دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

دوری از سستی و تنبلی

No image
دوری از سستی و تنبلی

پيامبر گرامی اسلام (ص) می‌فرمايند: «پروردگارا نعمت سرزندگی و كوشايی را به ما ارزانی‌دار و از سستی و تنبلی و ناتوانی و بهانه آوری و زيان و دل مردگی و ملال محفوظمان بدار.» (بحار الانوار، مجلسی، محمد تقی، ج۹۱، ص۱۲۵) تنبلی و كسالت آفتی است كه دامنگير اكثر افراد، چه پير و چه جوان شده است. تنبلی سرآغاز تمامی محروميت‌ها است. شخص تنبل از آنجا كه حال و حوصله انجام كاری ندارد خموده و ناتوان كناری می‌نشيند و منتظر گذران شب و روز است. روزش را بی‌حاصل شب می‌كند و شبش را بی‌ثمر روز. خمودگی و رخوت درونی‌اش توان انجام امور را از او می‌گيرد. نتيجه اين ناتوانی و بی‌حوصلگی آن است كه بسياری از موقعيتها و شرايط خوب زندگی را از دست می‌دهد. او نه تنها در كسب و كار توفيق نمی يابد بلكه موقعيتها و شرايط مطلوب اجتماعی را نيز از دست می‌دهد و در دام انواع محروميت‌ها خواهد افتاد. از اينروست كه اميرالمؤمنين علی (ع) تنبلی و ناتوانی را همراه هم دانسته و حاصل آن را فقر و نداری معرفی می كنند. شخص تنبل نه تنها دنيای خود را نابود می‌كند بلكه آخرتش را نيز تباه كرده چرا كه آنكه دنيا را به بی‌حاصلی و بی‌ثمری گذرانده اندوخته ای برای آخرتش ندارند. امام باقر (ع) تنبلی را تباه‌كننده دين و دنيا می‌خوانند و می‌فرمايند: «تنبلی به دين و دنيا زيان می‌زند.» در ادامه به ذكر بخشی از آنچه با بهره گيری از كلام معصومين (ع) برای حل اين آفت است می‌پردازيم.

استعانت از خداوند متعال

از آنجا كه تنبلی و رخوت امری ناپسند است و آثار مخرب بسياری دارد بزرگان دين، علاوه بر آنكه برای دوری از اين معضل تلاش می‌نمودند دست نياز به سوی بارگاه الهی بالا می‌بردند تا آنان را ياری نموده و از تنبلی رهايی بخشد و توانی به ايشان ارزانی دارد تا همواره سرزنده و كوشا باشند. پيامبر اكرم (ص) اينگونه با خدای خويش مناجات می‌نمودند كه: «(بحار الانوار، مجلسی، محمد تقی، ج۹۱، ص۱۲۵) نعمت سرزندگی و كوشايی را به ما ارزانی‌دار و از سستی و تنبلی و ناتوانی و بهانه آوری و زيان و دل مردگی و ملال محفوظمان بدار.»

به ‌كارگيری عزم و اراده

اراده انسان مانند موتوری است كه باعث حركت و پيشبرد فرد می‌شود. شخصی كه عزمی راسخ و اراده ای فولادين دارد همواره در انجام كارهايش موفق خواهد بود. چنين فردی هيچگاه مغلوب نمی شود و هرگز از انجام اعمالش باز نمی ايستد. انسان بااراده به آسانی بر همه ‌چيز فائق آمده و هيچگاه شكست نمی خورد. انسان پر توان و با اراده به جنگ با بی‌حوصلگی اش می‌رود و با بهره گيری از توان و عزم راسخش بر بی حوصلگی و تنبلی اش چيره می‌شود. در روايتی؛ اميرالمؤمنين علی (ع) به توجه دادن به اين عنصر مهم پرداخته‌اند و می‌فرمايند: «با عزم و اراده به جنگ سستی برويد».

مداومت بر انجام عمل در هنگام سستی

هنگامی كه سستی و رخوت به سراغ آدمی می‌آيد؛ انسان از انجام عملی كه بدان مشغول بوده بازمی ايستد. در اين حال فرد حوصله انجام هيچ كاری ندارد و كارهايش را رها می كند. آنچه به تجربه همه ما آن را درك نموديم آن است كه معمولاً در اين حالت بی‌حوصلگی بر شخص غلبه يافته و او را به سكون می‌كشاند اما اگر در اين حال فرد به عمل خود ادامه دهد و به حال درونی‌اش بها ندهد و تسليم آن نگردد پس از مدت كوتاهی اين حس در او از بين می‌رود. اين مهم چيزی است که حضرت علی (ع) بدان توجه داده‌اند چنانچه می‌فرمايند: «عليك بِإِدْمانِ الْعملِ فِي النّشاطِ و الْكسل. در حال نشاط و تنبلی بر عمل مداومت كن». (غرر الحكم و درر الكلم، تميمی آمدی، عبدالواحد بن محمد، ص ۴۴۴ ح ۵۷۰۵)

پرهيز از به تعويق انداختن عمل

در برخی موارد؛ به تأخير انداختن امور سبب می‌شود تا شخص در انجام كارها توفيق نيابد و اين تأخير، شور و اشتياق انجام عمل را از او می‌گيرد. در اين حال شخص توان انجام كار را از دست می‌دهد و سستی دامان او را می‌گيرد. برحذر داشتن از تأخير در انجام امور، امری سفارش شده از سوی معصومين (ع) است. امام علی (ع) در اين خصوص می‌فرمايند:«تاْخِير الْعملِ عنْوان الْكسل؛. (غرر الحكم و درر الكلم، تميمی آمدی، عبدالواحد بن محمد، ص ۳۱۶ ح ۴۰۷۴)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
No image

ذكر مصیبت امام حسین علیه السلام : امام حسین(ع) تنها در صحرای کربلا

ذکر مصیبت امام حسین علیه السلام با موضوع امام حسین(ع) تنها در صحرای کربلا
Powered by TayaCMS