دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

جهانی شدن فرهنگ و سیاست

No image
جهانی شدن فرهنگ و سیاست

جهاني شدن فرهنگ و سياست

محمد امین اكبرپور

در سال‌های اخیر بحث جدیدی وارد مباحث سیاسی گشته است و آن جهانی شدن فرهنگ و الگوهای اخلاقی یک جامعه با سیاست جوامع است. مراد از جهانی شدن فرهنگ و سیاست، در واقع یکی شدن این دو مفهوم و یا به عبارت دیگر، نگرش به علم سیاست به عنوان یک مقوله فرهنگی است. این مسئله پدیده‌ای جدید در دنیای معاصر نمی‌باشد و علاوه بر اینکه ریشه در نظریات اندیشمندان و نظریه پردازان دارد ریشه‌ای تاریخی دارد و این همان پدیده ای است که در دولت _ شهرهای یونان قدیم دیده می‌شد. یعنی آمیزش فرهنگ با سیاست. ‌

در دوران‌های حیات یک جامعه، گاهی سیاست بر فرهنگ چیره می‌شود و زمانی فرهنگ بر سیاست. به یک تعبیر، فرهنگ، هم یک وسیله کسب چیرگی بر محیط فیزیکی و طبیعت است و هم از طریق آن ظرفیت تفکر انسان در روابط و کنش‌های معنادار او در عرصه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را می‌توان تفسیر کرد. و فرهنگ بستری است که دیگر عرصه‌های جامعه را ساماندهی و تنظیم کرده و در مسیر مورد نظر هنجارهای جامعه هدایت می‌نماید و از این طریق نقش فرهنگ و الگوهای رفتاری درونی شده یک ملت مهم می‌نماید. از این زوایه می‌توان این فرضیه را طرح کرد که هر چه عرصه سیاست تنگتر می‌گردد، مفهوم و کارکرد آن به قلمرو فرهنگ نزدیک تر می‌شود. یعنی در جوامع کوچک از لحاظ سیاسی می‌توان فرهنگ غنی و رعایت آن در دیگر زمینه‌ها و ساماندهی فعالیت‌های اجتماع را مشاهده نمود. فرهنگ در بخش‌ها و عرصه‌های کوچک محلی و بومی بهتر می‌تواند نقش و کارایی خود را نشان دهد.‌

ولی زمانی که فرایند جهانی شدن جوامع به وجود آید فرهنگ نقش اولیه و اصلی خود را از دست می‌دهد. حوزه عمل و حاکمیت دولت _ ملت به نفع نهادها و رژیم‌های بین المللی تمام شده و اصول، قواعد، هنجارها و روش‌های فراگیر جهانی جایگزین روش‌ها و اصول محلی، ملی و منطقه ای می‌گردند. از این رو سیاست و فرهنگ‌های ملی از همه جهات در دام فرایندهای اقتصادی گرفتار می‌آیند.‌

پیام بازیگران عرصه جهانی شدن نیز آن است که نیروهای اقتصادی و دانش فنی به سمت همگونی و یکدستی در اشکال سیاسی، اقتصادی و رفتارهای دولتی پیش خواهد رفت. در چنین شرایطی نیز کاروان جهانی شدن مجذوب بازیگران قدرتمند و برخوردار از دولت‌های قوی غربی و در یک کلام نظام‌های لیبرال دموکراتیک خواهد شد. به تعبیر دیگر، کشورهایی که به هر دلیل در مقابل این موج فراگیر جهانی مقاومت کنند، دیر یا زود به انزوا کشده شده و از جهات مختلف مستحیل خواهند شد.‌

هنگام بررسی بحث جهانی شدن از منظر سیاست و فرهنگ، نمی توان دیدگاه‌های متعارض موجود در این زمینه را نادیده گرفت. یکی از این دیدگاه‌ها پایان تاریخ است که فرانسیس فوکویاما برای جهان مطرح کرده است. دیدگاه دیگر که در دهه پایانی قرن بیستم جذابیت بیشتری برای اندیشه ورزان و سیاستمداران داشت، بحث رویارویی تمدن‌ها از ساموئل هانتینگتون بود. به عقیده او چالش‌های آینده جهان ماهیت فرهنگی دارد و پیامد سیاسی آن برخورد در خطوط گسل میان تمدن‌های عمده دنیاست.

به همین دلیل سیاست‌های جهانی در دهه‌های اخیر از دغدغه‌های ژئوپلیتیک به سمت علایق فرهنگی و تنش‌های احتمالی میان تمدن‌ها هدایت می‌شوند و جهانی شدن نیز به نوبه خود، با شعار اهداف اقتصادی نتیجه بخش برای جوامع، فرهنگ و هنجارها و الگوهای اخلاقی آنها را نادیده انگاشته و از طریق حربه‌های فرهنگی و اجتماعی نقش خود را بازی می‌نماید. چرا که فرهنگ عاملی است که دیگر عوامل و بخش‌های جامعه را ساماندهی می‌نماید.‌

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS