دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

میانه روی و افزایش روزی

پرسش: اقتصاد و میانه روی در سلوک فردی و اجتماعی چه تاثیراتی در تامین و افزایش رزق و روزی انسان دارد؟ لطفاً به نحو اجمال توضیح دهید.
میانه روی و افزایش روزی
میانه روی و افزایش روزی

پرسش: اقتصاد و میانه روی در سلوک فردی و اجتماعی چه تاثیراتی در تامین و افزایش رزق و روزی انسان دارد؟ لطفاً به نحو اجمال توضیح دهید.

پاسخ: اقتصاد و میانه روی و مشی اعتدال در سلوک فردی و اجتماعی، درکنار کار و تلاش، حسن تدبیر و برنامه ریزی و حسن نیت، در شمار عواملی است که در تامین و جلب رزق و روزی انسان به حساب آمده است. این عامل کلیدی درکنار سایر عوامل، بیشتر نقش مکمل را ایفا می‌کند و حرکت انسان را بدور از هرگونه افراط و تفریط در مسیر مستقیم اعتدال و صراط مستقیم الهی قرار می‌دهد. آری تدبیر و برنامه ریزی انسان را به جاده مستقیمی که به مقصد مورد نظر منتهی می‌شود، رهنمون می‌سازد و میانه روی و اعتدال نحوه حرکت او را تنظیم می‌کند تا دچار کندی و تندی نابجا و افراط و تفریط نشود.

صفت بخل و اسراف یا دست بستگی و دست و دل بازی هر یک به گونه ای میانه روی و اعتدال را در زندگی فردی واجتماعی انسان تهدید می‌کند.

قرآن کریم در دستوری کلی و اساسی، همگان را به «مشی معتدل» در همه زمینه‌های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و... فرمان می‌دهد. «واقصد فی مشیک» (لقمان-19) و در فرمان دیگری افراط و تفریط را موجب سرزنش و حسرت می‌داند.

«لاتجعل یدک مغلوله الی‌عنقک ولاتبسطها کل البسط فتقعد ملوماً محسوراً»

هرگز دستت را بگردنت زنجیر مکن (و ترک انفاق و بخشش مکن) و بیش از حد (نیز) دست خود رامگشای که مورد سرزنش قرارگیری و از کار فرومانی. (اسراء-92)

افراط و تفریط نه تنها در امور مباح کاری غیر عاقلانه و غیر شرعی است، بلکه حتی در امورنیک و پسندیده نیزامری غیر عقلانی و غیر شرعی محسوب می‌شود.

اسراف و تندروی جامه زشتی است که قامت هر عمل پسندیده‌ای را ناپسند جلوه می‌دهد، و ارزش‌ها را به ضد ارزش تبدیل می‌کند. به عنوان نمونه اسراف در انفاق یکی از همین امور است. قرآن کریم می‌فرماید:

از مال خود در راه خدا انفاق کنید، لکن نه به حد اسراف، و خود را به مهلکه و خطر نیفکنید. (بقره -195)

آری اسراف فقط در امور باطل و ناروانیست، بلکه حتی در امور حق و روا نیز مصداق دارد به تعبیر امام سجاد(ع)؛

ان الرجل لینفق ماله فی حق وانه لمسرف

چه بسا کسی در راه حق مال خود را انفاق کند، حال آنکه اسراف کار شمرده می‌شود.(وسایل الشیعه، ج 71،ص 56)

بدین جهت مشی اعتدالی، یکی از مهم‌ترین عوامل کنترل و تنظیم کننده سیر حرکت جامع انسان در ابعاد مختلف فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی به حساب می‌آید که در نهایت غنا و بی نیازی و زدودن فقر و تنگدستی را به دنبال دارد.

امام صادق(ع) دراین زمینه می‌فرماید:

«ان السرف یورث الفقروان القصد یورث الغنی»

همانا اسراف موجب فقر و نداری، و میانه روی موجب غنا و بی نیازی می‌گردد. (همان، ص 46)

همچنین آن حضرت به شخص معتدل و میانه رو تضمین داده که هرگز دچار فقر و تنگدستی نگردد.

«ضمنت لمن اقتصد ان لایفتقر»

کسی که میانه روی را رعایت کند، هرگز فقیر نخواهد شد. (همان) بالاتر از فقر، برخورداری از نعمت‌های فراوان الهی در اثر اعتدال و میانه روی است که دراین رابطه پیامبرگرامی اسلام (ص) می‌فرماید:

«من اقتصدفی معیشته رزقه الله و من یورث حرمه الله»

کسی که در زندگی خود میانه روی پیشه کند، خداوند روزی او را تامین می‌کند، و کسی که تبذیر (ریخت وپاش) کند. (از نعمت‌های خود) محروم نماید. (کافی، ج 2، ص 122).

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS