دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

موعظه؛ نسخه ای شفابخش

امیرالمومنین علی(ع) در وصیت خویش به امام حسن مجتبی(ع) می‌فرماید: ‌«فاحی قلبک بالموعظه و امته بالزهد؛ (ای پسرم) دل خود را با پند و اندرز زنده بدار و با زهد و پارسایی بمیران»(نهج البلاغه، نامه 31).‌
موعظه؛ نسخه ای شفابخش
موعظه؛ نسخه ای شفابخش

امیرالمومنین علی(ع) در وصیت خویش به امام حسن مجتبی(ع) می‌فرماید: ‌«فاحی قلبک بالموعظه و امته بالزهد؛ (ای پسرم) دل خود را با پند و اندرز زنده بدار و با زهد و پارسایی بمیران»(نهج البلاغه، نامه 31).‌حضرت در این وصیت و پند خویش، موعظه را موجب احیاء و زنده شدن قلب انسان معرفی نموده، ثمره اندرز دادن را، «بیدار شدن» انسان دانسته‌اند: «ثمره الوعظ الانتباه»(غررالحکم2: 547) از دیدگاه آن حضرت، پندها و اندرزها برای کسانی که بدانها عمل کنند، نسخه‌ای شفابخش است: «المواعظ شفاء لمن عمل بها»(همان: 546). تاثیرگذاری مواعظ و پندها بر دلی است که وابسته به خواهشهای نفسانی نباشد و از قید و بند خواسته های نفسانی تهی باشد(همان:548). حضرت، کسانی را که از احوال دیگران پند می‌گیرند، عاقل خوانده: «العاقل من اتعظ بغیره»(همان: 546) و کسانی را که از مواعظ و اندرز دیگران سود نمی‌برند، جاهل و نادان معرفی نموده است: «الجاهل لایرتدع و بالمواعظ لاینتفع؛ آدم نادان از کار زشت باز نایستد و به اندرزها هم سودمند نشود»(همان: 546). ‌

حضرت در مقام بیان ویژگی‌های شخص اندرزدهنده می‌فرمایند: از جمله اوصاف واعظ و پنددهنده این است که خود به مضمون موعظه و اندرز خویش عمل کند: «ربّ واعظ غیر مرتدع؛ بسا پنددهنده‌ای که خود پند نگیرد و از عمل خلاف باز نایستد»(همان). در بیان دیگری، حضرت «واعظ بی عمل» را گمراه معرفی کرده است: «کفی بالمرء غوایه ان یامر الناس بما لایاتمر به و ینهاهم عمّا لاینتهی عنه؛ در گمراهی انسان همین بس که مردمان را به چیزی فرمان دهد که خود فرمان‌پذیر نیست، و آنها را از چیزی باز دارد که خود بازنایستد»(همان).‌

امیرالمومنین(ع) در ادامه وصیت خویش به امام حسن(ع) می‌فرماید: «و امته بالزهد؛ دل خود را با زهد بمیران».

دل و قلب انسان سکه‌ای دو روست که برای زنده نگه داشتن یک رویه و میراندن رویه دیگر آن باید کوشید. گرایش ها و شوق‌هایی که به دل نسبت داده می‌شود، مختلف هستند. یک سلسله میل‌های الهی، مانند میل به کمال و گرایش به کمال بی نهایت و رو به قرب خدا آوردن، شوق های مطلوب هستند و باید زنده باشند و هر چه زنده تر، فعال تر و مفیدتر باشند، مطلوب‌تر است. ولی در مقابل، دل انسان یک سلسله میل هایی هم به طرف حیوانیت و پستی دارد. شهوات و سایر تمایلات شیطانی و حیوانی و تمام گرایش های نفس اماره که در انسان هست و به دل نسبت داده می‌شود، از جمله اوصاف دل و گرایش های آن است که چون نامطلوب هستند، باید کشته شوند.

نباید اجازه داد این میل ها در انسان قوت یابند و نفس اماره بر انسان تسلط پیدا کند، باید این میل ها را کشت و الا نمی‌گذارند انسان ترقی کند. البته کشتن این امیال به این معنا نیست که به هیچ صورتی و در هیچ جا نباید به کار گرفته شوند، بلکه مقصود این است که به کار گیری آنها باید در جهت تکامل باشد و به عنوان وسیله ای برای کمال و تعالی و اطاعت خدا اعمال شوند.‌

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS