20 اسفند 1396, 6:7
اِجعَلِ الدّنيا دِرهَمَين (?)
اين دنباله فرمايشات جناب ابيذر است. ميفرمايد که همه دنيا را دِرهَمَين [يعني دو درهم] قرار بده؛
دِرهَماً أَنفَقتَهُ عَلَي عيَالِک وَ دِرهَماً قَدَّمتَهُ لِآخِرَتِک؛ يعني همه موجودي خودت از دنيا - آنچه که از مال دنيا به دست ميآوري- را به دو قسم تقسيم کن؛ قسم سومي نداشته باشد.
يک قسم آنچه که صرف ميکني براي زندگي خودت و عيالت که اين يک امر لازم و واجبي است و بايد انجام بدهي. يک قسم هم آنچه که خرج ميکني براي آخرتت.
وَ الثّالِثُ يُضِرّ وَ لَا يَنفَع لَا تُرِدهُ؛ اگر شق سومي، راه سومي براي خرج پيدا کردي، اين ضرر ميزند و فايده نميرساند. «لَا تُرِدهُ» دنبال آن نرو، آن را اراده نکن.
حالا فرض بفرماييد اين کارهاي تشريفاتي زائدي که متأسفانه در بين مردم معمول است، انواع زوائد در زندگي ماها متأسفانه رايج است؛ در ميان طبقات مختلف مردم؛ حالا چه مترفين و پولدارها و کساني که مملو از مال دنيا هستند، چه حتي طبقات متوسط و آنهايي که دستشان برسد.
زوائد زيادي در زندگي هست، خرج ميکنند، از سفر برميگردند، خرجهاي زائد ميکنند، عروسي ميکنند، در عزا خرجهاي زائد ميکنند، که نه خير آن به امور اداره معيشت زندگيشان - اهل و عيال و زندگي متعارف مردم - ميخورد، نه هم در راه خدا است؛ هيچ، تشريفات محض، اسراف محض.
ميفرمايد اين آني است که ضرر ميرساند.
* شرح حديث در ابتداي درس خارج ، 4/2/94
* پايگاه اطلاعرساني دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب
____________________
?) الشافي، ص ??? [قال ابوذر رحمه الله: اجعل الدّنيا درهمين: درهما أنفقته على عيالک و درهما قدّمته لآخرتک و الثّالث يضرّ و لا ينفع، لا ترده؛ دنيا را در دو درهم خلاصه کن: يک درهم، براى خانوادهات نگاه دار و درهم ديگر را براى آخرتت پيش فرست و بدان که، درهم سوم، تنها برايت زيان دارد، نه سود و هيچگاه به آن نياز پيدا نخواهى کرد].
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان