دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

آثار تفاوت و گسست نسلی

No image
آثار تفاوت و گسست نسلی

پرسش:

تفاوت نسلی و يا گسست نسلی چيست و چه آثار و پيامدهايی را برای جامعه به همراه دارد؟

پاسخ:

به طور کلی اختلافات فکری و تفاوت در نوع نگرش ميان نسل جوان و ساير نسل ها، به ويژه در ميان خانواده ها امری طبيعی است و در هر جامعه ای وجود دارد. اما آنچه که حائز اهميت است، اينکه ميان تفاوت نسلی و يا گسست نسلی چه وجوه تمايزی وجود دارد و آثار و پيامدهای هر يک برای جامعه چگونه است؟

تعريف نسل

واژه «نسل» در دائرة المعارف علوم اجتماعی، اين گونه تعريف شده است؛ «نسل در جمعيت‌شناسی به گروهی از افراد اطلاق می شود که مرحله ای از حيات را با يکديگر آغاز کرده يا پايان داده باشند.» (باقر ساروخانی، ص 107)

تفاوت و گسست نسلی؛ مفهوم تفاوت نسلی

به طور کلی هيچ جامعه ای را نمی توان فاقد تفاوت نسلی يافت، زيرا در هر جامعه ای به طور طبيعی مقتضيات نسل قبلی با شرايط و مقتضيات نسل بعدی متفاوت است. همان گونه که علی(ع) می فرمايد: فرزندان خود را نسبت به پذيرش آداب و رسوم خود مجبور نکنيد. چرا که آنان در زمانه ای غير از زمان شما خلق شده اند (و به طور طبيعی مقتضيات و شرايط آنان با نسل گذشته تفاوت دارد.) (شرح نهج البلاغه ابن ابی الحديد، ج20، ص 267) مجموعه تفاوت‌هايی که ميان دو نسل می تواند وجود داشته باشد عبارتند از؛

1- تفاوت درآرمان ها و اهداف دو نسل.

2- تفاوت در الگويابی و گروه های مرجع.

3- تفاوت در مفاهيم و اصطلاحات روزمره دو نسل.

4- تفاوت در ظاهر، پوشش و نوع سخن گفتن در ميان دو نسل.

5- تفاوت در سبک زندگی.

نکته کليدی در اينجا اين است که اگر اين تفاوت ها به حد آسيب و بحران برسد که موجب گسست نسلی و انفکاک ارزشی و فرهنگی شود، خطرناک است و موجب مسخ هويت ارزشی و هنجاری نسل گذشته خواهد شد. بنابراين در اينجا ديگر تفاوت نسلی نداريم بلکه گسست نسلی داريم.

مفهوم گسست نسلی

اما در تعريف شکاف يا گسست ميان نسل ها گفته اند؛ شکاف نسل ها مفهومی است که اختلاف فاحش روانی، اجتماعی، فرهنگی و تفاوت معنا دار در بينش و آگاهی، باورها، تصورات، انتظارات، جهت گيری های ارزشی و الگوهای رفتاری ميان دو نسل همزمان در يک جامعه را مورد توجه قرار دهد. به عبارت ديگر، فاصله نسلی به اقتضائات مهم و شکاف در تجربه، ارزش‌ها و هنجارهای بين دو نسل، يعنی والدين و فرزندان آنها و يا به طور کلی، به اختلاف و شکاف فرهنگی قابل توجه بين دو نسل تفسير می شود. هرچه شکاف و يا فاصله عميق تر و وسيع‌تر باشد، امکان فهم و درک هر نسل از نسل ديگر مشکل تر و بيگانگی آنها نسبت به هم بيشتر می‌گردد. بنابراين دور شدن تدريجی دو يا سه نسل پياپی از يکديگر از حيث جغرافيايی، عاطفی، فکری و ارزشی، وضعيت جديدی را ايجاد می کند که اصطلاحاً «گسست نسل ها» ناميده می‌شود. در اين وضعيت، غالباً نوجوانان و جوانان می کوشند تا آخرين پيوندهای وابستگی خود را از والدين و نسل قبلی خود بگسلند و اغلب در اين راه به هويت های جديد ارزشی و هنجاری روی می آورند. نکته کليدی در اينجا اين است که هر چقدر در يک جامعه، تغييرات اجتماعی سريع تر، وسيع تر و عميق تر روی دهد، فاصله ميان دو نسل (والدين و فرزندان) بيشتر شده و اختلافات و مسايل متضاد ارزشی و هنجاری بيشتری ميان آنان شکل خواهد گرفت. در اين شرايط نسل جديد برای تأمين نيازهای گوناگون خود، از جمله به دست آوردن دانش، اطلاعات، سبک زندگی، طرز تفکر و بينش، به راحتی نمی تواند نسل قبل خود را الگو قرار دهد، و از آنان در زمينه های فوق تبعيت کند و نياز به الگوهای جديدی خارج از خانواده دارد. اين مهم در شرايط کنونی که تحولات و سرعت رشد اطلاعات و تکنولوژی ها آنقدر زياد شده که حتی دو فرزند با فاصله سنی کم نيز کاملاً با يکديگر متفاوت هستند به وضوح ديده می شود. صاحب نظران معتقدند که قبل از عصر تکنولوژی ارتباطات و اطلاعات و گردش سريع علمی معمولاً به طور ميانگين فاصله يک نسل 25 تا 30 سال بود اما امروزه با توجه به شرايط و مقتضيات موجود فاصله نسل ها به کمتر از 5 سال کاهش پيدا کرده است. زمانی تفاوت نسل ها به گسست نسل ها تبديل نمی شود که جامعه انسجام ارزشی و هنجاری خود را حفظ کرده و بزرگ تر ها بتوانند روابط خود را با آموزش، تربيت و هدايت صحيح به کوچک ترها تعميق بخشند و هويت ارزشی و هنجاری خود را به نسل بعدی منتقل نمايند.

روزنامه كيهان، شماره 21581 به تاريخ 19/12/95، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS