دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ارزش و اهميت صدقه صبحگاهی

No image
ارزش و اهميت صدقه صبحگاهی

فاطمه محمدی

چه كسي مي‌داند من، كه امروز با هزار نقشه و برنامه‌ريزي از خانه‌ام خارج شده‌ام به خانه برخواهم گشت يا نه؟ دنياي ما دنياي اسرارآميزي است. ما با همه ادعاي علم و تمدنمان در دنيايي از ناآگاهي‌ها زندگي مي‌كنيم، چيزهايي كه نمي‌دانيم از چيزهايي كه مي‌دانيم و علم به آنها رسيده است خيلي مهم‌تر هستند. مثلاً ما اصلاً نمي‌دانيم تا كي زنده هستيم، امروز كه از منزلمان بيرون مي‌رويم دوباره برمي‌گرديم يا نه؟ نمي‌دانيم اين سلامتي كه توجهي به آن نداريم تا كي پايدار است، فرزندانمان، پدر و مادرهايمان، همسرمان، چشمانمان، قدرت شنوايی‌مان، و همه آنچه داريم را تا كي خواهيم داشت؟ امنيتمان را جانمان را... خلاصه در اين گردش عجيب چرخ گردون هر آن، ما در معرض اتفاقاتي هستيم كه هيچ آگاهي از آنها نداريم. هر آن ممكن است اتفاقي براي ما بيفتد و ما هرگز علت اين اتفاقات را نخواهيم فهميد. گاهي داريم تاوان پس مي‌دهيم. كفاره گناهاني كه در گذشته انجام داده‌ايم، گاهي يك آزمون الهي در يك لحظه برگزار مي‌شود و ما بايد پاسخگو باشيم... خلاصه اينگونه نيست كه اين زندگي روتين ما هميشه در يكنواختي سپري شود، پستي‌ها و بلندي‌ها، غافلگيري‌ها و در دغدغه افتادن‌ها، همه ويژگي‌هاي اين دنياي پر رمز و راز است. اگر صفحه حوادث روزنامه‌ها را ورق بزنيم مي‌بينيم كه همه آن حوادث هولناك و بعضاً عجيب و غريب در همين حوالي من و شما اتفاق افتاده‌اند. نمي‌خواهيم با يادآوري چنين اتفاقاتي روز شما را خراب كنيم بلکه مي‌خواهيم بگوييم يك سپر محافظتي خيلي قدرتمند و تضميني وجود دارد كه مي‌تواند ما را در مقابل اين حوادث بيمه كند.

اهميت صدقه صبحگاهی

امام صادق(ع) مي‌فرمايد: روزتان را با صدقه آغاز كنيد زيرا بلاها بر صدقه پيشي نمي‌جويند، كسي كه ابتداي روز، صدقه بدهد خدا شري را كه از آسمان در آن روز نازل مي‌شود از او دفع مي‌كند و اگر در آغاز شب صدقه بدهد خدا شر آنچه در آن شب از آسمان فرود مي‌آيد از او دفع مي‌كند. (الفقيه، ج2، ص 67) پيامبر اكرم(ص): صدقه، بلا را برطرف مى‌ كند و مؤثرترينِ داروست. همچنين، قضاى حتمى را برمى‌ گرداند و درد و بيمارى‌‌ها را چيزى جز دعا و صدقه از بين نمى ‌برد. بحارالأنوار (ط-بيروت) ج 93، ص 137، ح 71) امام صادق(ع) فرمود: زمينى بين من و مردى قرار بود تقسيم شود. آن مرد از علم نجوم اطلاعى داشت. كار را به تأخير مى‌انداخت تا ساعتى را انتخاب كند كه به اعتقاد خودش آن ساعت براى او خوب است و براى من بد، در نتيجه او سود كند و من زيان. بالاخره روز و ساعتى كه در نظر داشت رسيد، زمين تقسيم ولى به نفع من تمام شد. منجم از روى ناراحتى دست خود بر يكديگر زده گفت (ما رأيت كاليوم قط)؛ مانند امروز هرگز نديده بودم. پرسيدم مگر چه شده؟ جواب داد من منجم هستم. در ساعت خوبى بيرون آمدم و ساعت بد را براى شما اختيار كردم. اينك مى بينم كار برعكس شد و قسمت بهتر نصيب شما گرديد. گفتم مى خواهى تو را حديثى بياموزم كه پدرم به من فرمود؟ تقاضا كرد بگو. گفتم پيغمبر اكرم(ص) فرمود هر كه مايل است خداوند نحوست روزش را جلوگيرى كند صبحگاه آن روز صدقه بدهد. اگر مى خواهد نحوست شبش از بين برود سر شب صدقه دهد. من ابتداى حركت و خارج شدن خود را با صدقه شروع كردم. اين صدقه دادن برايت بهتر از علم نجوم است. (كافى، جزو 4، ص 7) امام صادق(ع): هر كس در روز يا شب صدقه بدهد ـ اگر روز است روز و اگر شب است، شب ـ خداوند از او غم و اندوه، درنده و مرگ بد را دور مى‌كند (ثواب الأعمال ص 140).

جمع بندی

صدقه، به فرموده ائمه(ع)، سپر محكمي‌است در مقابل بلايايي كه از آنها بي‌خبريم. چقدر خوب است كه هر صبح و شب خود را با دادن صدقه‌اي هر چند اندك در راه خداوند بيمه كنيم و شب و روزمان را در امنيت بگذرانيم. امام صادق(ع) فرمود: صدقه شبانه، خشم پروردگار را فرو مى‌نشاند و گناه بزرگ را پاك مى كند و حساب را آسان مى گرداند و صدقه روزانه، مال و ثروت را به بار مى نشاند و عمر را زياد مى كند. (بحار الأنوار: 96/125/39).

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

چگونه در مهمانی‌ها رفتار کنیم؟

رعایت آداب مهمانی می‌تواند روابط برادرانه میان مۆمنان را مستحکم‌تر ساخته و در رشد تعالی اجتماع تأثیر بسزایی داشته باشد.
No image

نقش ابراز علاقه و معاشرت درست در اسلام

نسان علاقه دارد كه مورد علاقه و محبت دیگران باشد. اگر آن‏ دوستداران، محبت‏خود را آشكار كنند، محبوب هم به محبان‏ علاقه‏ مند مى‏ شود و این محبت دو جانبه، زندگیها را از صفا و صمیمیت‏ بیشترى برخوردار مى‏سازد. ما اگر بدانیم كه خدا دوستمان دارد، ما هم‏خدا را بیشتر دوست‏خواهیم داشت. اگر بدانیم و بفهمیم كه رسول‏ خدا(ص) و اهل بیت(ع) به ما شیعیان عنایت و محبت دارند و این ‏علاقه را بارها نشان داده و اظهار كرده‏اند، محبت عترت در دل ما بیشترخواهد شد.
No image

اخلاق معاشرت اجتماعی، نمونه ای از سبک زندگی اسلامی

نمونه های بسیاری از سیره ی ائمه ی معصوم علیهم السلام درباره ی تشویق و تحریض مؤمنان به دوستی و برادری با هم، ایجاد پیوند برادری و دوستی بین آنها، اصلاح اختلافات و رفع کدورت ها گزارش شده است.
No image

اخلاق معاشرت و ارتباط با خویشاوندان در اسلام

سنّتِ «صله رحم»، از نیکوترین برنامه های دینی در حیطه معاشرت است. گرچه شکل نوین زندگی و مشغله های زندگیهای امروزی، گاهی فرصت این برنامه را از انسانها گرفته است، ولی حفظ ارزشهای دینی و سنّتهای سودمند و ریشه دار دینی، از عوامل تحکیم رابطه ها در خانواده ها است. بویژه در مناسبتهای ملّی، در اعیاد و وفیات و آغاز سال جدید، فرصت طبیعی و مناسبی برای عمل به این «سنّت دینی» است.
No image

تحلیل یافته‌های الگوی دینی رفتارها در خانواده و نقش رسانه ملی

آنچه از امور فطری در بحث تربیت مورد نظر است و مبنای تربیت مطرح می‌شود، امور فطری در زمینه خواست‌ها و گرایش‌هاست. البته باید توجه داشت آن دسته از خواست‌های فطری مبنای تربیت قرار می‌گیرد که ویژه انسان است و امتیاز او بر حیوان به شمار می‌آید، نه آن بخش از خواست‌ها و گرایش‌ها که میان هر دو مشترک است؛ زیرا در این بخش، انسان مانند حیوان برای شکوفاسازی نیازی به تربیت ندارد.

پر بازدیدترین ها

No image

ویژگی های خانواده موفق از نظر اسلام

از دیدگاه اسلام انسانها از لحاظ ویژگیها ، توانایی و استعدادها متفاوت از یکدیگر هستند. بر این اساس در نظر گرفتن این تفاوتها را نیز در تربیت فرزندان در خانواده دارای اهمیت می‌داند. از نمونه احادیثی که ذکر شد و هزاران شواهد معتبر دیگر می‌توان به نقش اهمیت خانواده از دیدگاه اسلام پی برد. اسلام سعادت و شقاوت فرد را تحت تاثیر خانواده چه در دوران قبل از تولد و چه بعد از تولد می‌داند.
No image

تحلیل یافته‌های الگوی دینی رفتارها در خانواده و نقش رسانه ملی

آنچه از امور فطری در بحث تربیت مورد نظر است و مبنای تربیت مطرح می‌شود، امور فطری در زمینه خواست‌ها و گرایش‌هاست. البته باید توجه داشت آن دسته از خواست‌های فطری مبنای تربیت قرار می‌گیرد که ویژه انسان است و امتیاز او بر حیوان به شمار می‌آید، نه آن بخش از خواست‌ها و گرایش‌ها که میان هر دو مشترک است؛ زیرا در این بخش، انسان مانند حیوان برای شکوفاسازی نیازی به تربیت ندارد.
No image

ویژگی خانواده قرآنی (1 )

قرآن کریم با نگاه ویژه به این کانون مهم ومقدس؛توجه بشر را به تشکیل این کانون مقدس جلب می کند وبهترین الگوها را برای شناسایی خانواده برتر به جهانیان معرفی می کند.مقاله حاضر با عنوان ویژگیهای خانواده های قر آنی بعد ازبیان مقدمه ای کوتاه در مورد جایگاه واهمیتی که کانون مقدس خانواده در قرآن دارد؛نمونه ها والگوهایی که در قرآن بیان شده را معرفی کرده وبعد از آن به بیان آثار وویژگیهایی که قرآن در خانواده می گذاردپرداخته است.ودر پایان هم چند نکته را به عنوان نتیجه گیری بیان کرده است.
No image

سبک زندگی در خانواده اسلامی

مفهوم «سبک زندگي» از جمله مفاهيم علوم اجتماعي و علم جامعه شناسي و مردم شناسي است که اخيراً و در دهه اخير بسيار مورد توجه عالمان علوم اجتماعي و مديران فرهنگي قرار گرفته است؛ سبک زندگي معنايي است که از به هم تنيدگي و پيوند و نظام وارگي و شبکه اي بودن عوامل متعددي که در شيوه هاي زندگي يا اقليم هاي زيستن انسان تأثير مي گذارند، به وجود آمده است.
No image

هدف از تشکیل خانواده

Powered by TayaCMS