دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پرسش و پاسخ قساوت قلب

No image
پرسش و پاسخ قساوت قلب

پرسش: عواملي که موجبات قساوت قلب انسان را فراهم مي آورد کدام است و چه راهکارهايي براي از بين بردن آنها وجود دارد؟

پاسخ: انسان از ابتدا قساوت قلب ندارد. با دور شدن از معنويات و در دنيا فرو رفتن و به گناه آلوده شدن، قساوت قلب و زنگار دل نيز شروع مي شود. روحي که از خدا نشات گرفته و مي تواند به جايي برسد که « به جز خدا نبيند»، حالادر دست يک انسان بيچاره دارد ذبح مي شود و لحظه لحظه از موطن اصلي خود که همانا ملکوت باشد دور مي گردد. يک گناه، يک نقطه سياه در قلب ايجاد کرده و تکرار بر گناه، اين نقطه را بزرگ تر مي کند تا اينکه تمام قلب سياه مي شود. اين قلب سياه، محصول عمل چه کسي است غير از خودمان.

براي ملموس شدن موضوع بهتر است دقتي در منش خود داشته باشيم. گفتيم روح در بدو امر پاک و خالي از هر نوع تيرگي است ما با اعمالمان ساحتش را تيره و به انواع آلودگي ها آميخته مي کنيم مثلابه نگاه هاي خود دقت کنيم زماني نگاهي حتي کوتاه به يک نامحرم پشتمان را مي لرزاند ولي ناگاه به خود مي آييم و مي بينيم نه تنها ديگر از نگاه ناخواسته هراسي نداريم که از قصد خيره شده ايم و بعد از آن هم وارد صحبت شده و به اصطلاح گرم گرفته ايم و بعد هم از هيچ فسق و فجوري ابايي نداشته ايم اين چه معنايي مي تواند داشته باشد به جز تيرگي روح جز قساوت قلب، قلبي که ديگر از هيچ ظلم و بي عدالتي به درد نمي آيد و خود نيز منشا رذايل ديگر شده است. مطابق روايات، قساوت قلب، بدترين عقوبت براي بندگان است. (ميزان الحکمهًْ، ح 16995) پس اگر دچار آن شديم بايد فوراً در صدد رفع آن برآييم. خداوند مي فرمايد: اعمالشان چون زنگاري بر دل هايشان نشسته است. (مطففين - 14) اين آيه نشان مي دهد که سبب قساوت و زنگار دل، اعمال خود انسان‌هاست.

«قساوت قلب» وصفي است که اگر از کسي صادر شود اين را به ذهن متبادر مي کند که او يک شخص جاني و جنايتکار است ولي قسي القلب شدن امري است که در مورد بسياري از ما به سادگي رخ داده و خودمان غافل از آنيم چرا که نحوه به وجود آمدن قساوت قلب بسيار ساده و عادي است.

عوامل قساوت قلب

1 - دوستي شهوات: کسي که دلش با دوستي شهوات دنيايي باشد قلب او از ياد خدا محجوب مي گردد. (ميزان الحکمهًْ، ح 16985)

2 - کثرت کلام و زياد سخن گفتن به غير ذکر خدا قساوت قلب مي آورد. قال علي (عليه السلام): هرکس کلامش زياد شود، اشتباهاتش زياد مي شود و هرکس خطايش زياد شود، شرم و حيايش کم مي شود و آنکه حيايش کم شود، ورع و پرهيزگاري اش کم مي شود و هرکس خداترسي اش کم شود، قلبش مي ميرد و آنکه قلبش مُرد، در آتش افکنده مي شود. (بحارالانوار، ج 71، ص 286)

3 - آرزوهاي بلند دنيايي: خداوند به حضرت موسي(ع) فرمود: اي موسي! آرزويت را در دنيا دراز مکن که قلبت سخت و انعطاف ناپذير مي شود. (ميزان الحکمهًْ، ح 17000)

4 - گناه و رفت و آمد با دوستاني که اهل بي بند و باري و حرام باشند.

پيامبر فرمود: چهار چيز قلب را مي ميراند: 1- گناه بر روي گناه افزودن 2 - هم سخن شدن زياد با زنان 3 - بگومگو کردن با احمق – تو مي گويي و او مي گويد و هرگز به راه نمي آيد 4- همنشيني با مردگان. عرض شد يا رسول الله منظور از مردگان چيست؟ فرمود: هر توانگر خوش گذران (ميزان الحکمهًْ، ح 17023) هم چنين از امير مؤمنان روايت شده: اشک ها خشک نمي شوند مگر به سبب سختي دل ها و دل ها سخت و سنگين نمي شوند مگر به سبب فزوني گناه (بحارالانوار، ج 7، ص 55)

    5- خنديدن زياد: پيامبر اکرم(ص) فرمود: خنده زياد دل را مي ميراند. (وسائل الشيعه، ج 8، ص 481)

    6 - شنيدن لهو و لعب، چه در قالب موسيقي مناسب مجالس لهو و لعب و چه در قالب حرف هاي پراکنده و بي فايده دوستان (البته بايد توجه داشته باشيم که مراد از حرف هاي پراکنده، حرف هايي است که ثمره مفيد دنيايي و اخروي نداشته و باعث غفلت انسان نيز مي شود. اين طور نيست که شاد بودن، موجب قساوت قلب شود. البته شادي بايد هدايت شده باشد).

    7- دنبال شکار رفتن براي تفريح و گرفتن جان موجودات زنده و پر از لطافت خداوند آن هم نه از سر اجبار که براي تفريح موجب قساوت قلب مي شود.

    8 - افزايش مال و ثروت: امام صادق(عليه السلام): خداوند متعال به موسي (عليه السلام) وحي فرستاد که اي موسي از فزوني اموال خوشحال مباش، و ياد مرا در هيچ حال ترک مکن چرا که فزوني مال غالباً موجب فراموش کردن گناهان است و ترک ياد من قلب را سخت مي کند. (بحارالانوار، ج 7، ص 55)

    9 - پرخوري: امام علي(ع): از پرخوري پرهيز کنيد زيرا هر که پرخوري کند دردهاي درونی‌اش بسيار گردد و خواب هاي فاسد و پريشان بيند و نيز موجب سنگدلي شخص و سبب کسالت و تنبلي در خواندن نماز مي شود. (آثار الصادقين، جلد 9، صفحه 970)

   

   

           روزنامه كيهان، شماره 21129 به تاريخ 22/5/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
Powered by TayaCMS