دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خلود در جهنم و بهشت

امام صادق (علیه السلام) فرمود: «اهل آتش در آتش جاودانه می مانند؛ چون نیت تبهکاران و دوزخیان این بود که هر اندازه که در دنیا بمانند، گناه کنند...» (اصول کافی، ج 2، ص 85 ، ح 5)
خلود در جهنم و بهشت
خلود در جهنم و بهشت

قال الصادق (علیه السلام):

«اِنّما خُلِّدَ اَهلُ النّار فِی النّارِ لِاَنَّ نِیّاتَهُمْ کانَتْ فِی الدّنیا اِنْ خُلّدوُا فیها اَنْ یَعصُوا الله اَبَداً...»

(اصول کافی، ج 2، ص 85 ، ح 5)

امام صادق (علیه السلام) فرمود:

«اهل آتش در آتش جاودانه می مانند؛ چون نیت تبهکاران و دوزخیان این بود که هر اندازه که در دنیا بمانند، گناه کنند...»

توضیح:

«خلود در جهنم و بهشت»

خدا عده‌ای را به جهت کفر، شرک و نفاق، در دوزخ ابدی و برخی دیگر را به جهت ایمان در بهشت مخلد می‌داند. این اصل قرآنی است و درباره اهل بهشت سوال برانگیز نیست که چگونه انسان مؤمن در مدت کوتاهی در دنیا با ایمان و عمل صالح به سر می‌برد و برای ابد در بهشت خلد، جاودان است. چون بهشت براساس فضل و لطف الهی است و این مشکلی ندارد که ذات اقدس اله تفضل کند و در قبال عمل محدود، پاداش نامحدود عطا کند.

ولی مسئله کیفر سؤال برانگیز است که چگونه انسان کافر، مشرک یا منافقی که در مدت کوتاه عمر دنیایی به تبهکاری تن در دهد، در قیامت برای همیشه و ابد کیفر می‌بیند.

از امام صادق (ع) سوال شد: چگونه مردانی که در دنیا با عمر محدود گناه کردند در دوزخ به شکل نامحدودی کیفر می‌بینند؟ آن حضرت در پاسخ فرمود:

« اِنّما خُلِّدَ اَهلُ النّار فِی النّارِ لِاَنَّ نِیّاتَهُمْ کانَتْ فِی الدّنیا اِنْ خُلّدوُا فیها اَنْ یَعصُوا الله اَبَداً وَانّما خُلّد اَهل الجنّة فی الجَنّةِ لِانّ نِیّاتَهُم کانَت فِی الدّنیا اِن لو بَقوا فیها اَن یُطیعُوا الله اَبَداً، فَبِالنّیّاتِ خُلّدَ هؤلاءِ وَهؤلاءِ. ثُمّ تَلا قَولَهُ تَعالی: قُل کُلٌّ یَعمَلُ عَلی شاکِلَتِهِ قال: عَلی نِیّتِهِ»[1]

چون نیت تبهکاران و دوزخیان این بود که هر اندازه که در دنیا بمانند، گناه کنند و از طرفی خداوند هم براساس نیت، کیفر می‌دهد، نه صرف عمل خارجی. درباره بهشتی‌ها نیز چنین است؛ یعنی درباره بهشتی‌ها فرمود: چون قصد آنان این بود که هر اندازه در دنیا بمانند، اطاعت کنند.

    منبع: جوادی آملی (آیت الله)، عبدالله؛ مبادی اخلاق در قرآن، صص 175-174
  • [1] . کافی، ج 2 ، ص 85 ، حدیث 5 .

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

ولیعهد فتحعلی‌شاه و مرگ نابهنگام

ولیعهد فتحعلی‌شاه و مرگ نابهنگام

شب از نیمه گذشته بود که نفس نایب‌السلطنه به شماره افتاد.
مرگ دومین شاه قاجار

مرگ دومین شاه قاجار

اول آبان ماه ۱۲۱۳ فتحعلی‌شاه قاجار، پس از ۳۶ سال و ۸ ماه حکومت، در جریان سفر به اصفهان درگذشت.
مروری بر 12 اثر شهید آیت ا... سیدمصطفی خمینی

مروری بر 12 اثر شهید آیت ا... سیدمصطفی خمینی

آیت‌ا... سیدمصطفی خمینی، در نخستین روز آبان ماه سال 1356، در حالی که تنها 46 سال از عمر بابرکتش می‌گذشت و همراه با پدر بزرگوارش، ایام تبعید در نجف را می گذراند، به شهادت رسید.
کدام شکست های مأمون، زمینه ساز به شهادت رساندن امام رضا(ع) شد؟

کدام شکست های مأمون، زمینه ساز به شهادت رساندن امام رضا(ع) شد؟

نقشه‌ای که مأمون با همکاری استاد و راهنمایش، «فضل بن سهل» طراحی کرده‌ بود، به ظاهر هیچ عیب و نقصی نداشت؛ با پذیرش ولایتعهدی توسط امام رضا(ع)، مأمون و وزیرش می‌توانستند هر اقدام و دستور حکومتی را به آن حضرت منتسب کنند.
تاریخچه «کاپیتولاسیون»؛ از قاجار تا پهلوی

تاریخچه «کاپیتولاسیون»؛ از قاجار تا پهلوی

کاپیتولاسیون یا «قضاوت کنسولی»، نخستین بار پس از شکست ایران در جنگ‌های طولانی با روسیه تزاری، در سال 1207 (1828 میلادی)، در عهدنامه ترکمنچای، به ایران تحمیل شد

پر بازدیدترین ها

مرگ دومین شاه قاجار

مرگ دومین شاه قاجار

اول آبان ماه ۱۲۱۳ فتحعلی‌شاه قاجار، پس از ۳۶ سال و ۸ ماه حکومت، در جریان سفر به اصفهان درگذشت.
No image

عاشورا از نگاه صدر

بوی تریاک؛ رنگ فقر

بوی تریاک؛ رنگ فقر

در 15 اکتبر سال 1952 روزنامه اشپیگل در گزارشی تفصیلی ـ میدانی وضعیت آن روز ایران را به تصویر کشیده است.
علامه محمدحسین طباطبایی - بخش دوم

علامه محمدحسین طباطبایی - بخش دوم

اشاره: قرآن کریم آکنده از مطالب اخلاقی است و مرحوم علامه طباطبایی در تفسیر المیزان ذیل آیات مربوطه، به شرح مختصر آنها پرداخته است.
Powered by TayaCMS