامه میدادیم بهِت، بری پزشکی قانونی ... هیچی دیگه! حقمون رو هم پایمال کردند!» واقعاً حق مرد زخمی پایمال شده بود؟ آیا خودش در این مسئله مقصر نبود؟ حقیقت آن است که بسیاری از شهروندان ما، اطلاعات چندانی از مقررات و قوانین مورد نیازشان ندارند. بسیاری از آن ها نمیدانند که مثلاً، چه زمانی باید به پزشکی قانونی مراجعه کرد و چه مدارکی را باید به همراه برد؟ آیا فرد میتواند رأساً برای گرفتن طول درمان یا هر موضوع دیگری که مراجعه به پزشکی قانونی را الزامی میکند، به مراکز مربوط مراجعه کند؟ نمونههایی از این قبیل، فراوان است؛ اما در این قسمت از پرونده حقوق شهروندی و به مناسبت برخورد با این شهروند عزیز، تصمیم گرفتم تا اطلاعاتی درباره چرایی و چگونگی مراجعه به پزشکی قانونی، به شما خوانندگان عزیز، ارائه کنم.
طبق ماده یک «قانون تشکیل سازمان پزشکی قانونی کشور»، هدف از تأسیس این سازمان عبارت است از: «1- اظهار نظر در امور پزشکی قانونی و کارشناسی آن، کالبدشکافی و انجام امور آزمایشگاهی و پاراکلینیکی به دستور مراجع ذیصلاح قضایی؛ 2- پاسخ به استعلامات ادارات و سازمانهای وابسته به قوه قضاییه و سایر دستگاههای دولتی؛ 3- اجرای برنامههای کارآموزی پزشکی قانونی و بررسی صلاحیت علمی داوطلبان خدمت پزشکی قانونی در سازمان؛ 4- همکاری علمی و انجام امور آموزشی و پژوهشی مورد نیاز دانشگاهها که برای پیشبرد اهداف سازمان و دانشگاهها مفید میباشد؛ 5- تبادل اطلاعات علمی مورد نیاز با مراکز آموزشی داخل و خارج کشور.» بر اساس مندرجات پایگاه اینترنتی «سازمان پزشکی قانونی کشور»(http://www.lmo.ir) این سازمان، سازمانی مستقل و تخصصی در قوه قضاییه است که «با بهرهگیری از کارشناسانی کارآمد و متخصص و با استفاده از فناوریهای نوین در راستای کشف حقیقت و کمک به استقرار عدالت در جامعه، نظرات کارشناسی خود را در امور پزشکی قانونی با رعایت صحت، دقت و سرعت و بر اساس اصول علمی، قانونی و شرعی به مراجع ذیصلاح ارائه مینماید.» بنابراین، در تمام مواردی که قرار است نظر کارشناسی درباره مسائل مربوط به امور پزشکی و مانند آن، به مراجع ذیصلاح ارائه شود، گذر شما به پزشکی قانونی خواهد افتاد. برای نمونه، در صورتی که بارداری برای مادری خطر جانی ایجاد کند و به همین دلیل، نیاز به سقط جنین داشته باشد، مرجع صالح برای اظهار نظر درباره وجود این خطر، پزشکی قانونی است و قاضی نیز، با توجه به ارائه نظر کارشناسی این سازمان، حکم مقتضی را صادر میکند. در مواردی که فردی مدعی باشد بر اثر ضرب و جرح یا تصادف یا مواردی از این قبیل، آسیب جسمی یا روانی به وی وارد شده است و بخواهد در دادگاه موضوع را اثبات و تقاضای محکومیت مجرم یا مجرمان و دریافت دیه کند، باز هم نیازمند نظر کارشناسان پزشکی قانونی است. این موضوع، به ویژه در مواردی که جنایتی واقع شده، بسیار حائز اهمیت است.
استفاده از نظر کارشناسان پزشکی قانونی، نیازمند طی مراحل اداری مخصوص به خود است. باید توجه داشته باشید که سازمان پزشکی قانونی، به جز برخی موارد محدود، مانند صدور گواهی فوت، هیچگاه پاسخگوی افرادی که رأساً برای دریافت نظر کارشناسی به این سازمان مراجعه میکنند، نیست. فرد مراجعهکننده، باید از سوی مراجع ذیصلاح، کتباً به پزشکی قانونی معرفی شده باشد. بنابراین، در صورتی که به هر دلیلی، اعم از جراحت ناشی از ضرب و جرح، تصادف و ... قصد مراجعه به پزشکی قانونی را دارید، ابتدا باید به پاسگاه انتظامی محل وقوع جرم مراجعه کنید و بر اساس مستنداتی که مأمور آن ها را تهیه و صورت جلسه کرده است، تقاضا کنید برای مراجعه شما به پزشکی قانونی، معرفینامه صادر شود. این معرفینامه باید دربرگیرنده تاریخ، شماره ثبت و نیز ممهور به مهر مرجع ارسال درخواست باشد. درج مشخصات کامل هویتی فرد مورد معاینه در معرفینامه، ضروری است. لازم است یادآوری شود که برای دریافت معرفینامه، باید بلافاصله پس از صورت جلسه مأمور، به پاسگاه مراجعه و تقاضای دریافت آن را ارائه کنید. به تأخیر انداختن زمان مراجعه، میتواند برای صدور معرفینامه محدودیتهایی ایجاد کند. پس از دریافت معرفینامه، با در دست داشتن کارت ملی، به مرکز پزشکی قانونی که آدرس آن را از محل صدور معرفینامه گرفتهاید، مراجعه کنید. در این مراکز، معمولاً ابتدا فرمهایی برای شرح درخواست به شما ارائه میشود که پس از تکمیل آن ها و واریز هزینه رسیدگی، برایتان زمان معاینه تعیین میکنند تا پس از انجام آن، نظر کارشناسی برای ارائه به مراجع ذیصلاح، صادر شود.
طبق مندرجات پایگاه اینترنتی سازمان پزشکی قانونی کشور، برخی از مواردی که باید برای اخذ نظر کارشناسی به این سازمان مراجعه شود، از این قرار است: «1- معاینات پزشکی برای مصدومین ناشی از نزاع، تصادف و حوادث کار، 2- معاینه بر بالین بیمار(در مواردی که به هر دلیل، نتوان فرد را برای معاینه به پزشکی قانونی منتقل کرد)، 3- معاینات روان پزشکی، بررسی رشادت(رشد یافتگی) و اهدای عضو (در این موارد، حسب مورد، فرد باید سوابق پزشکی مورد نیاز را هم به سازمان ارائه کند. در مورد اهدای عضو نیز، ارائه معرفینامه از انجمن اهدای عضو، ضروری است)، 4- معاینات از کار افتادگی(در این معاینات، اگر بررسی باید در دو زمینه جسمی و روانی انجام شود، فرد باید در هر دو بخش مورد معاینه قرار بگیرد)، 5- بررسی گواهی استعلاجی(در این موارد، معمولاً رسیدگی با ارائه نامهای از واحد امور اداری محل اشتغال انجام میشود. در این شرایط، فرد باید افزون بر معرفینامه واحد امور اداری، گواهی پزشک معالج و نسخه دارویی مرتبط و ممهور به مهر داروخانه و نیز، سایر مدارک پزشکی مورد نیاز را هم به کارشناسان سازمان ارائه کند)، 6- معاینات و آزمایشهای استخدامی، 7- آزمایش های اعتیاد و الکل، 8- آزمایش بررسی بارداری، 9- معاینات و آزمایشهای قبول فرزند(در این مورد، حضور زوجین متقاضی فرزندخواندگی، الزامی است)، 10- معاینات اظهار نظر درباره تحمل کیفر، 11 - صدور مجوز سقط درمانی(طبق مندرجات پایگاه اینترنتی پزشکی قانونی، در این مورد، زن باردار میتواند شخصاً تقاضای رسیدگی را به سازمان پزشکی قانونی تسلیم کند)، 12- معاینات و آزمایشهای مربوط به صدور مجوز اهدای جنین(در این مورد، افزون بر مدارکی مانند نامه مرجع قضایی و اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی زوجین، ارائه گواهی پزشک معالج مبنی بر ناباروری زوجین و سلامت زن از نظر قابلیت بارداری الزامی است)، 13- معاینه تعیین سن(برای انجام این معاینات، ارائه مدرک تحصیلی، الزامی است)، 14- آزمایش DNA(انجام این آزمایش که معمولاً برای تشخیص هویت افراد انجام میشود با ارائه نامه از مراجع قضایی ممکن است)، 15- معاینه جسد و صدور جواز دفن(برای انجام این معاینه و صدور مجوز مورد نیاز، افزون بر نامه مراجع قضایی ذیصلاح، به اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی یکی از بستگان درجه اول متوفی هم نیاز است)، 16- صدور گواهی فوت(برای صدور این گواهی، درخواست کتبی یکی از بستگان درجه یک متوفی و اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی وی الزامی است. صدور گواهی فوت در پرشکی قانونی، برای اجساد معاینه شده، رایگان است).»
نویسنده : جواد نوائیان رودسری
روزنامه خراسان
تاریخ: یکشنبه 21 آبان ماه 1396
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان