دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ترجیح خواسته خدا

هیچ بنده ای خواسته مرا برخواسته خود مقدم نمی دارد مگر اینکه روح بی نیازی را در او زنده کنم ، او را از غم و اندوه می رهانم ، کالای تجاری وزارعی او را نمی گذارم ضایع شود، آسمان وزمین را مسؤل روزی او می کنم ، خودم پشتوانه همه مسائل اقتصادی او هستم. (برگرفته ازمبادی اخلاق در قرآن: آیت الله جوادی آملی)
ترجیح خواسته خدا
ترجیح خواسته خدا

قال الصادق علیه السلام:

لایوثِر عبدٌ هَواىَ عَلی هواه إلّا جعلْتُ غِناهُ فى نَفسِهِ وَکفیْتُه هَمّه وَکففْتُه ضیعَتُه وَضمنْتُ السّماواتِ والأرض رِزقه وکنتُ له مِنْ وراءِ تجارةِ کلّ تاجِر

(بحار/ ج 67/ص 75)

هیچ بنده ای خواسته مرا برخواسته خود مقدم نمی دارد مگر اینکه روح بی نیازی را در او زنده کنم ،‌او را از غم و اندوه می رهانم ، کالای تجاری وزارعی او را نمی گذارم ضایع شود،‌ آسمان وزمین را مسؤل روزی او می کنم ، خودم پشتوانه همه مسائل اقتصادی او هستم.

توضیح

ترجیح خواسته خدا

امام صادق (علیه السلام) از رسول گرامی (صلی الله علیه و آله و سلم) نقل می‌کند که ذات اقدس اله فرمود:

لایوثِر عبدٌ هَواىَ عَلی هواه إلّا جعلْتُ غِناهُ فى نَفسِهِ وَکفیْتُه هَمّه وَکففْتُه ضیعَتُه وَضمنْتُ السّماواتِ والأرض رِزقه وکنتُ له مِنْ وراءِ تجارةِ کلّ تاجِر[1]:

طبق این حدیث قدسی، ذات اقدس اله (جلّ جلاله) فرمود: به عزّت و عظمتم سوگند، هیچ بنده‌ای خواسته مرا بر خواسته خود مقدّم نمی‌دارد مگر این که پنج فضیلت را بهره او می‌سازم:

اول: این که روح بی‌نیازی را در او زنده می‌کنم و این، نصیب هر کسی نمی‌شود. چنانکه دیده می‌شود برخی توانگران همه سخنانشان، بوی فقر می‌دهد با این که امکانات مادّی آنان به قدری است که اگر بقیّه عمر را در گوشه‌ای بنشینند و کار نکنند نیز، نیازی ندارند، ولی با این حال در عذاب تهی‌دستی گرفتارند.

ائمّه (علیهم السلام) فرموده اند: اگر کسی مسیر صحیح اقتصاد را طی نکند، خداوند فقر را پیش دو چشم او مجسّم می‌کند[2]. او وقتی هنگام صبح از بستر برمی‌خیزد، صحنه هراسناک فقر و گدایی را پیش چشمش می‌بیند و بین محل زندگی و محل کار نیز آنچه می‌بیند منظره رعب‌آور فقر است و هنگامی که به دفتر کار، وارد می‌شود، در و دیوار مغازه‌اش تابلو گدایی است! همیشه در این فکر است که مبادا کالایی که خریده شد، ارزان شود یا او سودی نبرد یا بر صفرهای ارقام ثروتش افزوده نشود؛ ولی انسان پارسا، در همه جا صحنه زیبای توانگری را می‌بیند.

خداوندی که به این همه مار و عقرب، حیواناتِ حلال و حرام گوشتِ دریا و صحرا و کافران روزی می‌دهد، آیا انسان مؤمن را بی‌روزی می‌گذارد؟ تحصیل" هزینه زندگی و مبارزه با کسانی که حقّ دیگران را غصب می‌کنند، واجب و از دستورهای اسلامی است؛ امّا روح توانگری داشتن، یک نوع فضیلت اخلاقی و نزاهت روح است.

دوم: او را از اندوه و غم می‌رهانم.

سوم: نمی‌گذارم کالای تجاری و زراعی او ضایع شود.

چهارم: آسمان و زمین را مسئول تکفّل روزی او می‌کنم.

پنجم: خودم پشتوانه همه مسائل اقتصادی او هستم. در کنار هر تجارتی، لطف من او را همراهی می‌کند و نمی‌گذارم حیثیت او آسیب ببیند.

    منبع :برگرفته از تفسیرموضوعی قرآن کریم – مبادی اخلاق در قرآن –تالیف : آیت الله جوادی آملی صص218-219
    پی نوشت:
  • [1] - بحار، ج 67، ص 75.
  • [2] - من أصبح وأمسی والا?خرةأکبر همّه،جعل الله الغنی فی قلبه و..."(همان،ج 70،ص104).

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

هویت زنانه در تندباد تاریخ

هویت زنانه در تندباد تاریخ

✍️ سعید احمدی
سگ کی؟

سگ کی؟

✍️ سعید احمدی 
کارهای کثیف

کارهای کثیف

✍️ سعید احمدی 
الهیات جنگ...

الهیات جنگ...

یادداشت

پر بازدیدترین ها

No image

قالَ رَسُولُ اللّهِ (صلّى اللّه علیه و آله):«اِنَّ لِقَتْلِ الْحُسَیْنِ علیه السّلام حَرارَةً فى قُلُوبِ الْمُؤمنینَ لا تَبْرُدُ اَبَداً.»

پیامبر اکرم (صلّى اللّه علیه و آله) فرمود: «براى شهادت حسین علیه السلام ، حرارت و گرمایى در دلهاى مؤمنان است که هرگز سرد و خاموش نمی‌شود.» (جامع احادیث الشیعه ، ج 12، ص 556)
عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

امام صادق (علیه‌السّلام) از جدّ گرامیش علی (علیها‌السّلام) روایت کرده است که فرمود: «خداوند جمیل است و جمال و زیبایی را دوست دارد و همچنین دوست دارد که اثر نعمت‌های خود را در مردم مشاهده نماید» (کافی، ج6، ص 438)
No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
قال رسول الله (ص): «اِثْنانِ لا یَنْظُرُ اللهُ اِلَیْهِمْ یَوْمَ القِیامَةِ: قاطِعُ الرَّحِمِ وَجارُ السُّوءِ»

قال رسول الله (ص): «اِثْنانِ لا یَنْظُرُ اللهُ اِلَیْهِمْ یَوْمَ القِیامَةِ: قاطِعُ الرَّحِمِ وَجارُ السُّوءِ»

پیامبر خدا (ص) فرمودند: «دو کس را خداوند روز قیامت به نظر رحمت نمی‌نگرد: آنکه از خویشان ببُرد و آنکه با همسایه بدی کند.» (الفردوس:1/414/1674)
«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«افرادی هستند (امیر مؤمنان علی (علیه‌السّلام)) که جان خویش را با خداوند معامله می‌کند به خاطر به دست آوردن رضایت او، و خداست که نسبت به بندگانش مهربان است».
Powered by TayaCMS