دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

علویان طبرستان

No image
علویان طبرستان

كلمات كليدي : علويان، طبرستان ، خلافت عباسي، داعي كبير، طاهريان، يعقوب ليث ، محمدبن زيد، ناصر كبير ، تشيع

نویسنده : علي ابراهيمي

علویان طبرستان

طبرستان که به مازندران امروزی اطلاق می‌شد یکی از کانون‌های مورد توجه بوده است علویان از جریان‌های معارض و ستیز‌گر با خلفای اموی و عباسی و مورد آزار و اذیت آنها بودند که برای پناه‌جویی به شرق قلمرو خلافت متوجه شدند از جمله طبرستان و این باعث شد حب آل علی در آن منطقه نضج یابد.

این مهاجرت در دورۀ متوکل شدت یافت که مقدمات تحولات سیاسی اجتماعی و فرهنگی را در منطقه فراهم کرد.

در ایام حکومت‌ "عبدالله ‌بن ‌طاهر" در خراسان، مازیار بر طبرستان حکومت داشت معتصم، "عبدالله ‌بن‌ طاهر" را به مقابله با او فرستاد و در سال 227 بر وی دست یافت و او را به بغداد فرستاد و طبرستان به طاهریان واگذار شد. بدرفتاری طاهریان باعث شد مردم نزد محمدبن ابراهیم از اولاد امام علی (ع)‌ رفته، از او خواستند تا به حکومت طبرستان بیاید. سید محمد آنها را نزد حسن بن زید فرستاد که مردی شجاع و با تدبیر بود. مردم او را به طبرستان دعوت و در اقامۀ کتاب خدا وسنت رسول او و امر به معروف و نهی از منکر با او بیعت کردند.

حسن بن زید ملقب به داعی کبیر، بنیانگذار سلسلۀ علویان طبرستان برای گسترش نهضت مبلغان و داعیانی به شهرها و روستاهای اطراف فرستاد و بعد از مدتی به آمل آمد و روز عید فطر نماز عید را اقامه کرد و خطبه خواند و آمل را مرکز فرماندهی خود قرار داد و طاهریان را از این مناطق بیرون کرد.

او در سال 257 بر گرگان و ری نیز تصرف کرد. تصرفات داعی کبیر و شکست دادن طاهریان باعث شهرت و اعتبار او شد. از سوی دیگر چون یعقوب لیث صفاری بر طبرستان دست یافت و حسن بن زید به دیلم گریخت، مردم در اثر ظلم و ستم حاکم صفاری دست به شورش زده خواستار بازگشت حسن گردیدند.

محمدبن زید (270 تا 287 ه‍.ق)

پس از حسن، برادرش محمدبن‌زید به حکومت رسید در این دو را در اختیار رافع بن هرثمه قرار گرفت ولی در نبرد با عمرولیث صفاری رافع کشته شد و محمدبن‌زید به تحکیم وتقویت موقعیت خویش در طبرستان و گرگان پرداخت.

حسن بن علی (301 تا 304 ه‍.ق)

پس از قتل محمد بن ‌زید، طبرستان تحت حکومت سامانیان درآمد. ولی حسن ‌بن ‌علی ملقب به ناصر کبیر یا اطروش در سال (301 ه‍.ق) بر طبرستان استیلا یافته با سامانیان صلح کرد و در واقع نهضت دوم علویان شکل گرفت. ناصر کبیر بعد از سلطه بر طبرستان به تثبیت حکومت خود پرداخت و امور لشکری و کشوری را به حسن بن قاسم داد و خود به عبادت و ریاضت شرعی مشغول شد و در سال 304 درگذشت .

پس از وی در دوره حسن بن قاسم (304 تا 316 ه‍.ق)ملقب به داعی صغیر، در سال 314 ه‍.ق نصربن احمد سامانی در لشکرکشی به طبرستان با شکست مواجه شد. داعی صغیر پس از تسلط بر طبرستان به قلمرو سامانیان لشکر کشید وبه خراسان تاخت این بعداً باعث دشمنی امراء داخلی شده سامانیان از این اوضاع استفاده وگرگان را تصرف نمودند. حسن در سال 316 به قتل رسید.

پس از وی کسانی دیگری به مسند حکومت تکیه زدند اما قتل داعی صغیر در واقع پایان سلسلۀ علویان بود.

اوضاع فرهنگی،اجتماعی واقتصادی طبرستان در دورۀ علویان

با تشکیل حکومت طاهریان روند اسلام گرایی که به کندی صورت می‌گرفت به وسیلۀ مهاجرت تدریجی علویان شدت گرفت وباعث اعتماد مردم به آنها شد وچون علویان مخالف عباسیان بودند ومردم از ظلم حاکمان عباسی به ستوه آمده بودند با علویان متحد شدند وتحت تأثیر افکار دینی آنها قرار گرفتند وداعیان علوی بر ترویج مذهب تشیع پافشاری داشتند.

بنابراین هم به توسعۀ مذهب تشیع پرداختند وهم به اجرای عدالت در بین مردم منطقه پرداختند وناصر کبیر مساجد زیادی ساخت نیز مدارسی از جمله در آمل ساخت وکتابخانه‌ای نیز احداث کرد.وی در جهت بهبود وضع محرومان هم تلاش کرد.

مقاله

نویسنده علي ابراهيمي

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS