دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

انتشار کتاب اندیشه ‌های سیاسی آیت‌ الله میرزا محمد حسین نائینی

No image
انتشار کتاب اندیشه ‌های سیاسی آیت‌ الله میرزا محمد حسین نائینی برای نخستین بار منتشر شد؛
اندیشه سیاسی آیت ‌الله نائینی
برای نخستین بار کتاب «اندیشه ‌های سیاسی آیت‌ الله میرزا محمد حسین نائینی» منتشر شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کتاب «اندیشه ‌های سیاسی آیت‌ الله میرزا محمد حسین نائینی» به قلم حجت ‌الاسلام عباس حیدری بهنوئیه و به همت پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی منتشر شد.
حجت ‌الاسلام حیدری بهنوئیه این کتاب را در پنج فصل، یک مقدمه و یک خاتمه سامان داده است.
وی در مقدمه کتاب با بیان این‌که «متخصصان متعهد با آغاز دوره غیبت کبرا (329 ه.ق) خط تولید افکار کلامی،‌ فقهی، تفسیری و غیره را برای رفع مشکلات شیعیان به راه انداختند»، می‌گوید: « ... می‌ توان ادعا کرد که در خط اصلی نظریه ‌پردازی در مورد قدرت سیاسی و مباحث مربوط به آن تا قبل از نائینی یکنواختی حاکم است، اما با ورود نائینی به حوزه نظریه ‌پردازی سیاسی به تدریج گفتمان عدم تعطیل حکومت در زمان غیبت قوت گرفت».
نویسنده،‌ ویژگی مرحوم نائینی را در این می‌ داند که «در برخورد با مدنیت غربی و مفاهیم نوظهور در گفتمان غربی، روشی را برگزیده که به او امکان مواجهه فعال را می ‌دهد. لذا ایشان به دامن تقلید محض از غرب و یا انکار مطلق دستاوردهای بشری نیفتاد و هرگونه پذیرش یا طردی را در چارچوب اندیشیده شده ‌ای صورت داد.
فصل اول کتاب به زندگی و زمانه آیت ‌الله نائینی اختصاص یافته است که شامل سه بخش «دوره رشد و تحصیل»، «دوره فعالیت اجتماعی ـ‌ سیاسی»، «دوره انزوای سیاسی» و «جمع‌بندی» است.
فصل دوم «کلیات» نام دارد که از هفت بخش با عناوین «اندیشه و فقه سیاسی نائینی»، «هدف فقه سیاسی از دیدگاه نائینی»، «ظرفیت منابع فقه سیاسی از دیدگاه نائینی»، «ویژگی‌ های روش نائینی در فقه سیاسی»، «مبانی اندیشه سیاسی نائینی»، «مفهوم سیاست از دیدگاه نائینی» و «شریعت و سیاست از دیدگاه نائینی» تشکیل شده است.
در فصل سوم با عنوان «عقلانیت و فقه سیاسی»، مباحثی چون مدرنیته و اندیشه سیاسی نائینی و عناصر عقلانیت نائینی در فقه سیاسی (که خود شامل زیربخش‌ های عقلانیت اصولی، عقلانیت فلسفی و عقلانیت اجتماعی است) مورد بررسی قرار می‌ گیرد.
حجت ‌الاسلام حیدری بهنوئیه در فصل چهارم سه اصل و سه قاعده را به عنوان «اصول و قواعد فقه سیاسی» بیان کرده است: اصل مشورت، اصل اکثریت (عندالدَوران)، اصل امر به معروف و نهی از منکر، قاعده نفی سبیل، قاعده حرمت اعانت بر گناه و قاعده ملازمه بین حکم عقل و شرع.
«مؤلفه‌ها و عناصر اندیشه سیاسی نائینی» نیز در فصل پنجم مورد بررسی قرار گرفته است. در این فصل، که بیشترین حجم را در میان فصل‌ های پنج ‌گانه کتاب به خود اختصاص داده است، موضوعات کلیدی و مهمی چون فرد و جامعه، مفهوم حکومت، آزادی، اصل مساوات، قانون اساسی، تفکیک قوا و استبداد از دیدگاه آیت ‌الله نائینی بررسی شده است.
در بخش پایانی کتاب نویسنده با بیان این‌که «اروپائیان از درون منابع مسلمانان اصول تمدن و احکام سیاسیه را استخراج کردند، ذهنیت خود را از این اصول سرشار کردند و سپس برای تحقق آن کوشیدند»، آورده است؛ «از دیدگاه نائینی نائینی تمدن غرب در حوزه سیاست همان مفاهیم اسلامی است که عینیت یافته است».
در کتاب‌نامه کتاب نیز بیش از صد و ده کتاب برای مطالعه بیشتر درباره اندیشه سیاسی شیعه معرفی شده است.
«اندیشه سیاسی آیت‌ الله میرزا محمد حسین نائینی» زمستان 1386 در 155 صفحه، دو هزار نسخه و به قیممت 1750 تومان از سوی بوستان کتاب منتشر شده است.
گفتنی است، پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی از زیرمجموعه‌ های پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و دفتر تبلیغات اسلامی است که پاسخ گویی به پرسش ها و معضل های فکری مربوط به حوزه پژوهشی خود و فراهم ساختن زمینه های لازم برای باز تولید فرهنگ سیاسی ـ دینی و ارائه دانش سیاسی مبتنی بر منابع علوم اسلامی، هویت شناسی و هویت سازی در زمینه فلسفه سیاسی، فقه سیاسی و علوم سیاسی را به عنوان مهم ترین اهداف خود دنبال می کند.
منبع: خبرگزاری رسا

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS