26 اردیبهشت 1396, 8:33
همه ما روزمره با مسائلی دست و پنجه نرم میكنيم، اين برخورد با مشكلات دو نمونه است: يا با آگاهی و يا ناخودآگاه و غافلانه. گاهی اوقات آنقدر مشكلات به ما فشار روحی وارد میكند كه طاقت ما تمام میشود و بدبين میشويم و شروع به افكار نامثبت و مخرب میكنيم. امام علی (ع) میفرمايند: جهان هر كس به اندازه وسعت فكر اوست. اين سخن امام علی (ع) را اينطور میشود تفسير كرد كه اكثر مشكلاتی كه انسان در زندگی با آنها مواجه است سرچشمه در افكار نادرست وی دارد و بنابراين اگر دنبال زندگی مثبت و سالم هستيم بايد افكار خود را درست كنيم و افكار مثبت و سالم داشته باشيم. حقيقت اين است كه به محض تغيير برداشت، همه چيز ناگهان عوض میشود. كليد يا راه حل هر مسألهای اين است كه به شيشههای عينكی كه به چشم داريم بنگريم؛ شايد هر از گاهی لازم باشد كه رنگ آنها را عوض كنيم و در واقع برداشت يا نقش خودمان را تغيير بدهيم تا بتوانيم هر وضعيتی را از ديدگاه تازهای ببينيم و تفسير كنيم. آنچه اهميت دارد خود واقعه نيست بلكه تعبير و تفسير ما از آن است. شايد تا به حال متوجه اين مسأله شده باشيد كه شما حتی يك لحظه هم نيست كه فكر نكنيد؟ آنچه در دنيا اتفاق میافتد، با يك فكر شروع میشود. افكار ما هستند كه ما را در مسير زندگی هدايت میكنند. اين مسأله كه افكار مثبت دريچههای اميد را به سمت زندگی ما باز میكنند و افكار منفی ما را از ادامه راه بازداشته و تلاش ما را به شكست میكشانند، امروزه ثابت شده است. بنابراين بايد ياد بگيريم كه افكار خود را در جهت دستيابی به اهدافمان در زندگی هدايت كنيم. چگونه؟ با طی كردن مراحل زير اين توانايی در ما ايجاد خواهد شد، امتحان كنيد: برای شروع به فكرهايتان بيشتر توجه كنيد، بدون اينكه بخواهيد آنها را شناسايی كنيد. در واقع شما بايد به عنوان فردی جدا از خودتان به توجه به افكارتان ادامه دهيد. ممكن است در اين ميان گاهی اين افكار شما را با خودش به رؤيا بكشاند، به خصوص اگر مبتدی باشيد. هيچ اشكالی ندارد. سعی كنيد هر چه سريعتر اين حالت را از خود دور كنيد و دوباره به عنوان يك ناظر به فكرهايی كه از سرتان میگذرد، توجه كنيد. نگذاريد افكارتان مزاحم شما شوند. آنها را قضاوت يا سرزنش نكنيد. سعی نكنيد آنها را كنترل كنيد. بعد از مدتی شما میتوانيد ياد بگيريد كه افكار منفی شما درباره چه چيزهايی است. حالا سعی كنيد افكار مثبتی را كه میتواند جايگزين اين افكار منفی باشد، شناسايی كنيد تا به دنبال آن رفتارهای مثبتی را در خود به وجود آوريد. تلاش ما بايد در اين راستا باشد كه مقدار افكار منفی و غيرضروری را هر چه كمتر كنيم و كيفيت و چگونگی افكار مثبت و ضروری را در ذهن خود تقويت كنيم. خودتان را مشغول كنيد. يك غذای ساده، يك نفس عميق و انجام تمرينات آرام كننده به سادگی به توانايی شما در مديريت افكارتان كمك میكنند. از كارهای ديگر انتظار زيادی برای اين كمك نداشته باشيد.
يك دفترچه يادداشت كوچك با خود داشته باشيد. يادداشتی از افكار خود تهيه كنيد. لحظههايی از روز را كه طی آن شاد بودهايد، در دفترچه بنويسيد. آيا آنها مثبت، كارآمد و كافی بودهاند يا اينكه افكاری گيجكننده، اغراقآميز و منفی داشتهايد؟ آيا به رابطه ميان آنچه اتفاق افتاده و عكسالعملهايی كه شما در برابر آن نشان دادهايد، توجه كردهايد؟ اگر جواب مثبت است، آيا شما نتايج افكار منفی را تجربه كرديد؟ آيا تفاوتی ميان كلمات و افكارتان وجود داشت؟ اگر اين تفاوت وجود داشت، توجيه آن منطقی و درست بود يا خير؟ آيا میتوانستيد راه بهتری برای ايجاد هماهنگی ميان افكار و كلماتتان پيدا كنيد؟
يك خورشيد قدرتمند را كه نور قوی دارد، مجسم كنيد. از اين شعاع نورانی درخشان برای نابودی افكار منفی، فكرهای ناخواسته، تصورات و حسهای نامطلوب كه شناسايی میكنيد، استفاده ببريد. به خاطر داشته باشيد كه چند بار در روز ناچار به استفاده از اين خورشيد شدهايد. اين كار باعث پيشرفت تدريجی هوشياری شما میشود و افكارتان از اين طريق رشد میكنند. علت افت شديد افكار منفی اين است كه هر گاه ما از چيزی استفاده نكنيم، به تدريج آن را از ياد میبريم و به عبارتی گم میكنيم.
يكی از گامهای حياتی در اين فرآيند، جايگزينی سريع افكار مثبت به جای افكار منفی از بين رفته است. هر چه مدت اين جايگزينی كوتاهتر باشد، بهتر است. طولانی شدن زمان جابهجايی ميان افكار منفی و مثبت باعث میشود كه قدرت افكار منفی كاهش پيدا كند. موفقيت و آرامش ما به شناخت كامل اهدافمان و پيگيری مؤثر برای دستيافتن به آنها است كه هر دوی اين عوامل به چگونگی مديريت افكار ما بستگی دارد. كيفيت افكار ما است كه كيفيت بروندهی خود را كه عمل ما است، تعيين خواهد كرد. افكار ما قدرت جامه عمل پوشاندن به خود را دارند زيرا آنها وسيلهای هستند كه انرژی درونی ما را به سمت فعاليتهای ذهنی هدايت میكنند. شرايط بيرونی و ساير تبعات آن فقط در صورتی میتوانند به ما آسيب برسانند كه ما اين اجازه را از طريق افكارمان به آنها بدهيم. مثبت سخن بگوييد، سخنان مثبت بزرگان را بخوانيد. در محيط زندگی خود پوسترها و كارتهايی كه پيامهای مثبت بر آنها نوشته شده بر در و ديوار بچسبانيد.
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان