دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حسن و قبح عقلی

پرسش: مفهوم حسن و قبح عقلی که یکی از مباحث مهم علم کلام و اخلاق است با چه معیارها و ملاک هایی قابل تبیین است؟
حسن و قبح عقلی
حسن و قبح عقلی

پرسش: مفهوم حسن و قبح عقلی که یکی از مباحث مهم علم کلام و اخلاق است با چه معیارها و ملاک هایی قابل تبیین است؟

پاسخ: حسن و قبح عقلی از مباحث مهم و اساسی در علوم اسلامی از جمله علم کلام و اخلاق است. دراینجا به نحو اجمال به اهم ملاک ها و معیارهای تبیین این مفهوم عمیق و سازنده می پردازیم:

ملاک های حسن و قبح عقلی در یک تقسیم بندی کلی، اعمال انسان ها به دو دسته خوب و بد تقسیم می شود این تقسیم بندی براساس ملاک ها و معیارهایی است که در حسن و قبح عقلی درنظر گرفته شده است. اینک برای تبیین بهتر مفهوم حسن و قبح، چهارملاک به کار رفته دراین زمینه را ذکر می کنیم:

1- موافقت طبع: ملاک حسن و قبح، موافق بودن باطبع و مخالف با آن است. براساس همین ملاک است که همه افراد رغبت به عدل، حفظ امانت، عمل به میثاق و تعهد و شکر نعمت و... دارند و درمقابل این گرایش مثبت و ایجابی مردم از ضد این صفات و ویژگی ها بیزار و گریزانند.

2- مصلحت و مفسده: براساس این ملاک، آنچه مطابق مصلحت است حسن و چیزی که مخالف مصلحت است قبیح و زشت عقلی است.

3- موافقت کمال نفسی:صفات انسان به دو قسم تقسیم می شود: یک دسته صفاتی اند که انسان رغبت و میل به آنها داشته و آنها را دوست می دارد. دسته دوم صفاتی است که از آنها نفرت داشته و هیچ میل و رغبتی به آنها ندارد. برای مثال شجاعت برای انسان مطلوب و ترس منقصت است. فعل اگر تحصیل کننده کمال باشد حسن، و الا قبیح و زشت خواهدبود.

4- موافق و مخالف عادات: هر قوم و ملتی عادات، رسوم و روش هایی دارند که مختص به خودشان است.

حسن و قبح را براساس این ملاک، اینگونه باید معنا کنیم: هرچیزی که موافق عادات و روش های مردم باشد حسن است و چنانچه مخالف آنها باشد قبیح است. (رساله فی التحسین والتقبیح العقلیین، جعفر سبحانی، ص27) بنابرموارد ذکرشده کارکرد عقل مستقل انسان را که به عنوان حجت باطنی از آن در روایات یادشده است، می توان در این موارد برشمرد:

1- تشخیص خیرات از شرور یا (خوبیها از بدیها)

2- تشخیص زمان انجام فعل

3- تشخیص مکان انجام فعل

4- تشخیص کیفیت انجام فعل

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS