دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اهمیت کار و تلاش در سیره پیامبر(ص)

No image
اهمیت کار و تلاش در سیره پیامبر(ص)

كار و تلاش، سيره پيامبر(ص)

پاسخ: پیامبر اعظم(ص) در سیره عملی خود ضمن انجام مسئولیت خطیر رسالت و راهنمایی و تعلیم و تربیت جامعه اسلامی، در مواقع مختلف و با توجه به شرایط و نیازها و ضرورتهای جامعه، به کار و تلاش می‌پرداخته است. آن حضرت بدین وسیله پیروان آیین خود را به ارزش و اهمیت کار و کوشش و نقش آن در پیشبرد مسائل اقتصادی جامعه رهنمون می‌ساخته و ضمناً با اشتغال به کارهای مختلف استقلال خود را در جامعه حفظ می‌نموده است. به عنوان نمونه تلاش و کار طاقت فرسای آن حضرت در حفر خندق از زبان امیرالمومنین علی(ع) چنین توصیف شده است:

«هنگام کندن خندق همراه پیامبر(ص) بودیم که فاطمه(س) در حالی که تکه نانی با خود داشت نزد پیامبر(ص) آمد و آن را به پیامبر(ص) داد. پیامبر(ص) فرمود: این چیست؟ حضرت فاطمه(س) گفت: قرص نانی است که برای حسن و حسین آماده کرده بودم که قسمتی از آن را برای شما آوردم. سپس پیامبر(ص) فرمود: این اولین غذایی است که بعد از سه روز می‌خورم. (عیون اخبارالرضا، ج2، ص40)

از این گفتار چنین نتیجه می‌گیریم که رسول گرامی اسلام(ص) آن قدر به کار و فعالیت فیزیکی اهمیت می‌دادند که خود شخصاً در جریان کندن خندق شرکت کرده و آنچنان به کار اشتغال داشته که حتی به فکر خوردن غذا نیز نبوده است. آن حضرت با این عمل خود هم به کار و تلاش ارزش می‌داده است و هم اینکه برای دیگران در هر زمینه اسوه و الگو بوده است.

همچنین از علی(ع) در توصیف اهمیت و جایگاه کار و تلاش در سیره عملی پیامبر گرامی(ص) روایت دیگری مطرح شده که فرمود: علی(ع) باغش را که به دست پیامبر(ص) آباد شده بود و آن حضرت با دست خودش آبیاری کرده بود به دوازده هزار درهم فروخت و در حالی نزد خانواده‌اش رفت که همه آن را صدقه داده بود. (الحیاه ، ج4، ص323) در روایت فوق علی(ع) به کار کشاورزی و تلاش و فعالیت فیزیکی پیامبر گرامی اسلام(ص) اشاره نموده است که آن حضرت نسبت به چنین کارهایی اهتمام می‌ورزیده و از دیدگاه ایشان دارای ارزش و اهمیت ویژه‌ای بوده است.

در روایت دیگر علی(ع) در توصیف انجام کارهای شخصی پیامبر(ص) توسط خود آن حضرت را چنین توصیف می‌نماید: «رسول خدا(ص) همیشه موقع غذاخوردن روی زمین می‌نشست و نشستن او مانند بنده بوده و کفشش را با دست خود می‌دوخت و لباس خود را وصله می‌زد و سوار الاغ برهنه می‌شد و کس دیگری را نیز سوار می‌کرد... (الحیاه ، ج2، ص52) از دیدگاه اولیای الهی هرگونه کار و تلاشی که جوابگوی خواسته‌های مشروع انسان باشد، و همچنین انجام کارهای شخصی که موجب رفع نیازهای انسان می‌شود، از ارزش قابل توجهی برخوردار است. لذا با توجه به روایت فوق شخص پیامبر(ص) به این امر توجه خاصی داشته و تمام کارهای خود را با دست خویش انجام می‌داده است. در یک جمع بندی مختصر به چنین نتیجه ای می‌رسیم که رسول گرامی اسلام(ص) همراه و همگام با انجام رسالت تبلیغ دین الهی، در تمام مراحل زندگی به هرگونه کار و تلاش مفید و ثمربخش می‌پرداخت و هرکاری را با توجه به شرایط و ضوابط مربوط به آن به انجام می‌رساند و تمام کارها با دست توانای آن حضرت به بهترین وجه انجام می‌گرفت. آن حضرت در ضمن عمل و تلاش‌های پی گیر خود، با بیانات شیوا و سخنان آموزنده تمام آحاد مردم را در تمام مراحل کار و تلاش راهنمایی می‌نمود و آنان را به فعالیت و کار تشویق و ترغیب می‌کرد تا جامعه اسلامی با اشتغال به کار از استقلال کامل بهره مند بوده و از رونق اقتصادی برخوردار گردند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

حل معمای چگونگی تشخیص اصوات در مغز

حل معمای چگونگی تشخیص اصوات در مغز

حل معمای چگونگی تشخیص اصوات در مغز توسط محقق ایرانی دانشگاه کالیفرنیا
آیت الله مکارم شیرازی؛جوانان قم را دریابید

آیت الله مکارم شیرازی؛جوانان قم را دریابید

قم عش آل محمد (ص) است، قم مرکز علمی شیعیان است، باید مراقب وسیله‌های دشمن در قم باشیم، نباید بگذاریم این شهر آسیب‌پذیر باشد.
No image

تمهیدات عید فطر

پر بازدیدترین ها

امروز در تاریخ

امروز در تاریخ

امروز چهارشنبه بیست و یکم شهریور ماه سال 1386 هجری شمسی ، مقارن است با بیست و نهم شعبان المعظم سال 1428 هجری قمری و برابر است با دوازدهم سپتامبر 2007 میلادی.
No image

تمهیدات عید فطر

No image

تغییر ساعت رسمی کشور

ماده مخدری در  قالب آدامس

ماده مخدری در قالب آدامس

پان پراگ، ماده مخدری است که جدیدا در قالب آدامس وارد ایران شده است.
Powered by TayaCMS