دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

5 عمل طلايی برای ماه رجب

No image
5 عمل طلايی برای ماه رجب

 سالي كه گذشت سالي پر از استرس براي همه ما بود سالي كه تفاوت چنداني بين تابستان و زمستانش نبود. هميشه حرف از كم بودن بارش‌ها بود و بحران آب. اين صحبت‌ها همه يك طرف و اما دلتنگي ما براي باران و حال و هواي رويايی آن يك طرف. بارش باران روحمان را لطيف مي‌كند، از همه غم‌ها و تنش‌ها رهايمان مي‌كند و دوست داريم روزها و ساعتها اين‌بارش ادامه داشته باشد. بارش باران يعني باز شدن درهاي رحمت آسمان، و در روايت داريم كه موقع بارش باران دعا مستجاب مي‌شود. و حالا آغاز ماه دوم بهار مصادف شده است با آغاز ماه پر از فضيلت رجب؛ ماهي كه رسول خدا صلي‌الله عليه و‌آله آمدنش را به همه مردم مژده مي‌دادند و آن را <ماه ريزش رحمت الهي> توصيف مي‌كردند.

پيامبر مكرم اسلام صلى ‌الله‌ عليه‌ و‌ آله: «رجبٌ شهرُ‌الله الأصبُّ يصُبُّ‌الله‌ فِيهِ الرّحمة على عِبادِهِ»؛ رجب ماه بارش رحمت الهى است. خداوند در اين ماه رحمت خود را بر بندگانش فرو مى ‌ريزد.

(عيون اخبارالرضا عليه‌ السلام: ج 2، ص 71)

از ماه رمضان سال گذشته تا الآن روح ما هم، از آلودگي گناهان دچار خشكي و خمودي شده است و چه خوب است كه در زير باران رحمت ماه رجب روح و جان را شست‌وشويي دهيم تا براي ورود به ماه مبارك و با عظمت رمضان آماده شويم. ماه رمضان ضيافتي است كه مقدمه و آمادگي مي‌خواهد. ما عظمتش را خوب درك نمي‌كنيم اما اگر به سيره اوليا نگاه كنيم مي‌بينيم كه آنها از آغاز ماه رجب تدارك ماه رمضان را مي‌ديدند.

  ماهی پر از فضيلت

شايد فضيلت ماه رجب خيلي براي ما روشن نباشد.حديثي از پيامبر اكرم صلي‌الله عليه و‌آله نقل شده است كه اگر به مضمون آن دقت كنيم به راحتي لحظات نوراني اين ماه شريف را از دست نخواهيم داد. رسول خدا «صلي‌الله‌ عليه‌ و آله» مي‌فرمايد:  «خداوند در آسمان هفتم فرشته‌اي را قرار داده كه به او «داعي» گويند. چون ماه رجب فرا رسد آن فرشته از سر شب تا صبح ندا سر مي‌دهد! خوشا به حال ذاكران و يادآوران خدا، خوشا به حال مطيعان. و خداوند تعالي مي‌فرمايد: من همنشين كسي هستم كه همنشين من است، من مطيع كسي هستم كه مطيع من است، من بخشنده كسي هستم كه تقاضاي بخشش كند. ماه، ماه من، بنده، بنده من، رحمت، رحمت من. هر كس مرا در اين ماه بخواند اجابتش مي‌كنم، و هر كس از من چيزي طلب كند به او عطا كنم و هر كس از من طلب هدايت كند، او را هدايت مي‌كنم. اين ماه را ريسماني بين خود و بين بندگانم قرار دادم، هر كس بدان چنگ زند به من مي‌رسد.»

 (مستدرك‌الوسائل، ج ۷، ص 535)  در حديث شريف آمده است كه خداوند متعال در اين ماه خواسته‌ها را اجابت مي‌كند، طلب بخشش را مي‌پذيرد و هر كس كه طالب هدايت باشد را هدايت مي‌كند. ما بايد به هوش باشيم و لحظه‌اي از اين ماه شريف را از دست ندهيم، بهتر است براي خود برنامه‌اي داشته باشيم و تا مي‌توانيم بهره بيشتري از اين ماه بزرگ ببريم. بهترين اعمالي كه بهتر است در اين ماه انجام دهيم عبارتند از:

1- توبه و استغفار

در حديث بالا آمده بود كه خداوند متعال در اين ماه هر كس را که طالب بخشش باشد مي‌بخشد، پس چه خوب است كه ما از اين فرصت استفاده كنيم، با خشوع و خضوع رو به درگاهش كنيم و از يك عمر تقصير و گناه، طلب عفو و مغفرت كنيم، ما نمي‌دانيم تا كي زنده هستيم. شايد ماه رجب ديگر زنده نبوديم پس در همين آغازين روزهاي اين ماه بزرگ بيايیم و توبه كنيم از همه آنچه نبايد انجام مي‌داديم؛ از غيبت كردن‌ها، تهمت زدن‌ها، بي‌عدالتي‌ها، دروغگويي‌ها، لحظه‌اي بياييم رها كنيم خود را از اسباب لهو و لعب، از پرداختن به كارهاي لغو كه ذره‌اي به حال ما سودي ندارند، از خداوند متعال بخواهيم خودش ما را از اين ناپاكي‌ها نجات دهد، از آلودگي‌هايي كه ممكن است ما را به قعر جهنم بكشاند. ملّا محسن فيض كاشاني فرموده بودند: در عالم مكاشفه ديدم كه شيطان نه فقط در ماه مبارك رمضان به غل و زنجير است كه ازماه رجب آن بنده‌اي كه توبه مي‌كند، شيطان براي او در غل و زنجير است. يك هاله‌اي مي‌آيد، اجازه نمي‌دهد شيطان به سمت او بيايد چون بنده در ماه رجب توبه كرده است، در حصن حصين توبه قرار مي‌گيرد و شيطان غل و زنجير مي‌شود.

2- اهميت دادن به نماز اول وقت

وقتي خداوند متعال فرشته‌اي را مي‌گمارد كه از اول ماه به ما اين دلگرمي را بدهد كه ما را مي‌بخشد و هر آنچه بخواهيم به ما مي‌دهد، چقدر خوب است كه ما هم ادب داشته باشيم و هر وقت صداي ملكوتي اذان را شنيديم سريعا براي نماز آماده شويم و سعي كنيم مراقب باشيم كه در نمازمان حضور قلب داشته باشيم. رسول خدا صلى‌الله عليه و‌آله فرمود: خداوند متعال مى فرمايد: من تعهّدى نسبت به بنده‌ام دارم كه اگر نماز را در وقتش به‌پا دارد او را عذاب نكنم و بى حساب او را به بهشت ببرم.

(كنز العمّال، ج 7، حديث 19036)

3- تلاوت قرآن

برخی از ما تلاوت قرآن را فقط مخصوص ماه رمضان مي‌دانيم كه هر روز جزئي بخوانيم و بعد از ماه رمضان هم يادمان مي‌رود كه اين تلاوت قرآن چقدر بركات دارد، يادمان مي‌رود كه اين دوري از قرآن برايمان خطرناك است. بيايیم با خداي خودمان عهد كنيم از همين امروز هر روز آياتي از قرآن كريم را تلاوت كنيم حتي اگر شده ده آيه اما قرآن را ترك نكنيم، و براي اين آغاز چه زماني بهتر از لحظات نوراني ماه رجب.

4- روزه ماه رجب

حسن بن علىّ بن فضال از حضرت امام رضا عليه السلام روايت كرده است كه فرمود: هر كس روز اوّل ماه رجب را به اشتياق ثواب و پاداش الهى روزه بگيرد، بهشت‌ بر او واجب شود و هر كس يك روز در وسط ماه رجب روزه بگيرد در مثل ربيعه‌ و مضر (كه دو طايفه پرجمعيت بودند) شفاعت كند. و هر كس يك روز در آخر آن روزه بگيرد، خداوند او را از اهل بهشت قرار داده و شفاعت او را درباره پدر، مادر، پسر، دختر، خواهر، برادر، عمّه، عمو، خاله، دایى، آشنايان و همسايگانش بپذيرد.

(عيون اخبار الرضا عليه السلام: 226/1، روضة الواعظين: 396)

5- صلوات فرستادن

 

 

صلوات ذكري است كه بسيار بر آن سفارش شده است، چقدر خوب است در اين ماه وقتي را كه صرف رفت و آمد، كارهاي يدي و... مي‌كنيم در همان احوال هم ‌زبانمان به ذكر با ارزش صلوات گويا باشد. چرا كه در ماه رجب ثواب اعمال ما دو برابر مي‌شود. امام كاظم عليه السلام: رجب ماه بزرگى است كه خداوند [پاداش] نيكى‌ها را در آن دو چندان و گناهان را پاك مى كند.

(كتاب من لايحضره الفقيه، ج 2، ص 92) پيامبر خدا صلى‌الله عليه و آله: صلوات فرستادن شما بر من، دعاى شما را مستجاب مى گرداند و زكات (مايه پاكيزگى) اعمال شماست.

(بحار الأنوار)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

چگونه در مهمانی‌ها رفتار کنیم؟

رعایت آداب مهمانی می‌تواند روابط برادرانه میان مۆمنان را مستحکم‌تر ساخته و در رشد تعالی اجتماع تأثیر بسزایی داشته باشد.
No image

نقش ابراز علاقه و معاشرت درست در اسلام

نسان علاقه دارد كه مورد علاقه و محبت دیگران باشد. اگر آن‏ دوستداران، محبت‏خود را آشكار كنند، محبوب هم به محبان‏ علاقه‏ مند مى‏ شود و این محبت دو جانبه، زندگیها را از صفا و صمیمیت‏ بیشترى برخوردار مى‏سازد. ما اگر بدانیم كه خدا دوستمان دارد، ما هم‏خدا را بیشتر دوست‏خواهیم داشت. اگر بدانیم و بفهمیم كه رسول‏ خدا(ص) و اهل بیت(ع) به ما شیعیان عنایت و محبت دارند و این ‏علاقه را بارها نشان داده و اظهار كرده‏اند، محبت عترت در دل ما بیشترخواهد شد.
No image

اخلاق معاشرت اجتماعی، نمونه ای از سبک زندگی اسلامی

نمونه های بسیاری از سیره ی ائمه ی معصوم علیهم السلام درباره ی تشویق و تحریض مؤمنان به دوستی و برادری با هم، ایجاد پیوند برادری و دوستی بین آنها، اصلاح اختلافات و رفع کدورت ها گزارش شده است.
No image

اخلاق معاشرت و ارتباط با خویشاوندان در اسلام

سنّتِ «صله رحم»، از نیکوترین برنامه های دینی در حیطه معاشرت است. گرچه شکل نوین زندگی و مشغله های زندگیهای امروزی، گاهی فرصت این برنامه را از انسانها گرفته است، ولی حفظ ارزشهای دینی و سنّتهای سودمند و ریشه دار دینی، از عوامل تحکیم رابطه ها در خانواده ها است. بویژه در مناسبتهای ملّی، در اعیاد و وفیات و آغاز سال جدید، فرصت طبیعی و مناسبی برای عمل به این «سنّت دینی» است.
No image

تحلیل یافته‌های الگوی دینی رفتارها در خانواده و نقش رسانه ملی

آنچه از امور فطری در بحث تربیت مورد نظر است و مبنای تربیت مطرح می‌شود، امور فطری در زمینه خواست‌ها و گرایش‌هاست. البته باید توجه داشت آن دسته از خواست‌های فطری مبنای تربیت قرار می‌گیرد که ویژه انسان است و امتیاز او بر حیوان به شمار می‌آید، نه آن بخش از خواست‌ها و گرایش‌ها که میان هر دو مشترک است؛ زیرا در این بخش، انسان مانند حیوان برای شکوفاسازی نیازی به تربیت ندارد.

پر بازدیدترین ها

No image

ویژگی های خانواده موفق از نظر اسلام

از دیدگاه اسلام انسانها از لحاظ ویژگیها ، توانایی و استعدادها متفاوت از یکدیگر هستند. بر این اساس در نظر گرفتن این تفاوتها را نیز در تربیت فرزندان در خانواده دارای اهمیت می‌داند. از نمونه احادیثی که ذکر شد و هزاران شواهد معتبر دیگر می‌توان به نقش اهمیت خانواده از دیدگاه اسلام پی برد. اسلام سعادت و شقاوت فرد را تحت تاثیر خانواده چه در دوران قبل از تولد و چه بعد از تولد می‌داند.
No image

تحلیل یافته‌های الگوی دینی رفتارها در خانواده و نقش رسانه ملی

آنچه از امور فطری در بحث تربیت مورد نظر است و مبنای تربیت مطرح می‌شود، امور فطری در زمینه خواست‌ها و گرایش‌هاست. البته باید توجه داشت آن دسته از خواست‌های فطری مبنای تربیت قرار می‌گیرد که ویژه انسان است و امتیاز او بر حیوان به شمار می‌آید، نه آن بخش از خواست‌ها و گرایش‌ها که میان هر دو مشترک است؛ زیرا در این بخش، انسان مانند حیوان برای شکوفاسازی نیازی به تربیت ندارد.
No image

ویژگی خانواده قرآنی (1 )

قرآن کریم با نگاه ویژه به این کانون مهم ومقدس؛توجه بشر را به تشکیل این کانون مقدس جلب می کند وبهترین الگوها را برای شناسایی خانواده برتر به جهانیان معرفی می کند.مقاله حاضر با عنوان ویژگیهای خانواده های قر آنی بعد ازبیان مقدمه ای کوتاه در مورد جایگاه واهمیتی که کانون مقدس خانواده در قرآن دارد؛نمونه ها والگوهایی که در قرآن بیان شده را معرفی کرده وبعد از آن به بیان آثار وویژگیهایی که قرآن در خانواده می گذاردپرداخته است.ودر پایان هم چند نکته را به عنوان نتیجه گیری بیان کرده است.
No image

سبک زندگی در خانواده اسلامی

مفهوم «سبک زندگي» از جمله مفاهيم علوم اجتماعي و علم جامعه شناسي و مردم شناسي است که اخيراً و در دهه اخير بسيار مورد توجه عالمان علوم اجتماعي و مديران فرهنگي قرار گرفته است؛ سبک زندگي معنايي است که از به هم تنيدگي و پيوند و نظام وارگي و شبکه اي بودن عوامل متعددي که در شيوه هاي زندگي يا اقليم هاي زيستن انسان تأثير مي گذارند، به وجود آمده است.
No image

هدف از تشکیل خانواده

Powered by TayaCMS