دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پیامدهای منفی جهانی شدن

No image
پیامدهای منفی جهانی شدن

پيامدهاي منفي جهاني شدن

اكبر احمد

هم اکنون تمامی جوامع فرهنگ خود را از هجمه جهانی شدن، در معرض تهدید می‌بینند. دامنه مشکلاتی که توسط جهانی شدن، ایجاد شده به طور گسترده‌ای مورد بررسی واقع شده است، ولی پیشنهادات خیلی اندکی برای نحوه حل و فصل این مشکلات ارائه گردیده است.

بسیاری از افرادی که با این تحولات روزافزون مواجه شده‌اند، درباره آینده‌ای که اندیشمندان مختلف، «فرهنگ وحشت»، یا «جامعه در معرض خطر» می‌نامند، نگران و بی‌اعتماد هستند. از نظر آنتونی گیدنز، یکی از جامعه شناسان برجسته معاصر، جهانی شدن، « جهانی از برندگان و بازندگان را ایجاد می‌کند؛ عده ای با سرعت به سوی رفاه پیش می‌روند و اکثریت نیز محکوم به زندگی فلاکت بار و نومیدانه‌ای هستند». از این رو وی جهانی شدن را اندکی بیش از یک غارت جهانی در نظر می‌گیرد.

گیدنز با وام گیری عبارتی از ادموند لیچ مردم شناس، استدلال می‌کند که جهانی شدن، در حال ایجاد نمودن یک «جهان فراری» است. گیدنز می‌گوید تحولات چند دهه اخیر نشان می‌دهد که هم اکنون، دوران همان جهان فراری است: « حداقل در حال حاضر، نظم جهانی برخاسته از اراده جمعی انسانی وجود ندارد». در عوض، نظم حاضر به شیوه‌ای آشفته و هرج و مرج گونه ظاهر می‌شود. این نظم، ثابت یا تضمین شده نیست، بلکه آکنده از اضطراب و نیز هراسان از تفرقه‌های عمیق است. بسیاری از ما احساس می‌کنیم که گرفتار نیروهایی هستیم که هیچ گونه احاطه‌ای بر آنها نداریم. باید اذعان داشت که جهانی شدن، فاقد یک جوهره اخلاقی است. دقیقا به همین دلیل است که طمع، غضب و جهل در عصر حاضر می‌توانند بدون هیچ گونه مانع و رادعی، رشد نمایند. گرچه این 3 خصیصه منفی همواره بخشی از زندگی انسانی بوده‌اند، ولی عقاید سنتی ایمان و آداب رفتار که در عدالت، رحم و علم متجلی می‌شوند، آنها را مهار می‌نموده‌اند.

مفاهیم مذکور، پادزهر این زهرها بوده و آنها را می‌توان در تمامی ادیان بزرگ یافت.‌ جهانی شدن در طول نیم قرن گذشته، پیامدهای مادی و نیز اخلاقی متعددی را ایجاد کرده است. شاید مهمتر از همه صنعتی شدن و مصرف گرایی بی حد و حصر، گرمایش جهانی را موجب شده‌اند. کثرت توفان و گرد بادها و گرمای بی‌سابقه، باران‌های تند و خشکسالی‌های شدید و نیز ذوب شدن سریع یخچال‌های طبیعی، نشانه‌هایی از این مشکل فزاینده می‌باشند. علاوه بر این، تمامی کشورهای جهان، مسیر کشورهای غربی را در پی‌گرفته‌اند و غول‌های صنعتی آسیایی همانند چین، بیشتر علاقه‌مند هستند تا به جای محافظت از محیط زیست، به بخشی از اقتصاد جهانی شده، تبدیل گردند. نابرابری به شدت فزاینده در شرایط مادی زندگی، یکی دیگر از عواقب قابل مشاهده جهانی شدن در عرصه اقتصادی است. هر ساله فقر به واسطه فقدان مراقبت‌های بهداشتی و غذا، هزاران نفر از مردم را به کام مرگ می‌کشاند. درآمد روزانه حدود یک میلیارد نفر، کمتر از یک دلار می‌باشد و گویی که این ارقام را به سخره گرفته باشیم، چرا که 358 نفر، ثروت مالی بیشتری از نصف جمعیت جهان را در اختیار دارند. جهانی شدن همچنین، دسترسی فزاینده به ابزارهای خشونت از بمب‌های دست ساز گرفته تا سلاح‌های بیولوژیک را موجب شده است. هر فردی، هر کجا و در هر لحظه‌ای ممکن است گرفتار نفرت قومی یا مذهبی شود. باید اذعان نمود که جوامع قبلانیز با چنین نفرت هایی روبه رو بودند و نیازی به یادآوری مشکلاتی که قبلاذکر شده نیست - استثمار منابع طبیعی، علاقه افراطی به انباشتن ثروت مادی و فشار جمعیتی زیاد-که اغلب مواقع به خاطر این مسائل به جنگ روی می‌آورده‌اند. ولی امروزه گستره جهانی شدن بدون هیچ گونه مانع یا عامل توازن بخشی، بشریت را در نقطه ای خطرناک از تاریخ حیاتش جای داده است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

چگونه در مهمانی‌ها رفتار کنیم؟

رعایت آداب مهمانی می‌تواند روابط برادرانه میان مۆمنان را مستحکم‌تر ساخته و در رشد تعالی اجتماع تأثیر بسزایی داشته باشد.
No image

نقش ابراز علاقه و معاشرت درست در اسلام

نسان علاقه دارد كه مورد علاقه و محبت دیگران باشد. اگر آن‏ دوستداران، محبت‏خود را آشكار كنند، محبوب هم به محبان‏ علاقه‏ مند مى‏ شود و این محبت دو جانبه، زندگیها را از صفا و صمیمیت‏ بیشترى برخوردار مى‏سازد. ما اگر بدانیم كه خدا دوستمان دارد، ما هم‏خدا را بیشتر دوست‏خواهیم داشت. اگر بدانیم و بفهمیم كه رسول‏ خدا(ص) و اهل بیت(ع) به ما شیعیان عنایت و محبت دارند و این ‏علاقه را بارها نشان داده و اظهار كرده‏اند، محبت عترت در دل ما بیشترخواهد شد.
No image

اخلاق معاشرت اجتماعی، نمونه ای از سبک زندگی اسلامی

نمونه های بسیاری از سیره ی ائمه ی معصوم علیهم السلام درباره ی تشویق و تحریض مؤمنان به دوستی و برادری با هم، ایجاد پیوند برادری و دوستی بین آنها، اصلاح اختلافات و رفع کدورت ها گزارش شده است.
No image

اخلاق معاشرت و ارتباط با خویشاوندان در اسلام

سنّتِ «صله رحم»، از نیکوترین برنامه های دینی در حیطه معاشرت است. گرچه شکل نوین زندگی و مشغله های زندگیهای امروزی، گاهی فرصت این برنامه را از انسانها گرفته است، ولی حفظ ارزشهای دینی و سنّتهای سودمند و ریشه دار دینی، از عوامل تحکیم رابطه ها در خانواده ها است. بویژه در مناسبتهای ملّی، در اعیاد و وفیات و آغاز سال جدید، فرصت طبیعی و مناسبی برای عمل به این «سنّت دینی» است.
No image

تحلیل یافته‌های الگوی دینی رفتارها در خانواده و نقش رسانه ملی

آنچه از امور فطری در بحث تربیت مورد نظر است و مبنای تربیت مطرح می‌شود، امور فطری در زمینه خواست‌ها و گرایش‌هاست. البته باید توجه داشت آن دسته از خواست‌های فطری مبنای تربیت قرار می‌گیرد که ویژه انسان است و امتیاز او بر حیوان به شمار می‌آید، نه آن بخش از خواست‌ها و گرایش‌ها که میان هر دو مشترک است؛ زیرا در این بخش، انسان مانند حیوان برای شکوفاسازی نیازی به تربیت ندارد.

پر بازدیدترین ها

No image

ویژگی های خانواده موفق از نظر اسلام

از دیدگاه اسلام انسانها از لحاظ ویژگیها ، توانایی و استعدادها متفاوت از یکدیگر هستند. بر این اساس در نظر گرفتن این تفاوتها را نیز در تربیت فرزندان در خانواده دارای اهمیت می‌داند. از نمونه احادیثی که ذکر شد و هزاران شواهد معتبر دیگر می‌توان به نقش اهمیت خانواده از دیدگاه اسلام پی برد. اسلام سعادت و شقاوت فرد را تحت تاثیر خانواده چه در دوران قبل از تولد و چه بعد از تولد می‌داند.
No image

تحلیل یافته‌های الگوی دینی رفتارها در خانواده و نقش رسانه ملی

آنچه از امور فطری در بحث تربیت مورد نظر است و مبنای تربیت مطرح می‌شود، امور فطری در زمینه خواست‌ها و گرایش‌هاست. البته باید توجه داشت آن دسته از خواست‌های فطری مبنای تربیت قرار می‌گیرد که ویژه انسان است و امتیاز او بر حیوان به شمار می‌آید، نه آن بخش از خواست‌ها و گرایش‌ها که میان هر دو مشترک است؛ زیرا در این بخش، انسان مانند حیوان برای شکوفاسازی نیازی به تربیت ندارد.
No image

سبک زندگی در خانواده اسلامی

مفهوم «سبک زندگي» از جمله مفاهيم علوم اجتماعي و علم جامعه شناسي و مردم شناسي است که اخيراً و در دهه اخير بسيار مورد توجه عالمان علوم اجتماعي و مديران فرهنگي قرار گرفته است؛ سبک زندگي معنايي است که از به هم تنيدگي و پيوند و نظام وارگي و شبکه اي بودن عوامل متعددي که در شيوه هاي زندگي يا اقليم هاي زيستن انسان تأثير مي گذارند، به وجود آمده است.
No image

راهنمای خانواده در پیشگیری از انحرافات (4)

والدین و تمام اعضای خانواده می­بایست در همه­ی شئون زندگی خانوادگی، بویژه در رفتار با زنان و دختران از آن بزرگان و پیشوایان دینی پیروی کرده تا خانواده­ای رشد یافته و بالنده، و زنان و دخترانی با­کرامت و پای­بند به عفاف و حجاب و بدورازهرگونه انحراف و آسیب داشته باشیم.
No image

بنياد هاي خانواده در مكتب اسلام. ازدواج و تحكيم خانواده. سبک زندگی

خانواده به عنوان اصلي ترين نهاد اجتماعي و زيربناي جوامع و منشأ فرهنگ ها و تمدن ها در تاريخ بشر بوده. اين کوچکترين نهاد، محبوب ترين نهاد در نزد خداست .
Powered by TayaCMS