دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

عیوب اهل دنیا

پیامبر اکرم (ص) در سفر معراج از خداوند متعال درباره ویژگی‌های اهل دنیا و آخرت سئوال می‌کنند.
عیوب اهل دنیا
عیوب اهل دنیا
نویسنده: جواد پوریا

پیامبر اکرم (ص) در سفر معراج از خداوند متعال درباره ویژگی‌های اهل دنیا و آخرت سئوال می‌کنند. خداوند در بیان ویژگیهای اهل دنیا به بیست ویژگی اشاره می‌نمایند که در نوشتار قبل شش ویژگی را برشمردیم. اینک ادامه بحث.

هفتمین ویژگی اهل دنیا این است که عذر دیگران را نمی‌پذیرند. حتی اگر دیگری خطای کوچکی مرتکب شد و عذرخواهی کرد، عذرش را نمی‌پذیرند. هشتمین ویژگی آنها این است که در هنگام عبادت کسل هستند و هنگام معصیت شجاع. وقتی بناست به عبادت خدا بپردازند سست می‌گردند و کسل می‌شوند، این پا و آن پا می‌کنند و پیوسته عبادت و نماز را به تاخیر می‌اندازند. هنگامی که وقت نماز فرا می‌رسد، جدی نیستند که نماز را در اول وقت به جا آورد و چنان وقت را تلف می‌کنند که چندان فرصتی برای نماز باقی نمی ماند. نهمین ویژگیاهل دنیا این است که داشتن آرزوهای طولانی است. دنیاگرایان غیر از دنیا چیزی ندارند که به آن دلخوش باشند، هدف و خواسته ای جز دنیا ندارند و هر چه بخواهند، از نعمت‌های دنیا، در اختیارشان هست؛ پس طبیعی است که به آرزوها و امیدهای نایافتنی سرگرم شوند. انسان در سر آرزوهای دور و دراز می‌پروراند، در صورتی که اجل او نزدیک است و عمر او مجال دست یافتن به آن اهداف و آرزوها را به او نمی‌دهد؛ چرا که معمولاً عمر انسان از شصت، هفتاد سال تجاوز نمی‌کند. مگر برادر، خواهر و سایر بستگان و نزدیکان ما چقدر عمر کردند که ما بیش از آن عمر کنیم. با این حال چطور آرزوهایی را در سر می‌پرورانیم که برای رسیدن به آنها صدها سال عمر نیاز است! اهل دنیا چنان شیفته و فریفته دنیا گردیده‌اند که توجه ندارند، آن امیدها و آرزوهای طولانی در عمر کوتاه انسان برآورده نمی‌گردد. دهمین ویژگی آنها این است که به محاسبه و حسابرسی نفس خود نمی‌پردازند. دوستداران دنیا، تنها دنیا و لذتهای آن را می‌شناسند و شکی نیست که نمی‌توانند به همه اهداف و آرزوهای دنیوی خویش دست یابند و همیشه در استفاده از لذتها کم می‌آورند، بنابراین حسابی برای خود نمی‌بینند که به آن بپردازند. آنها به روز حساب یقین ندارند تا از پیش، خود را برای حسابرسی آماده سازند. کسانی که به آخرت اعتقاد دارند، همواره آخرت در برابر چشمانشان جلوه گر است، لذا مواظب اعمال خویش هستند و خود را برای روز حساب آماده می‌کنند. مومن در هر ساعتی که از عمرش می‌گذرد، تامل می‌کند و می‌اندیشد که آن ساعت را چگونه گذرانده و شب هنگام خواب به محاسبه کارهای روزانه خود می‌پردازد و کاستی‌های آن را بررسی می‌کند و اگر کاستی در اعمال خود دید، درصدد توبه و جبران آن برمی آید، ولی کسی که به جهان آخرت و روز حساب معتقد نیست، در اندیشه حسابرسی نفس نیست. ماه‌ها و سالها می‌گذرند و نمی اندیشد که آنها چگونه سپری شدند، آیا رفتار او شایسته و بجا بود و یا ناشایست و زشت!

یازدهمین و دوازدهمین ویژگی آنها این است که به دیگران نفع نمی‌رسانند (چون همه چیز را برای خود می‌خواهند) و نیز بسیار سخن می‌گویند. هنگام سخن گفتن، از هر دری سخن می‌گویند و فراوان ادعا می‌کنند، ولی هنگام عمل که بناست خدمتی و نفعی به جامعه برسانند، از آن لافها و ادعاهای پوچ و بی مایه خبری نیست. سیزدهمین و چهاردهمین ویژگی آنها ترس اندک از خدا و شادمانی هنگام آماده شدن غذاست. از خدا و آخرت و نتیجه اعمال خود ترسی ندارند و به مجرد تهیه غذا و رسیدن بوی آن به مشامشان، شاد می‌گردند و بانشاط، خود را آماده خوردن غذا می‌کنند. عدم شکر به هنگام آسایش و عدم صبر به هنگام بلاو گرفتاری از دیگر ویژگی‌های اهل دنیا است. شانزدهمین ویژگی آنها این است که شمار مردم را به حساب نمی‌آورند، کارهای خیری که دیگران انجام می‌دهند، حتی اگر فراوان نیز باشد، در چشم آنان اندک است. در واقع خود را نمی شکنند که به خوبی‌های دیگران اعتراف کنند. وقتی از او سئوال می‌کنی فلانی چقدر معلومات دارد؟ به زحمت می‌گوید، بله تا حدی معلوماتی دارد! خدمات شایان، عبادتها،جان فشانیها و ایثارگریهای دیگران برای او نمودی ندارد. در مقابل کاری که خود انجام می‌دهد، برایش خیلی جلوه دارد و پیوسته به خود می‌بالد که ما چنین و چنان کردیم!

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

کتاب موسوعه کلمات امام سجاد علیه السلام ʂ جلدی)

کتاب موسوعه کلمات امام سجاد علیه السلام (2 جلدی)

مجموعه سخنان امام سجاد علیه السلام- عربی و فارسی
کتاب فرهنگ جامع سخنان امام عسکری علیه السلام

کتاب فرهنگ جامع سخنان امام عسکری علیه السلام

کتاب فرهنگ جامع سخنان امام حسن عسکری(ع) به همت گروه حدیث پژوهشکده باقر العلوم(ع) تدوین و با ترجمه حجت الاسلام جواد محدثی از سوی نشر معروف منتشر شده است.
کتاب عيون انوار الرضا علیه السلام

کتاب عيون انوار الرضا علیه السلام

در اعتقاد و باور مسلمانان، زیارت اهل بیت عصمت و طهارت (ع) از مهم‌ترین و با فضیلت‌ترین اعمال عبادی است، چرا كه زیارت آن بزرگواران از سویی یكی از بهترین راه‌های توجه، توسل و ایجاد ارتباط قلبی و عاطفی با آن بزرگواران است و از سوی دیگر اسباب تبلیغ و گسترش مذهب تشیع را فراهم می‌سازد.
کتاب عرائس الحدیث (المکنون فی الحقائق الکلم النبویه)

کتاب عرائس الحدیث (المکنون فی الحقائق الکلم النبویه)

این کتاب شامل شرح و تفسیر عرفانی 376 حدیث از کلمات حضرت پیامبر(ص) است که در نوع خود بی نظیر می باشد.

پر بازدیدترین ها

کتاب شرح زیارت عاشورا

کتاب شرح زیارت عاشورا

در تحقیق این اثر شریف، به نسخه‌ای که در کتابخانه آیت‌الله مرعشی نجفی در قم به شماره 375 نگهداری می‌شود، اعتماد شده و همه منقولات آمده در متن، با مصادر و منابع مربوط، به‌دقت، تطبیق داده است؛ و همچنین حواشی فراوان مؤلف بر نسخه‌ که عمدتاً شرح برخی از فقرات زیارت و یا توضیح بعضی کلمات بود
کتاب زندگی بدون اسراف

کتاب زندگی بدون اسراف

کتاب زندگی بدون اسراف درباره حقیقت اسراف و احکام شرعی مرتبط با آن به نگارش در آمده است.
کتاب عيون انوار الرضا علیه السلام

کتاب عيون انوار الرضا علیه السلام

در اعتقاد و باور مسلمانان، زیارت اهل بیت عصمت و طهارت (ع) از مهم‌ترین و با فضیلت‌ترین اعمال عبادی است، چرا كه زیارت آن بزرگواران از سویی یكی از بهترین راه‌های توجه، توسل و ایجاد ارتباط قلبی و عاطفی با آن بزرگواران است و از سوی دیگر اسباب تبلیغ و گسترش مذهب تشیع را فراهم می‌سازد.
کتاب عرائس الحدیث (المکنون فی الحقائق الکلم النبویه)

کتاب عرائس الحدیث (المکنون فی الحقائق الکلم النبویه)

این کتاب شامل شرح و تفسیر عرفانی 376 حدیث از کلمات حضرت پیامبر(ص) است که در نوع خود بی نظیر می باشد.
کتاب سنن الرسول الاعظم (عربي)

کتاب سنن الرسول الاعظم (عربي)

این کتاب چاپی شامل پنج فصل است: در فصل اول به اوصاف، القاب و ویژگی­‌های ظاهری و جسمانی آن حضرت، در فصل دوم به اصول اعتقادی (توحید، نبوت، امامت و معاد) در نگاه پیامبر اعظم، و در فصل سوم به چگونگی عبادت، قرائت قرآن، ذکر و دعای آن حضرت، پرداخته شده است. فصل چهارم که طولانی‌­ترین فصل این مجموعة نفیس به شمار می­‌آید، به ویژگی­‌های اخلاقی و چگونگی معاشرت­‌های فردی، خانوادگی و اجتماعی رسول اعظم 9 اختصاص یافته و سرانجام فصل پنجم، درباره احادیثی است که در ابواب مختلف فقهی؛ یعنی در فروع دین از قبیل: طهارت، صلات، صوم، زکات، حج، جهاد، امر به معروف و نهی از منکر، نکاح، قضا، شهادت، حدود و دیات، معیشت و تجارت، از طریق ائمه اطهار: و بعضی از اصحاب، نقل و نحوه عمل و برخورد (سیره و سنت) پیامبر اعظم برای خوانندگان ارائه شده است.
Powered by TayaCMS