دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تعدد زوجات

پرسش: در یکی از آیات قرآن به تعدد زوجات اشاره شده و فرموده اگر عدالت بورزید می توانید دو یا سه یا چهار همسر برگزینید اما در آیه دیگری می فرماید: هرگز نمی توانید میان همسرانتان عدالت برقرار کنید که نتیجه این دو آیه این می شود که نباید تعداد زوجات صورت گیرد آیا این دو آیه در ظاهر متناقض نیستند؟
تعدد زوجات
تعدد زوجات

پرسش: در یکی از آیات قرآن به تعدد زوجات اشاره شده و فرموده اگر عدالت بورزید می توانید دو یا سه یا چهار همسر برگزینید اما در آیه دیگری می فرماید: هرگز نمی توانید میان همسرانتان عدالت برقرار کنید که نتیجه این دو آیه این می شود که نباید تعداد زوجات صورت گیرد آیا این دو آیه در ظاهر متناقض نیستند؟

پاسخ: یکی از ابعاد عظمت و حقانیت قرآن این است که در عین حالی که در طول 23 سال و به تدریج بر پیامبر خدا نازل شد در آیات آن هیچگونه تعارض و اختلافی وجود ندارد. خداوند در این زمینه می فرماید: «ولوکان من عند غیرالله لوجدوا فیه اختلفا کثیرا:[1]اگر (قرآن) از جانب غیرخدا می بود حتماً در آن اختلاف بسیاری می یافتند.»

علاوه بر تأکید خداوند بر این مسأله باید بدانیم که اگر چنین تعارضاتی در قرآن وجود داشت همین مساله برای رد آسمانی بودن قرآن از سوی مشرکانی که همواره به دنبال مخدوش ساختن ساحت مقدس قرآن بودند کفایت می کرد با این حال هیچ یک از مشرکان به تناقض میان آیات اشاره نکرده و عظمت قرآن روز به روز افزون تر گشته است.

اما در بین بعضی از آیات تعارضات ظاهری- نه حقیقی- وجود دارد که این تعارض نه از ناحیه خود قرآن بلکه از عدم آگاهی مخاطبان نسبت به قواعد و ابزارهای فهم آیات سرچشمه می گیرد که برای رفع این اختلافات ظاهری به دامن اهل بیت پیامبر و آگاهان به تفسیر قرآن متوسل می شویم، یا خود کمر همت برمی بندیم و از ابزارها، قواعد و منابع فهم قرآن آگاهی می یابیم. براساس روایات پرسش فوق در زمان معصومین(ع) نیز مطرح بوده و پاسخ آن نیز توسط معصومین داده شده و در کتب حدیثی شیعه ثبت شده است. باتوجه به جذاب بودن حکایت این سؤال ترجمه آن را عیناً از کتب حدیث و تفسیر نقل می کنیم.

در کتاب «فروع کافی» آمده است که ابن ابی العوجا (از دگراندیشان عصر امام صادق«ع») از هشام بن حکم سؤالاتی کرد از آن جمله گفت: مگر نه این که خدای تعالی حکیم است؟ هشام گفت: بله او از هر حکیمی حکیم ترست. ابن ابی العوجاء گفت: اگر چنین است پس بگو ببینم چگونه از یک طرف فرمود: «با زنان پاک ازدواج کنید دو یا سه یا چهار همسر، و اگر می ترسید عدالت را رعایت نکنید تنها به یک همسر قناعت نمایید.»[2]

اما در آیه دیگری فرمود: «هرگز نمی توانید در میان همسران خود عدالت برقرار سازید هرچند کوشش نمایید...»[3]

کدام حکیم است که این طور سخن بگوید. از یک طرف گرفتن زنان متعدد را برای کسانی که بتوانند عدالت را رعایت کنند تجویز کند و از سوی دیگر بگوید اصلا شما نمی توانید عدالت را برقرار سازید؟ هشام نتوانست جواب دهد ناگزیر به مدینه سفر کرد و به حضور امام صادق«ع» رسید و قصه را بازگفت. امام فرمود: آیه اول مربوط به نفقه است و می فرماید: اگر نمی توانید نفقه چند همسر را به طور مساوی بدهید به یک زن اکتفا کنید اما آیه شریفه دوم مربوط به میل درونی و محبت قلبی به زنان است.

هیچ کس نمی‌تواند محبت درونی خود را بین چند همسر به طور مساوی تقسیم کند و چنین چیزی در شرع هم واجب نشده تا با آیه قبلی منافات داشته باشد.

همین که هشام این جواب را برای ابن ابی العوجاء آورد او گفت: به خدا سوگند این پاسخ از خودت نیست.[4]

این نکته نیز قابل ذکر است که در آیه دوم پس از آنکه خداوند می فرماید: «هرگز نمی‌توانید بین زنان عدالت برقرار کنید...» اضافه می نماید: «حال که چنین است پس تمام تمایل خود را متوجه یک طرف نسازید که دیگری را به صورت بلاتکلیف درآورید.»

بنابراین از ادامه آیه دوم نیز چنین به دست می آید که چون عدالت مطلق و کامل قلبی هرگز امکان پذیر نیست، پس حداقل عدالت نسبی را که عبارت از تمایل و محبت به هر دو طرف است را از دست ندهید.

    منبع :
  • کیهان پنجشنبه 13 مرداد 1384- 28 جمادی الثانی 1426- 4 آگوست 2005- سال شصت و چهارم- شماره 18297
    پی نوشت:
  • [1].سوره نساء آیه 82
  • [2].سوره نساء آیه .3
  • [3].سوره نساء آیه129
  • [4].فروع کافی، ج 5، ص 1362، تفسیر المیزان، تفسیر آیه 129 نساء

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

روایتی ناتمام از مکتب اصفهان ; نگاهی به سریال روشنتر از خاموشی

روایتی ناتمام از مکتب اصفهان ; نگاهی به سریال روشنتر از خاموشی

از میان کارهای تلویزیونی حسن فتحی، مجموعه روشنتر از خاموشی که به شرح زمانه و اندیشه ملاصدرا می‌پردازد، چندان اسباب شهرت این کارگردان نیست. با آن‌که زمان پخش سریال نامناسب نبود و با آمدن شبکه IFilm هم پخش آن به دفعات تکرا شد، اما این سریال همواره در قیاس با هم‌نژادان خود- یعنی شب دهم، مدار صفر درجه و البته پهلوانان نمی‌میرند- کم‌رنگ و مهجور مانده است!
منحنی فرهنگ در مسابقه خنداننده شو

منحنی فرهنگ در مسابقه خنداننده شو

خندوانه هر چند وقت یک بار دچار رکود می‎شود و در رقابت با همسایه‌اش در شبکه نسیم (دورهمی) گاهی بالا رفته و گاهی پایین می‌افتد و این خودش موضوعی مستقل برای تحلیل است. اما هدف این متن تمرکز بر قسمت خنداننده شو این برنامه بوده و تحلیل محتوای خندوانه و نقادی رفتار مجری و مبتکر آن‌را شاید در جایی دیگر دنبال کنیم.
کمپانی خنداننده ها، سهامی عام ; نگاهی دوباره به خندوانه

کمپانی خنداننده ها، سهامی عام ; نگاهی دوباره به خندوانه

خندوانه یکی از عجیب ترین پدیده‌های رسانه‌ای کشور است که در عرض سه سال حضور نسبتا مداوم خود به یکی از پر طرفدارترین برنامه‌های تاریخ تلویزیون ایران بدل شده است. تنها برنامه‌هایی مانند خبر ساعت 14 یا خبر بیست و سی را از حیث جذب مخاطب بتوان با این برنامه مقایسه کرد که البته همه می‌دانیم که این مقایسه از جنس قیاس مع الفارق است.
از سرمایه می‌‌خوریم ; نگاهی به سریال زیر پای مادر

از سرمایه می‌‌خوریم ; نگاهی به سریال زیر پای مادر

سریال زیر پای مادر از سری چندگانه‌های تلوزیون است که می‌‌کوشد مضمون خانواده را مد نظر خود قرار دهد. با مراجعه به حافظه خود به عنوان مخاطب برنامه‌های تلوزیونی می‌‌توان به سادگی دریافت که موضوع بسیاری از سریال‌ها و مجموعه‌های تلوزیونی در یکی دو دهه اخیر خانواده است.
هویت چهل تکه و بحران مدنیت؛ تفسیری بر سبک زندگی در پاورچین

هویت چهل تکه و بحران مدنیت؛ تفسیری بر سبک زندگی در پاورچین

پاورچین آغازی بر طنزهای دنباله‌دار (یا به اصطلاح جریان‌ساز) دهه هشتاد بود که تاثیر آن در نقطه چین ادامه یافت و البته در شب‌های برره به اوج رسید. طنزی پراستعاره که ذهن مخاطب را در تعمیم دادن آزاد می‌گذاشت.

پر بازدیدترین ها

سیاهی آزاد شد، سفیدی در بند ماند | دربارهٔ کوئنتین تارانتینو و فیلمِ «جانگو آزاد شده»

سیاهی آزاد شد، سفیدی در بند ماند | دربارهٔ کوئنتین تارانتینو و فیلمِ «جانگو آزاد شده»

فیلم اخیر تارنتینو را می‌توان در راستای تمایلات سیاسی او به جمهوری خواهان ارزیابی کرد. با شروع دور دوم ریاست جمهوری اوباما و نیاز جمهوری‌خواهان به پشتوانه‌های رسانه‌ای جهت کنترل افکار عمومی، باعث تولید دو فیلم شاخص شد. جِنگوی آزاد شده و لینکلن...
در جهان عیاران ; نگاهی به سریال پهلوانان نمی میرند

در جهان عیاران ; نگاهی به سریال پهلوانان نمی میرند

اتفاقات سیاسی و اجتماعی در تاریخ ایران همواره ارتباط نزدیکی با اعتقادات اخلاقی و مذهب داشته است. بسیاری از قیام های محلی برآمده از دیدگاه مذهبی بودند و یا بواسطه حفظ اخلاقیات شکل گرفتند. در ایران، اخلاق گرایی و دین گرایی همپوشانی نزدیکی با وطن پرستی و استقلال ملی دارد. بسیاری از آثار ادبی و سینمایی از «کلیدر» محمود دولت آبادی گرفته تا «هزاردستان» علی حاتمی، بر اساس همین همپوشانی خلق شده اند.
هویت چهل تکه و بحران مدنیت؛ تفسیری بر سبک زندگی در پاورچین

هویت چهل تکه و بحران مدنیت؛ تفسیری بر سبک زندگی در پاورچین

پاورچین آغازی بر طنزهای دنباله‌دار (یا به اصطلاح جریان‌ساز) دهه هشتاد بود که تاثیر آن در نقطه چین ادامه یافت و البته در شب‌های برره به اوج رسید. طنزی پراستعاره که ذهن مخاطب را در تعمیم دادن آزاد می‌گذاشت.
وصل و فصل؛ مقایسه دیوار به دیوار با اجاره نشین‌ها

وصل و فصل؛ مقایسه دیوار به دیوار با اجاره نشین‌ها

مجموعه دیوار به دیوار طنزی گیرا، کنایه‌پرداز و قابل تحلیل است. پیداست که هم بازی شدن چندین بازیگر مطرح(در عین موفقیت کارگردان در بازیگردانی مجرب‌های سینما و تئاتر ایران) بر جذابیت و ظرافت کار می‌افزاید. همچنان که کنار هم نشستن اجباری چند خانواده ایرانی در یک ساختمان اعیانی از موضوعاتی است که تحلیل وجوه نمادین آن، منتقدان را به خوانش استعاری از اثر دعوت می‌نماید.
در حسرت یک حرف ساده ; نگاهی به سریال در مسیر خوشبختی

در حسرت یک حرف ساده ; نگاهی به سریال در مسیر خوشبختی

سریال درمسیر خوشبختی( پخش شده در نوروز سال نود و شش از شبکه دو) قرار است که حال و هوایی طنز داشته باشد. در این راه البته این سریال تاحدی موفق است و آن هم به خاطر بهره بردن از عناصر همیشگی مرسوم و متداول در این قبیل داستانهاست؛ جوانک عاشق( با بازی امیرحسین آرمان)رفیق کلک( با بازی پوریا پورسرخ) خواهر رفیق کلک که نامزد همان جوانک عاشق است و یک پدرزن لجباز و یک دنده که به دلایلی کاملاً منطقی که با روحیه جوانک عاشق هماهنگی ندارد، با ازدواج دو طیف داستان مخالف است
Powered by TayaCMS