دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

جهيزيه ساده حضرت زهرا (س)

No image
جهيزيه ساده حضرت زهرا (س)

نويسنده: بابك شكورزاده

برگرفته از: خبرگزاری رسا

ازدواج اميرالمؤمنين (ع) و حضرت فاطمه (س) به عنوان ازدواج دو شخصيت معصوم و برترين مخلوقات عالم هستي، بعد از نبي اکرم(ص) ابعاد مختلفي براي الگوپذيري دارد؛ هر چند که نه احدي مي تواند به عظمت ايشان معرفت پيدا کند و نه توان اين را دارد که مانند ايشان شود؛ بلکه بحث در اين است که از اين بزرگواران الگو بپذيريم و به شمه اي از سيره ايشان متمسک شويم.

***

ساده زيستی و مهريه پايين

ساده زيستي، قناعت و مهريه کم از شاخصه هاي مهم اقتصادي اين ازدواج با برکت است که حقيقتاً جاي الگوپذيري دارد و متأسفانه جاي خالي آن در جامعه امروز محسوس است. البته اين بدان معنا نيست که اثري از ساده زيستي و مهريه پايين اصلاً در ازدواج ها وجود ندارد؛ بلکه وضعيت موجود در تراز جامعه اسلامي و مردمي که ادعاي محبت و پيروي از اهل بيت را دارند نيست.

قول مشهور در باب مهريه حضرت زهرا(س) اين است که مهريه ايشان 500 درهم بوده که به مهر السنه مشهور است. 500 درهم را با هر قاعده اي به نرخ امروز محاسبه کنيم قطعاً اختلاف زيادي با مهريه هاي سرسام آوري دارد که در جامعه فراگير شده است.

اصولاً مهريه پايين در احاديث از ويژگي هاي زن با برکت و مهريه بالا از شومي زن شمرده شده است. (من لا يحضره الفقيه،ج3،ص387)

جهيزيه حضرت زهرا از فروش زره اميرمؤمنان تهيه شد که برخي از آنها عبارت بود از

1- يك پيراهن به قيمت هفت درهم

2- روسری(خمار) به قيمت چهار درهم

3- رو انداز(قطيفه) مشكی خيبری

4- تختی كه وسط آن را با ليف خرما بافته بودند.

5- دو عدد تشك با روكشي از كتان مصري كه يكي از آنها با ليف خرما و ديگري با پشم گوسفند پر شده بود.

6- چهار بالش- يا متّكا، يا پشتي- با رويه اي از پوست حيوانات طائف كه درون آنها از علف اذخر (گياه خشك و سبز رنگي شبيه كاه و نرم تر از آن است كه داراي بوي خوش نيز می‌باشد) پر شده بود.

7- پرده ای از جنس پشم

8- حصيری بافت يمن

9- يك آسيای دستی

10- طشت مسی

11- مشك آبی از جنس پوست

12- ظرف مخصوص شير كه از جنس چوب می تراشيدند.

13- ظرفی برای آبخوری

14- ظرفی قيراندود برای شستشو

15- سبويی سبز رنگ كه در آن روغن، آرد يا چيزهای ديگر نگهداری می كردند.

16- دو كوزه كوچك سفالی. (امالی طوسی/ ص41)

البته همچنان که واضح است، ملاک الگو پذيري، ساده زيستي و قناعت کردن به حداقل‌هايي است که براي يک زندگي مشترک لازم است و البته در هر عصر و زماني متناسب با شرايط متغير است.

الگوپذيری در بندگی خدا

رسول خدا (ص) از علي (ع) پرسيد: همسرت چگونه زني است؟

اميرمؤمنان(ع) عرض کرد: «نِعْمَ الْعَوْنُ عَلَي طَاعَةِ اللَّهِ؛ خوب ياوري است براي اطاعت از خدا.»

رسول خدا(ص) همين سؤال را از حضرت فاطمه (س) پرسيد و ايشان عرض کرد: شوهري خوب و شايسته است. سپس رسول خدا صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم براي آنها دعا كرد و فرمود: خداوندا! در ميان آنها الفت برقرار نما، و آنان و فرزندانشان را نعمت بهشت نصيب کن، به آنها فرزنداني پاك، طيّب و مبارك روزي نما و در ذرّيّه آنها بركت قرار داده و آنها را اماماني هدايتگر به سوي اطاعت خود قرار ده و آنان را به آنچه كه رضايت تو در آن است راهنمايي فرما. (مناقب آل ابي طالب/ج3/ص356)

يکي از نکات مهم در روابط زن و شوهر همين نکته است که تا چه اندازه مي توانند در عبادت و بندگي خدا ياور يکديگر باشند. البته عبادت فقط منحصر به نماز و روزه و ذکر و مواردي از اين قبيل نيست؛ بلکه در شئون مختلف مي تواند مصداق داشته باشد؛ مثلاً مرد در حفظ حجاب زن مي تواند نقش مثبتي ايفا کند و اگر احياناً همسرش آن طور که شايسته است مقيد حجاب نيست با امر به معروف سبب شود که نسبت به اين مسئله اهتمام بيشتري داشته باشد.

از طرفي زن مي تواند با قناعت و نداشتن توقعات بي مورد سبب شود که شوهرش آلوده به مال حرام نشود؛ چرا که يکي از دلايلي که مرد به سمت کسب درآمد حرام مي رود، درخواست هاي بيش از حد و بعضا نامتعارفي است که از طرف همسرش متحمل مي شود. اينها همه مي تواند مصاديقي از کمک در بندگي خدا باشد.

روزنامه كيهان، شماره 21707 به تاريخ 5/6/96، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

چگونه در مهمانی‌ها رفتار کنیم؟

رعایت آداب مهمانی می‌تواند روابط برادرانه میان مۆمنان را مستحکم‌تر ساخته و در رشد تعالی اجتماع تأثیر بسزایی داشته باشد.
No image

نقش ابراز علاقه و معاشرت درست در اسلام

نسان علاقه دارد كه مورد علاقه و محبت دیگران باشد. اگر آن‏ دوستداران، محبت‏خود را آشكار كنند، محبوب هم به محبان‏ علاقه‏ مند مى‏ شود و این محبت دو جانبه، زندگیها را از صفا و صمیمیت‏ بیشترى برخوردار مى‏سازد. ما اگر بدانیم كه خدا دوستمان دارد، ما هم‏خدا را بیشتر دوست‏خواهیم داشت. اگر بدانیم و بفهمیم كه رسول‏ خدا(ص) و اهل بیت(ع) به ما شیعیان عنایت و محبت دارند و این ‏علاقه را بارها نشان داده و اظهار كرده‏اند، محبت عترت در دل ما بیشترخواهد شد.
No image

اخلاق معاشرت اجتماعی، نمونه ای از سبک زندگی اسلامی

نمونه های بسیاری از سیره ی ائمه ی معصوم علیهم السلام درباره ی تشویق و تحریض مؤمنان به دوستی و برادری با هم، ایجاد پیوند برادری و دوستی بین آنها، اصلاح اختلافات و رفع کدورت ها گزارش شده است.
No image

اخلاق معاشرت و ارتباط با خویشاوندان در اسلام

سنّتِ «صله رحم»، از نیکوترین برنامه های دینی در حیطه معاشرت است. گرچه شکل نوین زندگی و مشغله های زندگیهای امروزی، گاهی فرصت این برنامه را از انسانها گرفته است، ولی حفظ ارزشهای دینی و سنّتهای سودمند و ریشه دار دینی، از عوامل تحکیم رابطه ها در خانواده ها است. بویژه در مناسبتهای ملّی، در اعیاد و وفیات و آغاز سال جدید، فرصت طبیعی و مناسبی برای عمل به این «سنّت دینی» است.
No image

تحلیل یافته‌های الگوی دینی رفتارها در خانواده و نقش رسانه ملی

آنچه از امور فطری در بحث تربیت مورد نظر است و مبنای تربیت مطرح می‌شود، امور فطری در زمینه خواست‌ها و گرایش‌هاست. البته باید توجه داشت آن دسته از خواست‌های فطری مبنای تربیت قرار می‌گیرد که ویژه انسان است و امتیاز او بر حیوان به شمار می‌آید، نه آن بخش از خواست‌ها و گرایش‌ها که میان هر دو مشترک است؛ زیرا در این بخش، انسان مانند حیوان برای شکوفاسازی نیازی به تربیت ندارد.

پر بازدیدترین ها

No image

ویژگی های خانواده موفق از نظر اسلام

از دیدگاه اسلام انسانها از لحاظ ویژگیها ، توانایی و استعدادها متفاوت از یکدیگر هستند. بر این اساس در نظر گرفتن این تفاوتها را نیز در تربیت فرزندان در خانواده دارای اهمیت می‌داند. از نمونه احادیثی که ذکر شد و هزاران شواهد معتبر دیگر می‌توان به نقش اهمیت خانواده از دیدگاه اسلام پی برد. اسلام سعادت و شقاوت فرد را تحت تاثیر خانواده چه در دوران قبل از تولد و چه بعد از تولد می‌داند.
No image

سبک زندگی در خانواده اسلامی

مفهوم «سبک زندگي» از جمله مفاهيم علوم اجتماعي و علم جامعه شناسي و مردم شناسي است که اخيراً و در دهه اخير بسيار مورد توجه عالمان علوم اجتماعي و مديران فرهنگي قرار گرفته است؛ سبک زندگي معنايي است که از به هم تنيدگي و پيوند و نظام وارگي و شبکه اي بودن عوامل متعددي که در شيوه هاي زندگي يا اقليم هاي زيستن انسان تأثير مي گذارند، به وجود آمده است.
No image

تحلیل یافته‌های الگوی دینی رفتارها در خانواده و نقش رسانه ملی

آنچه از امور فطری در بحث تربیت مورد نظر است و مبنای تربیت مطرح می‌شود، امور فطری در زمینه خواست‌ها و گرایش‌هاست. البته باید توجه داشت آن دسته از خواست‌های فطری مبنای تربیت قرار می‌گیرد که ویژه انسان است و امتیاز او بر حیوان به شمار می‌آید، نه آن بخش از خواست‌ها و گرایش‌ها که میان هر دو مشترک است؛ زیرا در این بخش، انسان مانند حیوان برای شکوفاسازی نیازی به تربیت ندارد.
No image

راهنمای خانواده در پیشگیری از انحرافات (4)

والدین و تمام اعضای خانواده می­بایست در همه­ی شئون زندگی خانوادگی، بویژه در رفتار با زنان و دختران از آن بزرگان و پیشوایان دینی پیروی کرده تا خانواده­ای رشد یافته و بالنده، و زنان و دخترانی با­کرامت و پای­بند به عفاف و حجاب و بدورازهرگونه انحراف و آسیب داشته باشیم.
No image

بنياد هاي خانواده در مكتب اسلام. ازدواج و تحكيم خانواده. سبک زندگی

خانواده به عنوان اصلي ترين نهاد اجتماعي و زيربناي جوامع و منشأ فرهنگ ها و تمدن ها در تاريخ بشر بوده. اين کوچکترين نهاد، محبوب ترين نهاد در نزد خداست .
Powered by TayaCMS