دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

بلاهایی که پرخوری بر سرانسان می آورد!!

No image
بلاهایی که پرخوری بر سرانسان می آورد!!

    خوردن زیاد

    رسولُ اللَّهِ صلى الله عليه و آله: لا تُمِيتُوا القُلُوبَ بِكَثْرَةِ الطَّعَامِ والشَّرَابِ؛ فإنَّ القَلْبَ يَمُوتُ كَالزَّرْعِ إذَا كَثُرَ عَلَيْهِ المَاءُ. [1]

    پيامبر خدا صلى الله عليه و آله: دلها را با خوردن و آشاميدن زياد نميرانيد؛ زيرا همان گونه كه زراعت بر اثر آب زياد از بين مى‏رود، دلها نيز بر اثر پرخورى مى‏ ميرند.

    تباهی بدن

    رسولُ اللَّهِ صلى الله عليه و آله: إيّاكُمْ والبِطْنَةَ؛ فَإنَّها مَفْسَدةٌ لِلبَدَنِ، وَمُورِثَةٌ للسُّقْمِ، وَمَكْسَلَة عَنِ العِبَادَةِ.[2]

    پيامبر خدا صلى الله عليه و آله: از شكم بارگى بپرهيزيد؛ زيرا مايه تباهى بدن و موجب بيمارى است و انسان را در عبادت، سست مى ‏كند.

    حکمت

    رسولُ اللَّهِ صلى الله عليه و آله: القَلْبُ يَتَحمَّلُ الحِكْمَةَ عِنْدَ خُلُوِّ البَطْنِ، القَلْبُ يَمُجُّ الحِكْمَةَ عِنْدَ امْتِلَاءِ البَطْنِ. [3]

    پيامبر خدا صلى الله عليه و آله: دل، هنگام خالى بودن معده، حكمت را مى ‏گيرد و هنگام پُر بودن معده، آن را به دور مى‏ افكند.

    شکم پر

    رسولُ اللَّهِ صلى الله عليه و آله: مَا مَلأآدَمِيٌّ وِعَاءً شَرَّاً مِنْ بَطْنِهِ. [4]

    پيامبر خدا صلى الله عليه و آله: آدمى ظرفى را بدتر از شكم، پر نكرده است.

    ملکوت آسمانها

    رسولُ اللَّهِ صلى الله عليه و آله: لا يَدْخُلُ مَلَكُوتَ السَّمَاواتِ والأرْضِ مَنْ مَلَأَ بَطْنَهُ. [5]

    پيامبر خدا صلى الله عليه و آله: كسى كه شكم خود را پر كند، به ملكوت آسمانها و زمين وارد نمى ‏شود.

    هفت شکم غدا

    رسولُ اللَّهِ صلى الله عليه و آله: المُؤْمِنُ يَأْكُلُ فِي مِعَاءٍ واحِدٍ، وَالكَافِرُ يَأْكُلُ فِي سَبْعَةِ أمْعَاءٍ. [6]

    مؤمن يك شكم غذا مى‏خورد و كافر هفت شكم.

    چه بد یاوری برای دین

    رسولُ اللَّهِ صلى الله عليه و آله: بِئْسَ العَوْنُ عَلَى الدِّينِ قَلْبٌ نَخِيبٌ، وَبَطْنٌ رَغِيبٌ. [7]

    پيامبر خدا صلى الله عليه و آله: چه بد ياورى است براى دين: دل ترسو و شكم حريص!

    معده انباشته

    رسولُ اللَّهِ صلى الله عليه و آله: لَيْسَ شَيْ‏ءٌ أبْغَضَ إلَى اللَّهِ مِنْ بَطْنٍ مَلآنَ. [8]

    پيامبر خدا صلى الله عليه و آله: هيچ چيز نزد خدا منفورتر از معده انباشته نيست.

    مضرات خوردن بیش از حد

    رسولُ اللَّهِ صلى الله عليه و آله: إيَّاكُمْ وَفُضُولَ المَطْعَمِ؛ فإنَّهُ يَسِمُ القَلْبَ بِالقَسوةِ، وَيُبْطِئُ بِالجَوارِحِ عَنِ الطّاعَةِ، وَيُصِمُّ الهِمَمَ عَنْ سَمَاعِ المَوْعِظَةِ. [9]

    از خوردن بيش از حد بپرهيزيد كه آن دل را سخت مى ‏گرداند و اعضاى بدن را در اطاعت خدا تنبل مى ‏سازد و گوش همّتها را از شنيدن پند و اندرز كر مى ‏كند.

    خوردن وخوابیدن

    الإمامُ عليٌّ عليه السلام: كَثْرَةُ الأكْلِ والنَّوْمِ تُفْسِدَانِ النَّفْسَ وَتَجْلِبَانِ المَضَرَّةَ. [10]

    امام على عليه السلام: خور و خواب زياد، جان آدمى را تباه مى‏سازد و زيان به بار مى ‏آورد

    مخارج سنگین زندگی

    الإمامُ عليٌّ عليه السلام: مَنْ كَثُرَ أَكْلُهُ قَلَّتْ صِحَّتُهُ، وَثَقُلَتْ عَلى‏ نَفْسِهِ مُؤْنَتُهُ. [11]

    امام على عليه السلام: هر كه خوراكش زياد باشد سلامتى ‏اش كم مى ‏شود و خرج زندگى را بر دوش خود سنگين مى‏ كند.

    شکم پرستی

    الإمامُ عليٌّ عليه السلام: كَثْرَةُ الأكْلِ مِنَ الشَّرَهِ، وَالشَّرَهُ شَرُّ العُيُوبِ. [12]

    امام على عليه السلام: پرخورى، نشانه شكم‏ پرستى است و شكم‏پرستى بدترين عيب است.

    کمتر نماز خواندن

    عيسى عليه السلام: يا بَنِي إسْرائيلَ، لا تُكْثِرُوا الأكْلَ؛ فإنَّهُ مَنْ أكْثَرَ الأكْلَ أكْثَرَ النَّوْمَ، ومَنْ أكْثَرَ النَّوْمَ أقَلَّ الصَّلاةَ، وَمَنْ أقَلَّ الصَّلاةَ كُتِبَ مِنَ الغَافِلِينَ. [13]

    عيسى عليه السلام: اى بنى‏اسرائيل! پرخورى نكنيد؛ زيرا هر كه زياد بخورد، زياد مى‏ خوابد و هر كه زياد بخوابد، كمتر نماز مى‏ خواند و هر كه كمتر نماز بخواند، در زمره غافلان قلمداد مى‏ شود.

    غافلان

    الإمامُ الباقرُ عليه السلام: أبْعَدُ الخَلْقِ مِنَ اللَّهِ إذَا مَا امْتَلَأ بَطْنُهُ. [14]

    امام باقر عليه السلام: هنگامى كه شكم انسان انباشته است، دورترين فرد از خداست.

    شهوت انگیزی

    الإمامِ الصّادقِ عليه السلام-: لَيْسَ شَيْ‏ءٌ أضَرَّ على قلب المُؤْمِنِ مِنْ كَثْرَةِ الأكْلِ، وَهِيَ مُورِثَةٌ لِشَيْئَيْنِ: قَسْوَةِ القَلْبِ، وَهَيَجَانِ الشَّهْوَةِ.[15]

    در آنچه به امام صادق عليه السلام نسبت داده است-: براى قلب مؤمن چيزى زيانبارتر از پرخورى نيست. پرخورى موجب دو چيز مى‏شود: سنگدلى و شهوت‏ انگيزى.

    اندرز شیطان

    عن حَفصَ بنِ غياثٍ عنِ الإمامِ الصّادقِ عليه السلام في ذِكرِ حديثٍ جرى‏ بين يحيى‏ عليه السلام وإبليسَ-: فقال له يحيى‏: ما هذهِ المَعَالِيقُ؟ فقال: هذهِ الشَّهَواتُ الّتِي اصِيبُ بِهَا ابنَ آدَمَ. فقال: هَلْ لِي مِنْها شَيْ‏ءٌ؟ فقال: رُبَّمَا شَبِعْتَ فَشَغَلْنَاكَ عَنِ الصَّلَاةِ وَالذِّكْرِ. قال: للَّهِ عَلَيَّ أنْ لَاأمْلَأَ بَطْنِي مِنْ طَعَامٍ أبَداً. وقال إبليس: للَّهِ عَلَيَّ أنْ لَاأنْصَحَ مُسْلِماً أبَداً. ثمّ قال أبو عبد اللَّه عليه السلام يا حَفصُ، للَّهِ عَلى‏ جَعْفَرٍ وَآلِ جَعْفَرٍ أنْ لَايَمْلَؤُوا بُطُونَهُمْ مِنْ طَعَامٍ أبَداً، وَللَّهِ عَلى‏ جَعْفَرٍ وَآلِ جَعْفَرٍ أنْ لَا يَعْمَلُوا لِلدُّنْيَا أبَداً. [16]

    . وسائل الشيعة- به نقل از حفص بن غياث-: از امام صادق عليه السلام، درباره سخنانى كه ميان يحيى عليه السلام و ابليس رد و بدل شد، فرمود: يحيى به شيطان گفت: اين آويزها چيست؟ شيطان گفت: اينها شهوات و اميالى است كه فرزند آدم گرفتار آنها شده است. يحيى گفت: آيا چيزى از آنها براى من نيز هست؟ شيطان گفت: گاه سير و پر مى‏خورى و ما هم تو را از نماز و ياد خدا باز مى‏داريم. يحيى گفت: با خدا عهد مى‏بندم كه هرگز معده خود را از غذا پر نكنم. و ابليس گفت: من هم با خدا عهد مى‏بندم كه از اين پس هرگز مسلمانى را اندرز ندهم. آن گاه امام جعفر صادق عليه السلام فرمود: اى حفص! با خدا عهد مى‏بندم كه جعفر و خاندان جعفر هرگز شكمهاى خود را از طعام انباشته نكنند و با خدا عهد مى‏بندم كه جعفر و خاندان جعفر هرگز براى دنيا كار نكنند.

منابع:

  1. تنبيه الخواطر: 1/ 46.
  2. بحار الأنوار: 62/ 266/ 41.
  3. تنبيه الخواطر: 2/ 119.
  4. تنبيه الخواطر: 2/ 119.
  5. تنبيه الخواطر: 1/ 100.
  6. تنبيه الخواطر: 1/ 101.
  7. مستدرك الوسائل: 16/ 209/ 19616.
  8. مستدرك الوسائل: 16/ 212/ 19629.
  9. بحار الأنوار: 77/ 182/ 10.
  10. غرر الحكم: 7120.
  11. غرر الحكم: 8903.
  12. غرر الحكم: 7110.
  13. تنبيه الخواطر: 1/ 47.
  14. مستدرك الوسائل: 16/ 209/ 19618.
  15. مصباح الشريعة: 239.
  16. وسائل الشيعة: 16/ 407/ 8.

منبع:پژوهه تبلیغ

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

چگونه در مهمانی‌ها رفتار کنیم؟

رعایت آداب مهمانی می‌تواند روابط برادرانه میان مۆمنان را مستحکم‌تر ساخته و در رشد تعالی اجتماع تأثیر بسزایی داشته باشد.
No image

نقش ابراز علاقه و معاشرت درست در اسلام

نسان علاقه دارد كه مورد علاقه و محبت دیگران باشد. اگر آن‏ دوستداران، محبت‏خود را آشكار كنند، محبوب هم به محبان‏ علاقه‏ مند مى‏ شود و این محبت دو جانبه، زندگیها را از صفا و صمیمیت‏ بیشترى برخوردار مى‏سازد. ما اگر بدانیم كه خدا دوستمان دارد، ما هم‏خدا را بیشتر دوست‏خواهیم داشت. اگر بدانیم و بفهمیم كه رسول‏ خدا(ص) و اهل بیت(ع) به ما شیعیان عنایت و محبت دارند و این ‏علاقه را بارها نشان داده و اظهار كرده‏اند، محبت عترت در دل ما بیشترخواهد شد.
No image

اخلاق معاشرت اجتماعی، نمونه ای از سبک زندگی اسلامی

نمونه های بسیاری از سیره ی ائمه ی معصوم علیهم السلام درباره ی تشویق و تحریض مؤمنان به دوستی و برادری با هم، ایجاد پیوند برادری و دوستی بین آنها، اصلاح اختلافات و رفع کدورت ها گزارش شده است.
No image

اخلاق معاشرت و ارتباط با خویشاوندان در اسلام

سنّتِ «صله رحم»، از نیکوترین برنامه های دینی در حیطه معاشرت است. گرچه شکل نوین زندگی و مشغله های زندگیهای امروزی، گاهی فرصت این برنامه را از انسانها گرفته است، ولی حفظ ارزشهای دینی و سنّتهای سودمند و ریشه دار دینی، از عوامل تحکیم رابطه ها در خانواده ها است. بویژه در مناسبتهای ملّی، در اعیاد و وفیات و آغاز سال جدید، فرصت طبیعی و مناسبی برای عمل به این «سنّت دینی» است.
No image

تحلیل یافته‌های الگوی دینی رفتارها در خانواده و نقش رسانه ملی

آنچه از امور فطری در بحث تربیت مورد نظر است و مبنای تربیت مطرح می‌شود، امور فطری در زمینه خواست‌ها و گرایش‌هاست. البته باید توجه داشت آن دسته از خواست‌های فطری مبنای تربیت قرار می‌گیرد که ویژه انسان است و امتیاز او بر حیوان به شمار می‌آید، نه آن بخش از خواست‌ها و گرایش‌ها که میان هر دو مشترک است؛ زیرا در این بخش، انسان مانند حیوان برای شکوفاسازی نیازی به تربیت ندارد.

پر بازدیدترین ها

No image

ویژگی های خانواده موفق از نظر اسلام

از دیدگاه اسلام انسانها از لحاظ ویژگیها ، توانایی و استعدادها متفاوت از یکدیگر هستند. بر این اساس در نظر گرفتن این تفاوتها را نیز در تربیت فرزندان در خانواده دارای اهمیت می‌داند. از نمونه احادیثی که ذکر شد و هزاران شواهد معتبر دیگر می‌توان به نقش اهمیت خانواده از دیدگاه اسلام پی برد. اسلام سعادت و شقاوت فرد را تحت تاثیر خانواده چه در دوران قبل از تولد و چه بعد از تولد می‌داند.
No image

تحلیل یافته‌های الگوی دینی رفتارها در خانواده و نقش رسانه ملی

آنچه از امور فطری در بحث تربیت مورد نظر است و مبنای تربیت مطرح می‌شود، امور فطری در زمینه خواست‌ها و گرایش‌هاست. البته باید توجه داشت آن دسته از خواست‌های فطری مبنای تربیت قرار می‌گیرد که ویژه انسان است و امتیاز او بر حیوان به شمار می‌آید، نه آن بخش از خواست‌ها و گرایش‌ها که میان هر دو مشترک است؛ زیرا در این بخش، انسان مانند حیوان برای شکوفاسازی نیازی به تربیت ندارد.
No image

ویژگی خانواده قرآنی (1 )

قرآن کریم با نگاه ویژه به این کانون مهم ومقدس؛توجه بشر را به تشکیل این کانون مقدس جلب می کند وبهترین الگوها را برای شناسایی خانواده برتر به جهانیان معرفی می کند.مقاله حاضر با عنوان ویژگیهای خانواده های قر آنی بعد ازبیان مقدمه ای کوتاه در مورد جایگاه واهمیتی که کانون مقدس خانواده در قرآن دارد؛نمونه ها والگوهایی که در قرآن بیان شده را معرفی کرده وبعد از آن به بیان آثار وویژگیهایی که قرآن در خانواده می گذاردپرداخته است.ودر پایان هم چند نکته را به عنوان نتیجه گیری بیان کرده است.
No image

سبک زندگی در خانواده اسلامی

مفهوم «سبک زندگي» از جمله مفاهيم علوم اجتماعي و علم جامعه شناسي و مردم شناسي است که اخيراً و در دهه اخير بسيار مورد توجه عالمان علوم اجتماعي و مديران فرهنگي قرار گرفته است؛ سبک زندگي معنايي است که از به هم تنيدگي و پيوند و نظام وارگي و شبکه اي بودن عوامل متعددي که در شيوه هاي زندگي يا اقليم هاي زيستن انسان تأثير مي گذارند، به وجود آمده است.
No image

هدف از تشکیل خانواده

Powered by TayaCMS