دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

کنجکاوی و عیب‌جویی در زندگی دیگران

از گمان دوری کنید، زیرا گمان، دروغ ترین سخن است. و در پی شنیدن سخنان مردم و کشف عیب آنها نباشید.
No image
کنجکاوی و عیب‌جویی در زندگی دیگران

کنجکاوی و عیب‌جویی در زندگی دیگران

قال رسولُ الله(ص): «إیّاکُم و الظَّنَّ، فإنَّ الظَّنَّ أکذَبُ الحَدیثِ و لا تَحَسَّسوا و لا تَجَسَّسوا» (میزان الحکمه، ج2، حدیث2499)

یکی از صفات بسیار زشت، کنجکاوی و در صدد تجسّس و به‌دست آوردن عیوب دیگران است. چنین روحیه‌ای نشان‌دهنده خباثت نفس انسان است. از قرآن و روایات استفاده می‌شود، کسی که در صدد عیب‌جویی و رسوا کردن دیگران است، از خبیث‌ترین و رذل‌ترین انسان‌ها به‌شمار می‌رود. خداوند در قرآن می‌فرماید:

«إنَّ الذین یُحِبُّونَ أن تَشِیعَ الفاحِشَهُ فی الذینَ آمَنُوا لَهُم عَذابٌ ألیمٌ»[1]

همانا کسانی که دوست دارند اعمال ناشایست از مؤمنین ظاهر شود، برای آنان عذاب دردناکی خواهد بود.[2]

کسانی‌که دارای چنین روحیه‌ای هستند، شایسته دوستی و معاشرت نیستند. حضرت علی(ع) می‌فرماید: از رفت و آمد و معاشرت با کسانی‌که به‌دنبال کنجکاوی و تجسّس در مورد عیوب مردم هستند، بپرهیز؛ چراکه همنشین آنها از آنها در امان نمی‌ماند.[3] در روایتی وارد شده که راوی می‌گوید: رسول خدا(ص) با ما نماز به‌جاى آورد و از جا برخاست و خود را به در مسجد رسانید و دست بر آن نهاد و با صداى بلند فرمود: اى آن گروهى که به‌زبان، اظهار اسلام کرده و ایمان در دل آنها جاى نگزیده، از عیب و بدى مؤمنان، کاوش و جستجو نکنید؛ زیرا هرکس درصدد عیب‌جویى مؤمنان باشد، خداوند عیوب او را دنبال کند و هرکس را خدا عیب‌جویى کند او را رسوا گرداند اگرچه در کنج خانه و نهانى باشد (یعنى هرچند کار زشت را پنهان انجام دهد).[4]

روزی عمر در مدینه شبگردی می‌کرد، صدای آواز خواندن مردی را از خانه‌ای شنید. از دیوار خانه بالا رفت و گفت: ای دشمن خدا! خیال کرده‌ای که خداوند برای تو گنهکار پرده‌پوشی می‌کند؟! آن مرد گفت: ای امیر مؤمنان! تو هم در باره من تند نرو. اگر من یک گناه کردم تو سه گناه مرتکب شدی. خداوند می‌فرماید: «لا تجسسوا»[5] تجسس نکنید و تو تجسس کردی و می‌فرماید: «وأتوا البیوتَ من أبوابها»[6] از درها، وارد خانه‌ها شوید و تو از دیوار بالا آمدی و بدون اجازه بر من وارد شدی در حالی‌که خداوند فرموده است: «لاتدخلوا بیوتاً غیرَ بیوتِکم حتی تَستَأنِسُوا و تُسلِّمُوا علی أهلِها»[7] وارد خانه‌ی غیرِ خود نشوید، مگر آنکه اجازه بگیرید و بر اهل آنها سلام کنید.[8] بنابراین انسان نباید با کنجکاوی و تجسّس بی‌مورد در زندگی مردم دخالت کند؛ چه‌بسا انسان، گاهی به‌خاطر یک کنجکاوی بی‌مورد، مرتکب چندین گناه می‌شود و خود از ارتکاب آنها غافل می‌ماند.

    پی نوشت:
  • [1]. نور /19.
  • [2]. نراقی، ملا احمد؛ معراج‌السعاده، تهران، یاسر و دهقان، 1366، ص413.
  • [3]. آمدی، عبدالواحدبن محمد، تصنیف غررالحکم و دررالکلم، مصطفی درایتی و حسین درایتی، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ دوم، 1378، حدیث 9887.
  • [4]. شیخ صدوق، ابوجعفر محمد بن علی بن حسین بن بابویه قمی؛  ثواب‌الاعمال و عقاب‌الاعمال، علی‌اکبر غفاری، تهران، کتاب‌فروشی صدوق، بی‌تا، چاپ اول، ص548.
  • [5]. حجرات/12.
  • [6]. بقره/189.
  • [7]. نور/27.
  • [8]. محمدی ری شهری، محمد؛ میزان‌الحکمه، قم، دار الحدیث، (ویرایش دوم)، ج2، حدیث2505.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

دین شناسی و عقل وسطایی

دین شناسی و عقل وسطایی

به گواه تاریخ، دین شناسی و دین باوری از آغاز حیات تفکر بشری شکوفا بوده و بشر در چگونه زیستن خود در صدد کشف قوانین طبیعت و شناخت اسرار آفرینش و آفریدگار هستی برآمده است و محصول این کاوش را بعدها دین شناسی و طبیعت شناسی نامید.
پیوند ناگسستنی علم و فلسفه‌

پیوند ناگسستنی علم و فلسفه‌

در تاریخ علم می‌توان انفکاک‌های مختلف از فلسفه و ظهور رشته‌های علمی مجزا را ملاحظه کرد. ولی هریک از این رشته‌ها که بر فلسفه مبتنی هستند،
نسبت عقلانیت و دین

نسبت عقلانیت و دین

«عقل» و «عقلانیت» در طول تاریخ بشر وجوه گوناگونی داشته و در پیدایی، رشد و شکوفایی تمدن‌های بشری نقش بسزایی ایفا کرده به‌ طوری که بدون آن، تمدن‌سازی غیرممکن بوده است.
از دین گریزی تا دین ستیزی!

از دین گریزی تا دین ستیزی!

سکولاریسم‌ ‌که به مفهوم عرفی شدن و مستلزم جدا انگاری دین از سیاست و دنیاست از آنجا شروع شد که اندیشه وران غربی دریافتند که مسیحیت توانایی آن را ندارد در همه عرصه‌های زندگی انسان ایفای نقش نماید و بر این اساس، حوزه دین صرفاً باید محدود به زندگی فردی انسان و رابطه او با خدا باشد.
عقلانیت مسیحی زایده عرفیت سکولار

عقلانیت مسیحی زایده عرفیت سکولار

مفهوم دوم از عرفی شدن، سکولاریسم است که عبارت است از «افتراق ساختاری میان ساخت سیاسی، از نهاد دین و به عبارت دیگر، عرفی شدن به این معناست که نهاد دین که دارای کارکردهای گوناگونی بوده به علت پیچیده شدن مناسبات زندگی اجتماعی و تخصیص نقش‌ها همچون سایر نهادها متمرکز شده و وظایف خود را واگذار می‌کند».

پر بازدیدترین ها

دین در دنیای مدرن ʂ)

دین در دنیای مدرن (2)

واقعیت‌های مجازی؛ یکی از ویژگی‌‌ها و وجوه نیای مدرن، القای تصورات خیالی و واقعیت‌های مجازی است که با قدرت و سیطره‌ی رسانه‌های گروهی، که به فناوری‌های پیشرفته‌ی ارتباطات مجهز شده‌اند، افکار عمومی را به خود مشغول ساخته و با تولید مصنوعات فکری و ارزش‌های مبتذل و ایجاد انعطاف و انحطاط، به صورت لجام گسیخته به پیش می‌رود
دین در دنیای مدرن ʁ)

دین در دنیای مدرن (1)

مقاله‌ی حاضر به بررسی جایگاه دین در عصر مدرن می‌پردازد. بحث در این باره که آیا لازمه‌ی مدرنیسم و تجدّد طلبی و علم و پیشرفت و عقل گرایی آن است که دین از ساحت‌های زندگی بشر کنار گذاشته شود، از جمله مسائل مهم و مباحث سرنوشت ساز و چالش برانگیز بین اندیشمندان دینی و روشن فکران سکولار طی چند قرن گذشته بوده است.
بسط ناپذیری تجربه نبوی

بسط ناپذیری تجربه نبوی

نویسنده، زیربناى این «سخن را که وحى تابع پیامبر است نه او تابع وحى‌» را مدل کانتى مى‌داند.
قرآن خدا یا قرآن محمد؟

قرآن خدا یا قرآن محمد؟

«سیدمحمدعلی ایازی»، قرآن‌پژوه، با ذکر استدلال‌هایی به اظهارات اخیر «عبدالکریم سروش» درباره قرآن پاسخ گفت و اظهار داشت: خداوند قرآن را برای زمان و مردمی خاصی قرار نداده است.
اسلام و تکثر قرائت‌ها

اسلام و تکثر قرائت‌ها

نظریه قرائت‌هاى مختلف از اسلام در دو اصطلاح مختلف متقابل به کار مى‌رود.
Powered by TayaCMS