دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

همنشین شایسته

برای بشر، ارتباط با دیگران یک ضرورت است.
همنشین شایسته
همنشین شایسته
نویسنده: رضا جاودان

امیرالمومنین علی(ع) در وصیت خویش به امام مجتبی(ع) می‌فرماید:

«و من خیر حظ امرء قرین صالح فقارن اهل الخیر تکن منهم و باین اهل الشر تبن عنهم؛ از بهترین بهره‌های انسان، همنشین خوب و شایسته است. پس با نیکان نشین تا از آنان به حساب آیی و از بدان بپرهیز تا در شمار آنها نیایی».

برای بشر، ارتباط با دیگران یک ضرورت است. شکل و کیفیت این ارتباط است که می‌تواند مفید یا مضر بودن آن را رقم زند. اگر این ارتباط و معاشرت با دیگران به شکلی نیک برقرار گردد و کیفیت حشر و نشر با دیگران بر اساس اعتقادات الهی و حرمت نهادن به ارزشهای انسانی پایه ریزی شود، محصولی جز ترقی و تعالی عاید انسان نخواهد کرد و این ثمره، محصول کم قیمتی نیست.

حال که آدمی را چاره ای جز معاشرت و رفاقت نیست و مسیر زندگی ایده آل به سمت اهداف عالی از لابه لای زندگی اجتماعی می‌گذرد، برای تعیین مسیر زندگی مطلوب، باید در پی یافتن همنشین مناسب باشد. به یقین افرادی که آدمی را از حق دور و از قلب انسان خدازدایی می‌کنند، شایسته معاشرت و رفاقت نیستند و این معیار، ملاک اساسی و یگانه انتخاب دوست و دوستی نمودن است. چه زیباست آن کلامی که امام صادق(ع) به نقل از رسول خاتم (ص) از حضرت مسیح (ع) خطاب به حواریون نقل می‌کنند: «حواریون حضرت عیسی به ایشان عرض کردند: یا روح الله با که همنشینی نماییم و دوستی کنیم؟ حضرت در جواب فرمودند به شخصی همنشینی نما که سه صفت داشته باشد: 1- دیدن او تو را به یاد خدا آرد. 2- سخن او به علم تو بیفزاید 3- عمل او تو را به آخرت ترغیب کند»(کافی، ج1، ص39).

آدمی از سه طریق با دیگران ارتباط برقرار می‌نماید: از طریق گفتار؛ از طریق چهره؛ از طریق رفتار و کردار. حضرت علی(ع) در تاثیر رفتار و کردار می‌فرمایند: دوست خوب باید کردارش به گونه‌ای باشد که شما را به کارهای اخروی ترغیب کند. اگر کسی دائما در فکر آخرت باشد، این طرز تفکر باعث می‌شود که رفتار خودش را به سوی آخرت و سعادت ابدی جهت دهد. از این رو دیگران عقاید او را در رفتارش منعکس می‌بینند و رفاقت با او باعث می‌شود که شما هم به همان سوی کشیده شوید. از حضرت رسول(ص) روایت شده است: «اذا اراد الله بعبد خیراً جعل له وزیراً صالحاً ان نسی ذکره و ان ذکره اعانه؛ هر گاه خداوند خیر و خوبی بنده ای را بخواهد، برای او همنشین صالحی را قرار می‌دهد که اگر خدا را فراموش کند، به یادش می‌آورد و آن گاه که به یاد خداست او را یاری می‌کند»(بحارالانوار، ج77، ص 164). ‌این سخن این انگیزه را ایجاد می‌کند که در پی یافتن رفیق خوب برآییم. اگر رفیق خوب و شایسته‌ای یافتیم، قدرش را بدانیم و او را نگه بداریم و زود و ارزان وی را از دست ندهیم؛ چرا که رفیق خوب گوهر کمیاب است؛ فراوان باید گشت و هزاران سعی باید نمود تا یک رفیق خوب پیدا شود که به یقین نگه داشتن او خیلی سخت تر است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS