دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

کتابی برای تقویت ارتباط میان مذاهب اسلامی منتشر می‌شود

No image
کتابی برای تقویت ارتباط میان مذاهب اسلامی منتشر می‌شود
کتاب «القواعد العامه فی‌الفقه المقارن» تألیف محمدتقی حکیم با هدف تقویت رابطه میان مذاهب اسلامی، منتشر می‌شود.
 
به گزارش خبرنگارفارس، مؤلف در کتاب «القواعد العامه فی‌الفقه المقارن»، هر یک از این قواعد را به عنوان بخشی از مجموعه قواعد فقهی مورد بررسی قرار داده است. در راستای این پژوهش و جهت کشف حقیقت قواعد فقهی، ضروری است محققان تقریب‌گرا قواعدی که سایر مذاهب مورد توجه قرار می‌دهند را نیز مورد بررسی قرار دهند تا بتوانند روابط میان این قواعد را کشف نمایند تا در این مجموعه به هم پیوسته، قرار گیرد.           
این کتاب تلاش دارد در جهت تقویت وحدت اسلامی و کوتاه نمودن فاصله هایی که میان مذاهب اسلامی وجود دارد، قدم‌های مثبتی بردارد. مرحوم‌ حکیم‌ در این کتاب، سعی‌ در ایجاد تقریب‌ نموده‌ و وجود‌ قواعد اصولی‌ را مانع‌ اصلی‌ وحدت‌ ندانسته‌ است‌.                         
این کتاب را انتشارات مجمع جهانی تقریب مذاهب منتشر می‌کند.        
سیدمحمدتقی‌ حکیم‌ در سال‌ 1342 هجری قمری در نجف‌ اشرف‌ (عراق‌(متولد شد. وی پس‌ از طی 81 سال، در‌ شانزدهم‌ ماه‌ صفر سال 1423 به‌ دیار باقی‌ شتافت‌.                             
حکیم‌ تحصیلات‌ ابتدایی‌ را نزد پدر،‌ سید سعید حکیم‌ و بزرگان‌ خانواده‌اش‌ گذراند و دروس‌ علوم‌ عربی‌، منطق‌، بلاغت‌، اصول‌ فقه‌، فلسفه‌ و تاریخ‌ را نزد اساتید بزرگواری‌ همانند: برادرش‌ سید محمدحسین‌ حکیم، شیخ‌ نورالدین‌ جزائری‌، سید صادق‌ سید یاسین‌، و شیخ‌ علی‌ ثامر، سید یوسف‌ حکیم‌، سید حسن‌ حکیم‌، سید محمدعلی‌ حکیم‌، شیخ‌ محمدرضا مظفر و سید موسی‌ جصانی‌ فرا گرفت‌.                  
وی‌ طی‌ سالیانی‌ چند، به‌ تدریس‌ سطوح‌ عالی‌ فقه‌ و اصول‌ برای‌ طلاب‌ حوزه‌ علمیه‌ نجف‌ اشرف‌ پرداخت‌. هم‌چنین‌ علم‌ قواعد فقهی‌ را از سال‌ 1388 هجری قمری برای‌ مدت‌ چند سال‌ تدریس‌ ‌کرد‌.            
وی‌ علاوه‌ بر عضویت‌ در تأسیس‌ «المجمع‌ الثقافی‌ لمنتدی‌ النشر»، در تأسیس‌ دانشکده‌ فقه‌ «کلیة الفقه‌» مشارکت‌ داشت‌ و موضوعات‌ گوناگونی‌ را در آن‌جا تدریس‌ کرد.                                
آثار علمی‌ سید محمدتقی‌ حکیم‌ که‌ در موضوعات‌ مختلف‌ تألیف‌ شده‌ است‌ به‌ سه‌ بخش‌ تقسیم‌ می‌شود؛ برخی‌ به‌ صورت‌ کتاب‌ منتشرشده‌ است، برخی‌ هم‌چنان‌ منتشر نشده و برخی‌ دیگر به‌ صورت‌ مقالات‌ و نیز مقدمه‌ بر کتاب‌های‌ دیگران‌ نشر یافته‌ است‌.                                
کتاب‌های‌ چاپ‌ شده وی‌ عبارت‌ است‌ از:                         
«مالک‌ الاشتر»، «شاعر العقیدة (السید الحمیری‌)»، «الاصول‌ العامة للفقه‌ المقارن‌»، « فکرة التقریب‌ بین‌ المذاهب»، «مناهج‌ البحث‌ فی‌ التاریخ»، «تاریخ‌ التشریع‌ الاسلامی‌» و «عبدالله‌ بن‌ عباس ‌... حیاته‌ و سیرته‌، شخصیته‌ و آثاره»
 
 

 

 

Powered by TayaCMS

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

چگونه در مهمانی‌ها رفتار کنیم؟

رعایت آداب مهمانی می‌تواند روابط برادرانه میان مۆمنان را مستحکم‌تر ساخته و در رشد تعالی اجتماع تأثیر بسزایی داشته باشد.
No image

نقش ابراز علاقه و معاشرت درست در اسلام

نسان علاقه دارد كه مورد علاقه و محبت دیگران باشد. اگر آن‏ دوستداران، محبت‏خود را آشكار كنند، محبوب هم به محبان‏ علاقه‏ مند مى‏ شود و این محبت دو جانبه، زندگیها را از صفا و صمیمیت‏ بیشترى برخوردار مى‏سازد. ما اگر بدانیم كه خدا دوستمان دارد، ما هم‏خدا را بیشتر دوست‏خواهیم داشت. اگر بدانیم و بفهمیم كه رسول‏ خدا(ص) و اهل بیت(ع) به ما شیعیان عنایت و محبت دارند و این ‏علاقه را بارها نشان داده و اظهار كرده‏اند، محبت عترت در دل ما بیشترخواهد شد.
No image

اخلاق معاشرت اجتماعی، نمونه ای از سبک زندگی اسلامی

نمونه های بسیاری از سیره ی ائمه ی معصوم علیهم السلام درباره ی تشویق و تحریض مؤمنان به دوستی و برادری با هم، ایجاد پیوند برادری و دوستی بین آنها، اصلاح اختلافات و رفع کدورت ها گزارش شده است.
No image

اخلاق معاشرت و ارتباط با خویشاوندان در اسلام

سنّتِ «صله رحم»، از نیکوترین برنامه های دینی در حیطه معاشرت است. گرچه شکل نوین زندگی و مشغله های زندگیهای امروزی، گاهی فرصت این برنامه را از انسانها گرفته است، ولی حفظ ارزشهای دینی و سنّتهای سودمند و ریشه دار دینی، از عوامل تحکیم رابطه ها در خانواده ها است. بویژه در مناسبتهای ملّی، در اعیاد و وفیات و آغاز سال جدید، فرصت طبیعی و مناسبی برای عمل به این «سنّت دینی» است.
No image

تحلیل یافته‌های الگوی دینی رفتارها در خانواده و نقش رسانه ملی

آنچه از امور فطری در بحث تربیت مورد نظر است و مبنای تربیت مطرح می‌شود، امور فطری در زمینه خواست‌ها و گرایش‌هاست. البته باید توجه داشت آن دسته از خواست‌های فطری مبنای تربیت قرار می‌گیرد که ویژه انسان است و امتیاز او بر حیوان به شمار می‌آید، نه آن بخش از خواست‌ها و گرایش‌ها که میان هر دو مشترک است؛ زیرا در این بخش، انسان مانند حیوان برای شکوفاسازی نیازی به تربیت ندارد.

پر بازدیدترین ها

No image

الگوی دینی رفتارها در خانواده و نقش رسانه ملی (2)

غریزه قدرت، محرک زندگی انسانی است که از سه نوع جنسی، گرسنگی و ارتباطی تشکیل می‌شود. غریزه جنسی، مهم‌ترین غریزه زندگی است؛ زیرا از اول یا زن با «هویت زنانه» یا مرد با «هویت مردانه» به دنیا می‌آید.
No image

تأثیر بخشش بر روابط خانواده

محیط خانه می تواند محلی برای سلوک و عروج و تکامل مرد و زن و نیز فرزندان باشد، به ویژه اگر سعه صدر داشته باشند. بدون تردید، هرگاه کسی به انسان ستمی روا می دارد، حس انتقام جویی او را برمی انگیزد. ولی انسان نباید اسیر هواها و غرایز حیوانی باشد، بلکه باید با هوای نفس و خواسته دل بستیزد و به وسوسه های شیطانی توجهی نکند؛ زیرا انسان والاتر از این است که پایبند این گونه غرایز شیطانی باشد.
No image

الگوی دینی رفتارها در خانواده و نقش رسانه ملی

نظر به گستردگی ارتباطات و سهولت آشنایی با فرهنگ‌های مختلف، نظام خانواده تحت تأثیر فرهنگ‌های غیر اسلامی، همیشه در حال تغییر است و استحکام خانواده به خطر افتاده است. مقاله حاضر با هدف شناسایی ارزش‌های رفتاری اعضای خانواده اسلامی و نقش رسانه‌های جمعی در ترویج آن به روش مصاحبه عمیق، نظر ده کارشناس را در این زمینه جویا شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بر اساس نظریه «فطرت» استاد مرتضی مطهری و یافته‌های پژوهش، دین، جهان‌بینی فرد را می‌سازد و جهان‌بینی، نظام معنایی نهاد خانواده را شکل می‌دهد.   نظام معنایی، نظام کنشی اعضای خانواده را به وجود می‌آورد و نظام کنشی، ساختار خانواده را شکل می‌دهد. در حقیقت، جهان‌بینی دینی به عنوان یک نگرش اصلی و محوری به طور مستقیم و غیر مستقیم بر مقولات کلی چون «کنترل امور جنسی»، «نقش‌های جنسیتی»، «اخلاق» و «تربیت» اثرگذار است. رسانه‌های جمعی هر کشور را که در چارچوب جهان‌بینی و تمدن فعالیت می‌کنند، می‌توان میزانی برای ارزیابی در نظر گرفت. در این زمینه، دیدگاه کارشناسان مؤید آن است که «اشاعه خانواده نامطلوب» در فیلم و مجموعه‌های خانوادگی عامل مخربی در بنیاد خانواده اسلامی است. در نتیجه، می‌توان آینده ساختار خانواده را در دین دید و با سیاست‌گذاری دینی به سیاست‌گذاری ساختاری دست یافت.
No image

راهنمای خانواده در پیشگیری از انحرافات (11)

جوانی که در آغاز بلوغ جنسی در کوچه و خیابان و حتی مدرسه با صحنه‌های شهوت‌انگیز روبه‌رو شود و از طرفی هم وسایل ارتباط جمعی مثل سینما و تلویزیون، اینترنت و ماهواره، نشریات و مجلات، صحنه‌های تحریک کننده را نمایش دهند و از سوی دیگر در حالی که والدین تعالیم تربیتی مکتب انسان‌ساز اسلام را نادیده گرفته و در محیط خانوادگی خود، رفتارهای نابجا و غیر­معقولی از خود نشان دهند، چگونه می توان شاهد کنترل صحیح مسائل جنسی از سوی جوان یا نوجوان بود؟
No image

الگوی دینی رفتارها در خانواده و نقش رسانه ملی

انتظار سرزنش از خود برای انجام رفتاری که از معیارهای شخصی عدول می‌کند، یک منبع انگیزشی فراهم می‌آورد که در حضور عوامل تحریکی دیگر، رفتار فرد را در چارچوب معیارها نگه می‌دارد. هیچ تنبیهی به اندازه تحقیر خود زیان‌بار نیست.
Powered by TayaCMS