دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

وزارت خارجه دوره قاجار

No image
وزارت خارجه دوره قاجار

روزنامه دنیای اقتصاد

تاریخ: 20/6/1396

میرزا حسن‌خان شیرازی

ارتباط ایران با ممالک اروپایی در اوایل سلطنت فتحعلی‌شاه قاجار، پادشاه را بر آن داشت که یک نفر را مسئول اداره امور مربوط به روابط خارجی ایران کند و به این منظور میرزا عبدالوهاب نشاط معتمدالدوله اصفهانی را مأمور این کار کرد ولی معتمدالدوله عنوان وزارت نداشت. اوایل سال 1239 قمری (1302 ه.ش) حاج میرزا ابوالحسن‌خان شیرازی (ایلچی کبیر) از طرف فتحعلی‌شاه به وزارت امور خارجه که آن زمان عنوان وزارت دول خارجه را داشت، منصوب شد. این دیپلمات ایرانی مدتی عهده‌دار سفارت ایران در لندن بود و عهدنامه گلستان را از طرف دولت ایران امضا کرد و برای مبادله آن قرارداد به پایتخت روسیه رفت و پس از آن در سال 1232 (1197 ه.ش) بار دیگر به پطرزبورگ و سپس لندن رفت و تا سال 1235 قمری در لندن اقامت داشت.

وزارت حاج میرزا ابوالحسن‌خان از سال 1239 تا 1250قمری یعنی سال فوت فتحعلی‌شاه دوام یافت و پس از فوت او چون وزیر دول خارجه جانب ظل‌السلطان را گرفت، بعد از سقوط سلطنت 90 روزه ظل‌السلطان و ورود محمدشاه به تهران، وی به حضرت عبدالعظیم پناهنده شد و بست نشست و تا تاریخ قتل قائم‌مقام به امر محمدشاه به آن حالت باقی بود. در این مدت قائم مقام شخصاً سرپرستی وزارت دول خارجه را برعهده داشت. وزارت دول خارجه پس از قائم مقام از طرف حاجی میرزا آغاسی اسما به میرزا علی پسر قائم مقام و سپس به حاجی میرزا مسعود انصاری‌گرمرودی آذربایجانی واگذار شد و این شخص یکی از دختران فتحعلی‌شاه را به عقد ازدواج خود درآورد و بار اول تا سال 1245 وزیر امور خارجه بود و بار دوم نیز از 1264 تا 1265 قمری این سمت را داشت. روش برخورد وزرای امور خارجه ایران با سفرا و نمایندگان سیاسی مقیم دربار ایران که در آغاز امر فقط هیات‌های نمایندگی روس و انگلیس بودند، برحسب خصوصیات اخلاقی و شخصیت وزرای خارجه، مقتضیات زمان و طرز تفکر پادشاه وقت متفاوت بود ولی آنچه به‌طور کلی در این‌باره می‌توان گفت، این است که اکثر وزرای دول خارجه ایران در برابر سفرا و وزرای مختار روس و انگلیس تواضع و نزاکت را تا حد اظهار زبونی و حقارت رعایت می‌کردند و تنها امیرکبیر بود که شخصیت ممتاز و غرور ملی ایرانی را در برابر نمایندگان سیاست خارجی به حد اعلی نشان داد.

علی‌اصغر شمیم، ایران در دوره سلطنت قاجار، انتشارات زریاب، 1388.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS