دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خلقت آسمان و زمین در قرآن

قرآن آخرین کتاب آسمانی است که برای هدایت انسان‌ها نازل شده و جنبه‌های اعجاز آن هم در مباحث لفظی و هم در محتوای آن نهفته است.
خلقت آسمان و زمین در قرآن
خلقت آسمان و زمین در قرآن
نویسنده: لیلا مهدوی زادگان

قرآن آخرین کتاب آسمانی است که برای هدایت انسان‌ها نازل شده و جنبه‌های اعجاز آن هم در مباحث لفظی و هم در محتوای آن نهفته است. به نحوی که این کتاب آسمانی معجزه پیامبر خاتم و مسلمانان می‌باشد. علاوه بر اعجاز قرآن، این کتاب آسمانی تمام مسائل و برنامه‌های اساسی را که برای سعادت و کمال انسان لازم است بیان نموده است.

برنامه‌هایی که انسان‌ها با رعایت اصول و احکام آن می‌توانند کل جامعه را به سعادت برسانند.‌

روش قرآن در هدایت بشر، روش تفکر و تدبر می‌باشد. خداوند در اکثر آیات قرآن، انسان‌ها را به تفکر و تعقل دعوت نموده است تا خودشان راه را از چاه بازشناسند. از طرفی بسیاری از آیات با دعوت انسان به تفکر در طبیعت و ذکر اسرار علمی آنها، هم او را به سمت خداشناسی رهنمون ساخته و هم به او درس معاد و اخلاق می‌دهد. قرآن کریم در آیات متعددی انسان را به تفکر و تدبر در مسائل طبیعی و علمی فرا می‌خواند و گاه اشارات علمی به آنها دارد و در واقع مهمترین هدفش از بیان این مسائل، خداشناسی می‌باشد. از طرفی امروزه بررسی مسائل علمی در قرآن بسیار حائز اهمیت بوده و یکی از جنبه‌های اعجاز قرآن را نشان می‌دهد.‌

در این میان پدیده آسمان و زمین، همیشه یکی از مسائل مهم در حیطه علمی بوده به طوری که در آیات بسیاری از قرآن، ویژگی‌های آسمان و زمین و چگونگی خلقت آنها بیان گردیده است و خداوند قدرت بی نهایت خود را از چنین خلقت هایی به انسان نشان داده است. این آیات توجه دانشمندان را به خود جلب نموده است تا آنجا که رشته‌ای از علوم بشری به شناخت آسمان ها، سیارات، زمین و مصادیق آنها اختصاص پیدا کرده و تحت عنوان علم نجوم پا به عرصه علوم نهاد. قرآن کریم نیز در آیات متعددی به این پدیده‌ها توجه علمی داشته و از آنها یاد کرده است که قرن‌ها بعد ازآن علوم کیهان شناسی آن مطالب علمی را کشف نموده و اعجاز و اسرار علمی قرآن را به اثبات می‌رسانند. علاوه بر آن بسیاری از اسرار و رموز آیات قرآنی بعد از پیشرفت علوم و دانش بشری کشف شده است. با همه این اوصاف به دلیل محدودیت قدرت عقل و هوش انسان، نمی‌توان به طور کامل تمام اسرار علمی قرآن را بیان کرد.‌

در قرآن کریم آفرینش آسمان و آغاز جهان چنین بیان گردیده است: «ثمّ استوی الی السّماء و هی دخانٌ». پس آهنگ (آفرینش) آسمان کرد و آن دودی بود. دخان در لغت به معنی چیزی است که به دنبال شعله و لهیب آتش بر می‌خیزد. یعنی آغاز آفرینش آسمان‌ها از توده گازهای گسترده عظیمی بوده است و این نظریه با آخرین تحقیقات علمی در مورد آغاز آفرینش کاملاً هماهنگ است. چنان که امروزه بسیاری از سیارات و اجرام آسمانی از توده‌های گاز تشکیل یافته‌اند.‌

در مورد مراحل خلقت در قرآن کریم در سوره اعراف، یونس، هود و حدید آمده است: «انّ ربّکم الله الّذی خلق السّماوات والارض فی ستّه ایامٍ». در حقیقت پروردگار شما آن خدایی است که آسمان‌ها و زمین را در شش روز آفرید. همچنین در قرآن آمده است: «الله الّذی خلق السّماوات والارض و ما بینهما فی ستّه ایامٍ». خدا کسی است که آسمان‌ها و زمین و آنچه بین آنهاست را در شش روز آفرید.

خداوند در این دو آیه بیان نموده که آسمان و زمین و آنچه را که بین این دو وجود دارد در هفت روز خلق نموده است. این آیات قدرت و علم بی نهایت خداوند را نشان می‌دهد که همواره بشر از فهم و درک آن عاجز است.

مقاله

نویسنده لیلا مهدوی زادگان

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS