دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

وزن كشی در قيامت

No image
وزن كشی در قيامت

در قرآن سخن از ترازو و ميزان است که به وسيله آن، اعمال انسان سنجيده می شود. بر اساس آيات قرآن انسان ها در قيامت دو دسته هستند:

  1. کسانی که وزن کشی نمی شوند؛ اينها خود به دو گروه دسته بندی می شوند:

الف: مؤمنان صالح، چون دارای حسن فاعلی و حسن فعلی هستند؛ يعنی چون اين افراد مؤمن صالح بوده اند به طوری که ايمان و عمل صالح جزو سرشت و سيره و ملکه وجودی‌شان شده و ايمان و عمل صالح مقوم ذات وجودی آنان شده است، چنين افرادی در روز قيامت بی آنکه از آنان حساب و کتابی بشود، به بهشت می روند. خداوند می فرمايد: وَمَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِّن ذَکَرٍ اَوْ اُنثَي وَهُوَ مُوْمِنٌ فَاُوْلَئِکَ يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ يُرْزَقُونَ فِيهَا بِغَيْرِ حِسَابٍ؛ و هر که کار شايسته کند- چه مرد باشد يا زن- در حالی که ايمان داشته باشد، در نتيجه آنان داخل بهشت می شوند و در آنجا بی حساب روزی می يابند. (غافر، آيه 40) يعنی همان طوری که بی حساب وارد می شوند، روزی بی حساب نيز می خورند. در حقيقت ورود ايشان در بهشت و بهره مندی آنان، ديگر نيازی به ترازو ندارد تا ميزان آن سنجيده شود، بلکه چنان هستند که همه درجات و مراتب بهشت برای آنان است نه درجه ای از بهشت؛ چنانکه خداوند درباره مؤمن عالم فرموده است: يَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنکُمْ وَالَّذِينَ اُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ؛ تا خدا [رتبه] کسانی از شما را که گرويده و ايمان آورده اند درجه ای، و کسانی را که دانشمندند به درجاتی، بلند گرداند و خدا به آنچه می کنيد آگاه است. (مجادله، آيه 11)

ب: کسانی که کافر بوده اند و هيچ توشه ای برای آخرت نيندوخته اند؛ زيرا آنچه به عمل صالح و حسن فعلی ارزش می دهد همان نيت و حسن فاعلی است که ايمان است. کسی که مؤمن نيست، اگر عمل صالح داشته باشد، خداوند در همين دنيا پاداش عمل صالح او را می دهد و در آخرت برايش چيزی نيست.(بقره، آيات 120 و 200؛ آل عمران، آيه 77؛ زخرف، آيات 33 تا 35) خداوند درباره اين گروه دوم می فرمايد: اُولَئِکَ الَّذِينَ کَفَرُوا بِآيَاتِ رَبِّهِمْ وَلِقَائِهِ فَحَبِطَتْ اَعْمَالُهُمْ فَلَا نُقِيمُ لَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَزْنًا؛ آنان کسانی اند که آيات پروردگارشان و لقای او را انکار کردند، در نتيجه اعمالشان تباه گرديد و روز قيامت برای آنها قدر و ارزشی نخواهيم نهاد و ميزانی برای سنجش اعمالشان برپا نمی کنيم.(کهف، آيه 105)

  1. گروه ديگر کسانی هستند که بايد وزن کشی شوند. اينان کسانی هستند که ايمان و عمل صالح دارند، ولی مخلوط عمل کرده اند. خداوند می فرمايد: وَآخَرُونَ اعْتَرَفُواْ بِذُنُوبِهِمْ خَلَطُواْ عَمَلاً صَالِحًا وَآخَرَ سَيِّئًا؛ و ديگرانی هستند که به گناهان خود اعتراف کرده و کار شايسته را با کار بد ديگر درآميخته اند. (توبه، آيه 102) اين افراد هر چند در نهايت رستگار می شوند ولی بايد درجات آنان در بهشت تعيين و معلوم شود و به همان ميزان که در ترازو برايشان مشخص می شود درجه گرفته و بهره مند از بهشت می شوند. البته ممکن است دورانی را نيز در دوزخ برای پاکسازی بگذرانند. به هر حال، اين افراد هستند که بايد وزن‌کشی شوند و ترازويی که برای آنان نهاده می شود، چيزی جز حق نيست. خداوند می فرمايد: وَالْوَزْنُ يَوْمَئِذٍ الْحَقُّ فَمَن ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ فَاُوْلَئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ؛ و سنجش اعمال در آن روز- رستاخيز- حق است پس هر که کردارهای سنجيده او سنگين باشد، ايشانند رستگاران.(اعراف، آيه 8)

روزنامه كيهان، شماره 21570 به تاريخ 5/12/95، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
No image

ذكر مصیبت امام حسین علیه السلام : امام حسین(ع) تنها در صحرای کربلا

ذکر مصیبت امام حسین علیه السلام با موضوع امام حسین(ع) تنها در صحرای کربلا
Powered by TayaCMS