دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پرسش و پاسخ نقش امام علی (ع) در فتوحات مسلمانان

فتوحات مسلمانان در دوران خلفا به ویژه خلیفه دوم تا چه حدی مورد تأیید اهل بیت‌(ع) بوده و آیا علی (ع) در این فتوحات مستقیماً شرکت داشته است؟
پرسش و پاسخ نقش امام علی (ع) در فتوحات مسلمانان
پرسش و پاسخ نقش امام علی (ع) در فتوحات مسلمانان

پرسش:

فتوحات مسلمانان در دوران خلفا به ویژه خلیفه دوم تا چه حدی مورد تأیید اهل بیت‌(ع) بوده و آیا علی (ع) در این فتوحات مستقیماً شرکت داشته است؟

پاسخ:

اهل بیت(ع) و پیشوایان حق به طور‌کلی فتوحات مسلمانان و کشورگشایی آنان را در زمان خلفا به مصلحت اسلام و مسلمانان نمی‌دیدند. روایاتی در این زمینه داریم که ائمه‌(ع) نه تنها شیعیان خود را برای شرکت در این جنگ‌ها ترغیب نمی‌کردند، بلکه برعکس آنان را از چنین اقدامی منع می‌کردند و حتی اجازه مرزداری را به آنان نمی‌دادند و کمک مالی آنان را در این مورد ولو اینکه نذر کرده باشند قبول نمی‌کردند. (وسائل‌الشیعه، ج11، ص22)

اما فتوحات مسلمانان در ايران در عصر عمر‌بن‌خطاب صورت گرفته است و اين فتوحات در دوران خلفای بعدی در اطراف جهان اسلام ادامه داشته است؛ امّا هيچ منبعی از شركت علی(ع) در اين جنگ‌ها گزارشی ارائه نکرده است.

حضرت علی (ع) با خلفای عصر خويش در مواقع حساس و آنجا كه به اساس اسلام مربوط می‌شد همكاری داشته‌اند، ولی اين چنين نبود كه همواره امام (ع) مسئوليت‌های محوّله خلفاء را بپذيرند.

عمر در جريان سفر به شام، از امام (ع) خواست كه اورا همراهی کند امّا امام (ع) نپذيرفت؛ در جريان جنگ قادسيه كه مبارزين مسلمان از عمر طلب كمك خواستند. خليفه از امام (ع) خواست كه به عنوان فرمانده جنگ به سوی جبهه جنگ با ايرانيان حركت كند، ولی امام(ع) نپذيرفت و از اين رو خليفه، سعد‌بن‌ابی وقاص را به فرماندهی برگزيد. (فتوح البلدان، بلاذری، ترجمه آذرنوش، ص 18)

امّا با توجه به دلاوری‌ها و سابقه تجربيات جنگی علی (ع) خليفه از راهنمايی‌ها و همكاری‌های ايشان بهره می‌گرفت، ولی به طور مستقيم حضرت حاضر به همكاری و شركت در فتوحات نبوده ولی از آنجا كه حضرت، نسبت به سرنوشت مسلمانان و اسلام نمی‌توانست بی‌تفاوت باشد، تنها در قالب مشورت و ارايه نظرات خويش، لشكر اسلام را ياری می‌داد. (الارشاد، شیخ‌ مفید، ص198)

اين راهنمايی‌های امام به خاطر تکليف و وظيفه شرعی بود از اين جهت که وظيفه امام درمرحله اول حفظ دين است و امامت وظيفه الهی بود که ازطرف خدا به عهده او بود؛ از اين روی در هيچ‌يك از منابع ديده نشده كه خليفه از حضرت نظری مشاورانه خواستهباشد و ايشان ارائه نكرده باشد.

مورّخين اهلسنّت هم به مشورت عمر با علی‌(ع) معترفند و گفته‌اند: عمر كاری را بدون مشورت با علی(ع) انجام نمی‌داد، زيرا به علم و خردمندی و دقت نظر و دينداری او معتقد بود و مشهور است كه بيش از هفتاد مرتبه عمر گفته است «لولا علی لهلك عمر». (همان، ص 192)

لذا اصحاب و ياران امام علی (ع) هم به پيروی از حضرت، در مواردی كه به نفع اسلام و مسلمين بود با خلفاء همكاری می‌نمودند، و درحقيقتبه وظيفه شرعی خود درقبال اسلام عمل می‌کردند. و به عنوان استاندار يا نيروی نظامی و يا حتی فرمانده سپاه اسلام با دستگاه خلافت همراهی می‌كردند. چنانچه سلمان و عمار به ترتيب استانداری مدائن و كوفه را در عصر عمر پذيرفتند. و براء بن عازب به عنوان فرمانده نيروی اسلام در عهد خليفه ثانی قزوين را فتح كرد. (فتوح‌البلدان، بلاذری، ص‌80)

بديهی است كه اگر علی (ع) نمی‌خواست يارانش در هيچ زمينه‌ای با خلافت همكاری داشته باشند، آنان هيچ اقدامی انجام نمی‌دادند و امام می‌توانست آنان را از شركت در امور نهی كند ولی اين كار را هرگز نكرد.

روزنامه کیهان

تاریخ انتشار: سه شنبه 06 شهریور ماه 1397

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS