دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

کار و شغل

خداوند متعال بنده مؤمن شاغل را دوست دارد. «میزان الحکمه، ج3، روایت3808، ص30»
کار و شغل
کار و شغل

کار و شغل

قال رسولُ اللّه(ص): «إنَّ اللّه َتعالی یحِبُّ العَبدَ المؤمنَ المُحْتَرِفَ»

هر چیزی که یک نوع ارتباطی با خداوند پیدا کند، جنبه تقدّس، پاکی و معنویّت پیدا می‌کند. از جمله این صفات، داشتن شغل و حرفه برای مؤمن است. این بدین معنی است که حرفه، کار و شغل، دارای یک نوع ارزش و معنویّت است. انسان باید هر شغلی و هر کاری را از آن جهت که کار و شغل است، مقدّس و محترم شمرده و آن‌را کم نشمارد. همان‌طوری که نماز و روزه، به‌دلیل اینکه عبادت و مورد رضایت خداوند هستند، مقدّسند. حرفه و شغل هم اگرچه در آن، قصد قربت شرط نیست؛ ولی از این جهت که محبوب و مورد رضایت خداوند است، مقدّس است.[1]

در سیره پیامبر اکرم(ص) وارد شده که هرگاه به کسی نگاه می‌کرد و از او خوشش می‌آمد، از دیگران سؤال می‌کرد که آیا او شغل و حرفه‌ای دارد؟ اگر می‌گفتند: نه. پیامبر می‌فرمود: از چشم من افتاد.

کانَ رَسوُلُ اللهِ(ص) إذَا نَظَرَ إلی الرَّجُلِ فأعجَبَهُ فَقَالَ: هَل لَهُ حِرفَهٌ؟ فإن قَالوُا: لا. قَالَ: سَقَطَ مِن عَینِی[2]

آری کار و تلاش دارای ارزش است و کسی به‌دنبال کار و حرفه‌ای است مورد توجه خداوند و رسولش قرار می‌گیرد. انسان باید در زندگی، به‌دنبال شغل و حرفه مناسبی باشد و در جهت کسب روزی حلال تلاش کند؛ مسلما چنین کسی که با کار و تلاشش در راه آسایش خانواده خود زحمت می‌کشد، مورد لطف و محبت خداوند قرار می‌گیرد.

روزی رسول اکرم(ص) با اصحاب خود نشسته بود، جوان توانا و نیرومندی را دید که اوّل صبح به کار و کوشش مشغول شده است. کسانی که در محضر آن حضرت بودند گفتند: این جوان شایسته مدح و تمجید بود، اگر جوانی و نیرومندی خود را در راه خدا به‌کار می‌انداخت. رسول اکرم فرمود: این سخن را نگویید؛ اگر این جوان برای معاش خود کار می‌کند که در زندگی محتاج دگران نباشد و از مردم مستغنی گردد، در راه خدا قدم برداشته است. همچنین اگر کار می‌کند به نفعِ والدینِ ضعیف یا کودکانِ ناتوان که زندگی آنان را تأمین کند و از مردم بی‌نیازشان سازد، بازهم به راه خدا می‌رود؛ ولی اگر کار می‌کند تا با درآمد خود به تهیدستان مباهات نماید و بر ثروت و دارایی خود بیفزاید، او به راه شیطان رفته و از صراط حق منحرف شده است.[3]

    پی نوشت:
  • [1]. مطهری، مرتضی؛ یادداشتهای شهید مطهری، تهران، صدرا، 1385، چاپ سوم، ج6، ص445.
  • [2]. مجلسی، محمدباقر؛ بحارالانوار، بیروت، مؤسسةالوفاء، 1404، ج100، ص9، باب1.
  • [3]. فلسفی، محمدتقی؛ الحدیث روایات تربیتی، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1368، ج1، ص220.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

چگونه در مهمانی‌ها رفتار کنیم؟

رعایت آداب مهمانی می‌تواند روابط برادرانه میان مۆمنان را مستحکم‌تر ساخته و در رشد تعالی اجتماع تأثیر بسزایی داشته باشد.
No image

نقش ابراز علاقه و معاشرت درست در اسلام

نسان علاقه دارد كه مورد علاقه و محبت دیگران باشد. اگر آن‏ دوستداران، محبت‏خود را آشكار كنند، محبوب هم به محبان‏ علاقه‏ مند مى‏ شود و این محبت دو جانبه، زندگیها را از صفا و صمیمیت‏ بیشترى برخوردار مى‏سازد. ما اگر بدانیم كه خدا دوستمان دارد، ما هم‏خدا را بیشتر دوست‏خواهیم داشت. اگر بدانیم و بفهمیم كه رسول‏ خدا(ص) و اهل بیت(ع) به ما شیعیان عنایت و محبت دارند و این ‏علاقه را بارها نشان داده و اظهار كرده‏اند، محبت عترت در دل ما بیشترخواهد شد.
No image

اخلاق معاشرت اجتماعی، نمونه ای از سبک زندگی اسلامی

نمونه های بسیاری از سیره ی ائمه ی معصوم علیهم السلام درباره ی تشویق و تحریض مؤمنان به دوستی و برادری با هم، ایجاد پیوند برادری و دوستی بین آنها، اصلاح اختلافات و رفع کدورت ها گزارش شده است.
No image

اخلاق معاشرت و ارتباط با خویشاوندان در اسلام

سنّتِ «صله رحم»، از نیکوترین برنامه های دینی در حیطه معاشرت است. گرچه شکل نوین زندگی و مشغله های زندگیهای امروزی، گاهی فرصت این برنامه را از انسانها گرفته است، ولی حفظ ارزشهای دینی و سنّتهای سودمند و ریشه دار دینی، از عوامل تحکیم رابطه ها در خانواده ها است. بویژه در مناسبتهای ملّی، در اعیاد و وفیات و آغاز سال جدید، فرصت طبیعی و مناسبی برای عمل به این «سنّت دینی» است.
No image

تحلیل یافته‌های الگوی دینی رفتارها در خانواده و نقش رسانه ملی

آنچه از امور فطری در بحث تربیت مورد نظر است و مبنای تربیت مطرح می‌شود، امور فطری در زمینه خواست‌ها و گرایش‌هاست. البته باید توجه داشت آن دسته از خواست‌های فطری مبنای تربیت قرار می‌گیرد که ویژه انسان است و امتیاز او بر حیوان به شمار می‌آید، نه آن بخش از خواست‌ها و گرایش‌ها که میان هر دو مشترک است؛ زیرا در این بخش، انسان مانند حیوان برای شکوفاسازی نیازی به تربیت ندارد.

پر بازدیدترین ها

No image

هدف از تشکیل خانواده

No image

اخلاق و معاشرت در اسلام

اگر از انسانهاى موفق بپرسيد كه عامل موفقيت شما چه بود؟ بى درنگ يكى از عوامل مهم موفقيت خود را رفاقت با دوستان خوب اعلام مى‏دارند، و بر عكس اگر از انسانهاى شكست خورده در زندگى بپرسيد: چگونه به اين ناكامى‏ها مبتلا گشتيد؟ خواهند گفت: دوست ناباب.
No image

تحکیم خانواده از دیدگاه اسلام

حکمت غایی تشکیل خانواده و هدف نهایی اسلام از این همه تاکید بر تشکیل و تحکیم و تداوم آن، گسترش ارزشهای انسانی، انتشار آرمان‌های توحیدی و سرانجام، جهانی شدن اسلام است، و بقای نسل انسان، در واقع، مقدمه برای رسیدن به این هدف بزرگ است
No image

ویژگی های خانواده موفق از نظر اسلام

از دیدگاه اسلام انسانها از لحاظ ویژگیها ، توانایی و استعدادها متفاوت از یکدیگر هستند. بر این اساس در نظر گرفتن این تفاوتها را نیز در تربیت فرزندان در خانواده دارای اهمیت می‌داند. از نمونه احادیثی که ذکر شد و هزاران شواهد معتبر دیگر می‌توان به نقش اهمیت خانواده از دیدگاه اسلام پی برد. اسلام سعادت و شقاوت فرد را تحت تاثیر خانواده چه در دوران قبل از تولد و چه بعد از تولد می‌داند.
No image

تعریف خانواده از دیدگاه اسلام

اسلام خانواده را گروهی متشکل از افراد، دارای شخصیت مدنی، حقوقی و معنوی معرفی می کند که هسته اولیه آن را ازدواج مشروع زن و مردی تشکیل می دهد و نکاح عقدی است که براساس آن رابطه زوجیت بین زن و مرد برقرار شده و در پس آن طرفین دارای وظایف و حقوق جدید می شوند. ارتباط خویشاوندی در سایه نکاح پدید می آید ؛ اعضای آن دارای روابط قانونی، اخلاقی و عاطفی می گردند.
Powered by TayaCMS