دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مقام خشوع

پرسش: مقام خشوع که یک ارزش معنوی، عبادی و اخلاقی به حساب می‌آید چگونه در انسان به وجود می‌آید؟
No image
مقام خشوع

پرسش: مقام خشوع که یک ارزش معنوی، عبادی و اخلاقی به حساب می‌آید چگونه در انسان به وجود می‌آید؟

پاسخ: از منظر قرآن صفت خاشع و خشوع که هفده بار مشتقات مختلف آن در این کتاب آسمانی به کار رفته است، یک ارزش معنوی، عبادی و اخلاقی شمرده می‌شود، و با برخی از مفاهیم اخلاقی و معنوی مانند تضرع، استکانت و تواضع شباهت‌ها و قرابت‌هایی را نیز دارد.

مفهوم خشوع

راغب در مفردات خود، صفحه 149 در معنای خشوع و تضرع می‌نویسد:

«خشوع همان تضرع است، ولی اکثر موارد خشوع بر آن حالتی که بر جوارح مستولی می‌شود به کار می‌رود، در حالی که ضراعه و تضرع بیشتر بر انکسار و شکستگی که در قلب پیدا می‌شود اطلاق می‌گردد. بر همین اساس گفته اند: زمانی که حالت تضرع بر قلب حاکم شود، اعضا خشوع پیدا می‌کنند.» در معجم فروق اللغویه، صفحه 216 نیز آمده است: «والخشوع: یقال باعتبار الجوارح» بنابراین، بین این دو واژه ارتباط وجود دارد. زمانی که قلب متاثر شد، آثارش در انفعال و انعطاف اعضا و جوارح مشاهده خواهد شد. آیاتی مانند: «الذین هم فی صلاتهم خاشعون»(مومنون- 2) خشوع و تاثر جوارح را در اثر توجه به خدا و شکستگی قلب می‌داند. در اصطلاح عرفان، خشوع یعنی خمود و رکود بی حرکت. زمین خاشعه یعنی زمینی که او را حرکتی نباشد و مراد، تواضع و فروتنی است با خلق خدا و درهم شکستن بت نخوت و غرور.

خشوع در قرآن

از دیدگاه قرآن اظهار خشوع تنها در برابر خداوند متعال ارزشمند بوده و در مقابل غیرخدا جایز نیست و از نظر اخلاقی ضد ارزش محسوب می‌شود. قرآن کریم از مومنان می‌خواهد که در راه رسیدن به مقام معنوی خشوع تلاش کنند و برای رسیدن به آن، زمان را از دست ندهند. «آیا زمان آن نرسیده که مومنان دلهایشان به یاد خداوند، و آنچه از حق نازل شده است، خشوع یابد. »(حدید- 16) قرآن کریم علاوه بر سفارش برای رسیدن به منزلت خشوع، در بعضی از آیات «خاشعین» را می‌ستاید و برای آنان مغفرت و پاداشی عظیم وعده می‌دهد. (انبیا- 90) و (احزاب- 35)

نشانه های خشوع واقعی

قرآن مجید کسانی را «خاشع» واقعی می‌داند که سه نشانه در عملکرد آنان نمودار باشد.

1- خاشع برای خدا: خداوند در آیه 199 آل عمران در مقام تمجید از افرادی از اهل کتاب که به خدا و نبوت رسول گرامی اسلام ایمان آورده، در حالی که تورات و انجیل واقعی را قبول دارند برای خدا خشوع می‌کنند و آیات الهی را به بهای ناچیز نمی فروشند برآمده است.

2- خشوع در نماز: نماز، برترین عبادات و خشوع، روح عبادت است. در صورتی که نمازگزار حالت خشوع در اعضا و جوارحش هویدا نباشد معلوم می‌شود ایمان واقعی کسب نکرده است. خداوند در سوره مومنون آیه 1 می‌فرماید: «به راستی که مومنان رستگار شوند. همان کسانی که در نمازشان فروتنند».
3- آسان شدن نماز: انسانی که به خشوع رسیده، دیگر نماز خواندن و شب زنده داری با نماز برای او ثقیل و سخت نیست و یا با کسلی و تنبلی و بدون حضور قلب به سراغ نماز نمی رود و در یک کلام برپایی نماز برای او لذتبخش است. قرآن کریم در سوره بقره آیه 45 می‌فرماید: «از صبر(روزه) و نماز یاری بجویید و آن(نماز) جز بر فروتنان گران می‌آید.»

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS