دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خدمت به بندگان خدا

کسی که حاجت بنده مؤمنی را برآورده کند، خداوند، حوائج و خواسته های زیادی را برای او برآورده می کند که کمترین آن بهشت است.
خدمت به بندگان خدا
خدمت به بندگان خدا

خدمت به بندگان خدا

قال رسولُ الله(ص): من قَضَی لِمُؤمِنٍ حاجَهً قَضَی اللهُ لَهُ حَوَائجَ کثِیرَهً أدناهُنَّ الجنهُ» (بحارالانوار، ج71، ص285، باب20)

خدمت و یاری رساندن به دیگران، یکی از مسائل مورد تأکید روایات است؛ به‌طوری‌که از مجموع روایات و تعالیم اولیاء الهی استفاده می‌شود، که پس از ادای فرائض، بالاترین وسیله برای نزدیکی و تقرّب به خدا، این خصلت نیکو است.[1] پیامبر اکرم (ص) می‌فرمایند:

«مَن قَضَی لأخِیهِ المُؤمِن حَاجَهً کانَ کَمَن عَبَدَاللهَ دَهرًا»[2]

کسی که حاجت برادرِ مؤمنِ خود را برآورده کند، مثل کسی است که همه روزگار را به عبادت خداوند مشغول بوده باشد.

خداوند کسی را که به مردم خدمت می‌کند و باعث شادی آنان می‌شود، دوست می‌دارد. در روایات وارد شده که کسی که گره‌ای از کار مردم باز می‌کند و به آنان نفعی می‌رساند، محبوبترین افراد در نزد خداوند است. پیامبر اکرم(ص) می‌فرمایند: همه خلایق و مردم، عیال و نانخور خداوندند؛ محبوبترین مردم به خداوند کسی است که بیشتر به آنان کمک و سود برساند و باعث خوشحالی خانواده‌ای بشود.[3]

بعضی از افراد فکر می‌کنند که با انجام واجبات و فرائض دینیِ خود، به وظیفه خود عمل کرده‌اند و نسبت به گرفتاری و مشکلات دیگران اصلا توجهی ندارند؛ این غفلتی است که شیطان، مقدمات آن‌را فراهم می‌کند و به ما القا می‌کند که تو در مقابل مشکلات دیگران کاری از دستت برنمی‌آید و یا اینکه ما را نسبت به نیازهای دیگران بی‌تفاوت می‌کند؛ یعنی حالتی در ما ایجاد می‌کند که با خود بگوییم به من ربطی ندارد که دیگران مشکلی دارند یا ندارند. اگر گسی به بنده‌ای از بندگان خدا بگوید: «این دیگر مشکل شماست!» باید بداند که گرفتار دام شیطان شده؛ اگرچه خود، غافل باشد.

در روایتی از امام صادق(ع) وارد شده که شیطان دارای دام‌های متعددی است؛ یکی از بزرگترین و مؤثرترین آنها این است که انسان را از خدمت به دیگران بازمی‌دارد. در مرتبه بعدی کاری می‌کند، تا انسان نمازهایش را به موقع نخواند.[4]

در این روایت، خدمت نکردن به بندگان خدا در کنار سهل‌انگاری در امر نماز قرار گرفته است.

    پی نوشت:
  • [1]. مهدوی کنی، محمدرضا؛ نقطه‌های آغاز در اخلاق عملی، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1372، چاپ دوم، ص477.
  • [2]. مجلسی، علامه محمدتقی؛ بحار الانوار،  بیروت، موسسه الوفاء، 1404، ج71، ص302، باب20.
  • [3]. حر عاملی، محمدبن حسن؛ وسائل الشیعه، قم، موسسه آل‌البیت لاحیاء التراث، ج16، ص341.
  • [4]. مصباح یزدی، محمدتقی؛ پندهای امام صادق (ع) به ره‌جویان صادق، قم، موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، 1381، ص117.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

روایتی ناتمام از مکتب اصفهان ; نگاهی به سریال روشنتر از خاموشی

روایتی ناتمام از مکتب اصفهان ; نگاهی به سریال روشنتر از خاموشی

از میان کارهای تلویزیونی حسن فتحی، مجموعه روشنتر از خاموشی که به شرح زمانه و اندیشه ملاصدرا می‌پردازد، چندان اسباب شهرت این کارگردان نیست. با آن‌که زمان پخش سریال نامناسب نبود و با آمدن شبکه IFilm هم پخش آن به دفعات تکرا شد، اما این سریال همواره در قیاس با هم‌نژادان خود- یعنی شب دهم، مدار صفر درجه و البته پهلوانان نمی‌میرند- کم‌رنگ و مهجور مانده است!
منحنی فرهنگ در مسابقه خنداننده شو

منحنی فرهنگ در مسابقه خنداننده شو

خندوانه هر چند وقت یک بار دچار رکود می‎شود و در رقابت با همسایه‌اش در شبکه نسیم (دورهمی) گاهی بالا رفته و گاهی پایین می‌افتد و این خودش موضوعی مستقل برای تحلیل است. اما هدف این متن تمرکز بر قسمت خنداننده شو این برنامه بوده و تحلیل محتوای خندوانه و نقادی رفتار مجری و مبتکر آن‌را شاید در جایی دیگر دنبال کنیم.
کمپانی خنداننده ها، سهامی عام ; نگاهی دوباره به خندوانه

کمپانی خنداننده ها، سهامی عام ; نگاهی دوباره به خندوانه

خندوانه یکی از عجیب ترین پدیده‌های رسانه‌ای کشور است که در عرض سه سال حضور نسبتا مداوم خود به یکی از پر طرفدارترین برنامه‌های تاریخ تلویزیون ایران بدل شده است. تنها برنامه‌هایی مانند خبر ساعت 14 یا خبر بیست و سی را از حیث جذب مخاطب بتوان با این برنامه مقایسه کرد که البته همه می‌دانیم که این مقایسه از جنس قیاس مع الفارق است.
از سرمایه می‌‌خوریم ; نگاهی به سریال زیر پای مادر

از سرمایه می‌‌خوریم ; نگاهی به سریال زیر پای مادر

سریال زیر پای مادر از سری چندگانه‌های تلوزیون است که می‌‌کوشد مضمون خانواده را مد نظر خود قرار دهد. با مراجعه به حافظه خود به عنوان مخاطب برنامه‌های تلوزیونی می‌‌توان به سادگی دریافت که موضوع بسیاری از سریال‌ها و مجموعه‌های تلوزیونی در یکی دو دهه اخیر خانواده است.
هویت چهل تکه و بحران مدنیت؛ تفسیری بر سبک زندگی در پاورچین

هویت چهل تکه و بحران مدنیت؛ تفسیری بر سبک زندگی در پاورچین

پاورچین آغازی بر طنزهای دنباله‌دار (یا به اصطلاح جریان‌ساز) دهه هشتاد بود که تاثیر آن در نقطه چین ادامه یافت و البته در شب‌های برره به اوج رسید. طنزی پراستعاره که ذهن مخاطب را در تعمیم دادن آزاد می‌گذاشت.

پر بازدیدترین ها

سیاهی آزاد شد، سفیدی در بند ماند | دربارهٔ کوئنتین تارانتینو و فیلمِ «جانگو آزاد شده»

سیاهی آزاد شد، سفیدی در بند ماند | دربارهٔ کوئنتین تارانتینو و فیلمِ «جانگو آزاد شده»

فیلم اخیر تارنتینو را می‌توان در راستای تمایلات سیاسی او به جمهوری خواهان ارزیابی کرد. با شروع دور دوم ریاست جمهوری اوباما و نیاز جمهوری‌خواهان به پشتوانه‌های رسانه‌ای جهت کنترل افکار عمومی، باعث تولید دو فیلم شاخص شد. جِنگوی آزاد شده و لینکلن...
بدتـــرین جای دنیا | نقد فیلم آرگــو �)

بدتـــرین جای دنیا | نقد فیلم آرگــو (2012)

«آرگو» ماجرای گروگان‌گیری 52 دیپلمات و کارمند سفارت آمریکا در تهران در 13 آبان 1358 است... این تصویری‌ست که آرگو از ایران نمایش می‌دهد. یک جهنم واقعی، یا به قول تونی مندز در جایی در اوائل فیلم: «بدترین جایی که می‌تونی تصور کنی»…
مفهوم شادی در خندوانه

مفهوم شادی در خندوانه

موضوع برنامه خندوانه، خنده است. این برنامه یکی از اولین محصولات شبکه نسیم بود. شبکه ای که اساساً برای خندیدن به وجود امده بود. با راه اندازی برنامه خندوانه خیلی زود مشخض شد که شبکه نسیم می تواند یکی از قدرتمندترین شبکه های سیما باشد.
نگاهی به سریال برادر | از الگوسازی تا الگو بازی

نگاهی به سریال برادر | از الگوسازی تا الگو بازی

در ماه رمضان سال جاری بر خلاف سالهای پیشین صدا و سیما در ساخت سریال کمی وقت شناسی به خرج داد و تنها ساخت دو سریال اکتفا کرد.
هویت چهل تکه و بحران مدنیت؛ تفسیری بر سبک زندگی در پاورچین

هویت چهل تکه و بحران مدنیت؛ تفسیری بر سبک زندگی در پاورچین

پاورچین آغازی بر طنزهای دنباله‌دار (یا به اصطلاح جریان‌ساز) دهه هشتاد بود که تاثیر آن در نقطه چین ادامه یافت و البته در شب‌های برره به اوج رسید. طنزی پراستعاره که ذهن مخاطب را در تعمیم دادن آزاد می‌گذاشت.
Powered by TayaCMS