دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

بدزبانی و ترک آن

No image
بدزبانی و ترک آن

شاید كسی به شما نگوید اما اگر بدزبان باشید در نظر دیگران به شدت ارزش و منزلت خود را از دست می دهید؛ در روابط اجتماعی موقعیت خود را می بازید و ارتباط مؤثر خود را با دیگران به باد می دهید. به فرمایش پیامبر(ص)، شرورترین بندگان خدا كسی است كه مردم به واسطه فحاشی او، خوش نداشته باشند كه هم مجلسش باشند. همه ما کم و بیش با قضیه بدزبانی برخورد داشته و داریم. حال چه کنیم که در ماه رمضان، دهان بسته صرف نباشیم و این خصوصیت نازیبای خود را کنار بگذاریم. در واقع ممکن است شما فحش دادن را نوعی تخلیه كردن خود از فشار عصبی بدانید، در واقع شما به غلط از الگوهایی یاد گرفته اید كه در مقابل این فشار موقتی كه به شما وارد شده، اینگونه عمل كنید. در این شرایط اتفاقاً در جهت عکس تلاش كنید صفت صبر را در خود تقویت كنید. هرگاه احساس می كنید كه نمی توانید طرف مقابل را تحمل كنید سعی كنید از آن موقعیت و مكان خارج شوید و با تأمل، دنبال راه حل عاقلانه ای بگردید.

دلایل بدزبانی و ناسزاگویی

عزت نفس پایین. ناکامی و احساس درماندگی. بدزبانی به منظور بالا بردن جایگاه خویش نزد خود و دیگران. تلاش برای پنهان نگاه داشتن ترس ها و ناامنی های درونی. ناسزاگویی از روی عادت یا تقلید از دیگران. روشی برای کنار آمدن با استرس و تنش. شیوه ای به منظور برانگیختن حس خشم دیگران و تحریک آنان. ابزاری برای قدرت نمایی، تحقیر، سرزنش، توهین و ارعاب دیگران. روشی برای خودنمایی، جلب توجه یا خود شیرینی.

آبرو خیلی گران است

آبروی مردم پیش خدا از حرمت كعبه هم بالاتر است. حرمت آبروی یك انسان با حرمت خون او مقایسه شده. پس كسی كه با بدزبانی حریم آبروی دیگری را می شكند با كسی كه دست به خون دیگری آغشته کرده، بی شباهت نیست. همان قدر كه كشته ای را نمی‌شود زنده كرد برگرداندن آب رفته آبروها، سخت و ناممكن است. پس باید از این حریم خطرناك فاصله گرفت چون همیشه امكان جبران نیست. زمانی این قضیه برایمان ملموس‌تر می‌شود كه پای آبروی خودمان در میان باشد و بفهمیم بازی با آبروی كسی چقدر می‌تواند خطرناك و جبران ناپذیر باشد. آن وقت بیشتر مواظب زبانمان خواهیم بود.

نگذارید دروازه دهانتان باز شود

یكی از علاج‌های اصلی بدزبانی، عادت كردن به سكوت است؛ چه خدای ناكرده خود گرفتار آن باشیم، چه با آدم بدزبان طرف باشیم. اگر خودمان گرفتار بدزبانی هستیم یك تمرین عالی این است كه به محض فعال شدن سیستم بدزبانی، زنگ اخطاری در مغزمان، ما را به سكوت وادارد. با تكرار این تمرین و حساس شدن به زنگ اخطار در مغزمان، كم كم این عادت بد، كمرنگ‌تر و كمرنگ‌تر می‌شود. در مورد برخورد با افراد بدزبان هم همین سیستم اخطار باید ما را از وارد شدن به معركه مجادله و درگیری یا مقابله به مثل با آنها منع كند.

خودتان را جریمه کنید

اگر مرتكب فحش و بدزبانی شدید خودتان را جریمه كنید و به راحتی از این رفتار زشت خود عبور نكنید؛ از طرف مقابل عذرخواهی و دلجویی كنید چون عذرخواستن خود به اندازه كافی سخت است و در واقع نوعی تنبیه خوب محسوب می شود.

ادب، نشانه اصالت

فحش دادن، نه كلاس دارد، نه پرستیژ و نه وجهه‌ای برای كسی می‌آورد. بدزبانی گاهی بین نوجوانان یا جوانان به عنوان ابزار تفاوت استفاده می‌شود. جوانان دوست دارند متفاوت باشند، به چشم بیایند اما اشكال آنجاست كه مسیر این متفاوت شدن را اشتباه می‌روند. برای حفظ محبوبیت و تأثیرگذاری، خودتان باشید، با تمام ادبی كه نشانه اصالت شماست.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پرسش و پاسخ چگونگی یاری کردن اهل بیت(ع) بخش اول

پرسش و پاسخ چگونگی یاری کردن اهل بیت(ع) بخش اول

در آموزه‌های اهل بیت(ع) به ویژه ائمه اطهار(ع) طلب یاری کردن توسط آن بزرگواران مطرح شده است.
پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

دوره پهلوی را می‌توان دوره رشد و گسترش بهائیت دانست. بسیاری از چهره‌های شاخص بهائیت در این دوره، با بهره‌مندی از حمایت‌های ویژه شاه، سمت‌های سیاسی و اقتصادی متعددی را به دست آوردند.
چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

درباره عوامل گرایش ایرانیان به علویان و مذهب تشیع، مورخان و پژوهشگران نظرات متفاوتی بیان کرده‌اند.
چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

انسان چگونه خودش را به اخلاق فاضله متخلق کند و از رذایل اخلاقی دوری نماید؟ چگونه این معنا را در مرحله عمل پیاده کند؟ علمای اخلاق می‌گویند: ابتدا انسان باید حالت موجود نفس را حفظ کند و سپس به تهذیب رذایل و جبران ضررهای گذشته بپردازد.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
زندگینامه افلاطون

زندگینامه افلاطون

افلاطون احتمالا 427 سال پیش از میلاد مسیح در آتن بدنیا آمد. تولد او مصادف با دورانی بود که یونان باستان به اوج عظمت خود رسیده و شاید اندکی هم از قله عظمت گذشته در نشیب انحطاط افتاده بود.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
Powered by TayaCMS