دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تصمیم‌گیری درست و مؤثر

No image
تصمیم‌گیری درست و مؤثر

انسان برای اینکه در زندگی مادی و معنوی خویش موفق شود باید دارای ویژگی‌هایی باشد که یکی از آنها توان تصمیم گیری مؤثر است و این امر از اهمیت زیادی برخوردار است و حتی در قالب تعبیرهایی چون حکمت در احادیث و روایات مورد تأکید قرار گرفته است. یکی از ویژگی‌های انسان‌های موفق تصمیم گیری درست و مؤثر است، اما باید دانست که تصمیمی‌ مؤثر و سازنده می‌باشد و از كارآیی مناسبی برخوردار است كه دارای ویژگی‌هایی باشد.

دارا بودن اطلاعات كافی

اطلاعات از اصلی ترین عناصر تصمیم گیری خوب و مؤثر است، زیرا همه مدیران هنگام اخذ تصمیم نیاز به اطلاعات دارند تا بتوانند پیش بینی‌های لازم را درباره رویدادهای آتی به عمل آورند. شرایط تصمیم گیری از دریچه اطلاعات را می‌توان در حالات مختلف، بر روی یك طیف قرار داد كه در یك طرف آن، وضع مطمئن و در انتهای دیگر وضع تشنج‌زا قرار می‌گیرد. تحت شرایط مطمئن، اطلاعات به اندازه كافی وجود دارد و ما به خوبی نسبت به هدف‌ها آگاهی داریم و درباره نتیجه اقدام یا راهی كه در پیش رو داریم می‌توانیم اطلاعات دقیق قابل سنجش و معتبر یه دست آوریم. از این رو فردی كه در شرایط مطمئن تصمیم می‌گیرد به اهداف و رویه‌های كار آشنا است و در مورد تصمیم گیری خود اطلاعات كافی دارد و بالطبع به تصمیمات برنامه ریزی شده نزدیك است، چرا كه در تصمیمات برنامه ریزی شده، اهداف، رویه‌ها روش‌ها روشن است. با این حال تصمیمات برنامه ریزی شده با هدف صرفه جویی در وقت یا دادن آزادی عمل به مدیران می‌باشد. سیاست‌ها، مقررات و رویه‌ها سبب می‌شوند تا مدیران در وقت خود صرفه‌جویی كنند و مقدار بیشتری از وقت خود را صرف امور مهم تر نمایند. وقتی مدیران با مسائل پیش بینی نشده و اضطراری روبه رو می‌گردند كه سیاست‌های سازمان یا شركت برای حل آنها روشی ارائه ننموده و اطلاعات كافی در این زمینه جمع آوری نشده باشد در این صورت آنها مجبورند تصمیمات برنامه ریزی نشده بگیرند و پس نیاز به اطلاعات جامع در چنین موقعیت‌هایی لازم و ضروری است و تصمیم گیری در سازمان زمانی مؤثر می‌باشد كه از اطلاعات كافی بهره مند گردد. كلام نورانی امام صادق(ع) به همین نكته اشاره دارد كه در فرازی از وصیت خود به عبدا... بن جندب می‌فرماید: به هنگام هر امری توقف كن، تا ورودی را از خروجی آن شناسایی نمایی قبل از اینكه در آن تصمیم واقع گردی و پشیمان شوی.

آینده‌نگری و عاقبت‌اندیشی

یكی دیگر از ویژگی‌های تصمیم گیری مؤثر این است كه تصمیم با تدبیر و عاقبت اندیشی توأم باشد، بدین معنا كه اخذ تصمیم بدون اندیشه در سرانجام آن نمی‌تواند به صورت یك تصمیم خوب، بخردانه و مؤثر باشد. امیرمؤمنان(ع) دور‌اندیشی و آینده نگری را نشانه عقل و خردمندی می‌شمرند و خردمندترین و عاقل‌ترین انسان‌ها را افرادی می‌دانند كه آینده نگری و عاقبت‌اندیشی بیشتری دارند.

استفاده از تجربه

یكی از مسائل مهم در تصمیم گیری استفاده از تجارب گذشته است. بهره‌گیری مناسب از تجارب گذشته می‌تواند اطلاعات بسیار ارزشمندی را در اختیار مدیران قرار دهد. اگر از تجربه‌های گذشته به صورت صحیح و مناسب بهره برداری شود، میزان خطا و اشتباه در تصمیم‌ها كاهش می‌یابد و تصمیمات ارزش و اعتبار بیشتری خواهند داشت. امام علی(ع) می‌فرماید: آن كس كه تجربه‌ها را حفظ كند و به موقع از آنها استفاده نماید كارهایش به نتیجه می‌رسد و نیز می‌فرماید؛ كسی كه تجربه اش كم باشد گول می‌خورد و كسی كه تجربه‌اش بسیار باشد كمتر فریب می‌خورد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS