دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

رابطه گناه و علل طبيعی در پيدايش زلزله

دانشمندان علت پيدايش زلزله را عوامل دروني و طبيعي زمين نظير حرارت مي دانند، در حالي که از منظر روايات افزايش گناه به ويژه زنا و ربا موجب بروز زلزله خواهد شد.
رابطه گناه و علل طبيعی در پيدايش زلزله
رابطه گناه و علل طبيعی در پيدايش زلزله

پرسش و پاسخ

پرسش:

دانشمندان علت پيدايش زلزله را عوامل دروني و طبيعي زمين نظير حرارت مي دانند، در حالي که از منظر روايات افزايش گناه به ويژه زنا و ربا موجب بروز زلزله خواهد شد. سؤال اصلي اين است که چگونه مي توان ميان اين دو ديدگاه ارتباط منطقي به وجود آورد؟

پاسخ:

در مورد پديده زلزله و يا ساير بلاياي طبيعي به طور کلي دو ديدگاه وجود دارد. يک ديدگاه اين پديده را در چارچوب علل و اسباب طبيعي و مادي اين عالم تحليل مي کند و ديدگاه ديگر علل و اسباب غيرمادي نظير برخي گناهان و رفتارهاي ناصواب انسان ها را دخيل در پيدايش بلاياي طبيعي نظير زلزله مي داند، که هر کدام از اين دو ديدگاه ادله و براهين خاص خود را دارند. سؤال اصلي در اينجا اين است که آيا ارتباط منطقي مي تواند ميان اين دو ديدگاه وجود داشته باشد به گونه اي که هر کدام از علل و اسباب خود دور نشوند و در نگاه تلفيقي و جامع همه علل و اسباب اعم از مادي و غيرمادي در تحليل نهايي ما قرار گيرد و نگاه يک سويه و تک بعدي به علل و اسباب عالم هستي نداشته باشيم؟

پاسخ اجمالي اين است که براهين و استدلال هاي عقلاني و آموزه هاي وحياني اين ديدگاه جامع را تأييد کرده و پديده هاي جهان هستي را محکوم يک سلسله قوانين ثابت و سنت هاي لايتغير الهي مي داند که در نظام علت و معلولي جهان با علل و اسباب مادي و غيرمادي جاري و ساري است، و روند قضا و قدر الهي در تمامي تغيير و تحولات عالم هستي حاکم است. اما در پاسخ تفصيلي بايد گفت در شروع و ابتداي دعاي کميل امام علي(ع) به جملاتي جهت استغفار اشاره مي کند که حکايت از تأثير عوامل غيرمادي بر پديده هاي مادي مي کند و موجب تغييرات و آثار خاص خود مي گردد. استغفار از گناهاني که موجبات نزول بلا، حبس دعا، تغيير نعمت ها و... مي گردد. در روايتي آمده است که از پيامبر اکرم(ص) سؤال شد که با وجود اينکه هر حادثه اي که در جهان رخ مي دهد به تقدير الهي و قضاي حتمي اوست، دعا و دوا چه تأثيري مي تواند داشته باشد؟ حضرت در پاسخ فرمودند: دعا نيز از قضا و قدر است؟ (بحارالانوار، ج 5، ص 78)

بنابراين هيچ حادثه اي در جهان هستي منفرد و مستقل از ساير حوادث نيست، همه قسمت هاي جهان با يکديگر متصل و مرتبط است. اين اتصال و ارتباط همه اجزاي جهان را شامل مي شود، و يک پيوستگي عمومي و همه جانبه را به وجود مي آورد. اصل وابستگي اشياء به يکديگر و به عبارت ديگر اصل وحدت واقعي جهان (وحدت اندام واري) اصلي است که حکمت الهي تکيه فراوان بر آن دارد، از اين جهت اصل مفهوم تجزيه ناپذيري جهان مطرح می‌شود.

بنابراين آيات و رواياتي که بلاياي طبيعي را مرهون گناه و فساد انسان تعبير مي کند، با علل و اسباب طبيعي پيدايش اين حوادث نه تنها منافاتي پيدا نمي کند، بلکه با يک نگاه جامع نگر و وحدت اندام واري جهان هستي مي توان گفت که مجموعه علل و اسباب مادي و غيرمادي در پيدايش حوادث و بلاياي طبيعي جهان دخيل است و اين ارتباطات در مجموعه اجزا و ارکان نظام طولي و عرضي جهان هستي وجود دارد.

در سوره اعراف آيات 96 تا 100 آمده است: اگر اهل آبادي ها ايمان آورده و از گناهان پرهيز کنند، حتماً برايشان برکاتي از آسمان و زمين مي گشائيم. ولي تکذيب کردند و ما براي اعمالشان گرفتارشان کرديم. آيا اهل آبادي ها ايمن هستند که (زلزله و بلا) چنان غافلگيرانه آنها را دريابد که شب در خوابند؟ و آيا ايمن هستند که عذاب آنها را روز هنگامي که مشغول بازي هستند دريابد؟...

در سوره نحل آيه 26 آمده است که به يقين پيشينيان مکر کردند پس خداوند بنيادشان را از پايه برانداخت و سقف بر سرشان فرو ريخت و عذاب از جايي بر سرشان آمد که نمي دانستند. همچنين در سوره عنکبوت در قسمتي از آيه 45 آمده است که «فکلا اخذنا بذنبه» همه هلاک شدگان را فقط براي گناهشان گرفتيم. بنابراين در اين آيات و آيات متعدد ديگري از قرآن کريم گناه علت عذاب الهي قرار داده شده است و آنچه باعث تغيير بنيادين امت ها مي گردد همانا گناه و کردار بد خود آنان است و اين هيچ منافاتي با علل و اسباب مادي اين حوادث و بلاياي طبيعي ندارد.

روزنامه كيهان، شماره 21808 به تاريخ 12/10/96، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS