دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

در صورت امکان درباره شخصیت ام‌البنین (س)، اطلاعاتی در اختیار ما قرار دهید؟

No image
در صورت امکان درباره شخصیت ام‌البنین (س)، اطلاعاتی در اختیار ما قرار دهید؟

پرسش:

در صورت امکان درباره شخصیت ام‌البنین (س)، اطلاعاتی در اختیار ما قرار دهید؟

پاسخ:

مکتب اهل بیت (علیهم‌‌السّلام اجمعین) درطول تاریخ پرافتخار خود، شخصیّت‌هایی والا و ارزنده را پرورده است که هر یک سرچشمه‌ی خدمات و دگرگونی‌های بزرگ و گسترش دهنده‌ی معارف و اخلاق قرآنی در جوامع انسانی بوده‌اند. در میان آنان، بانوانی نیز برای تبلیغ پیام الهی بپاخاستند و دوشادوش مردان بزرگ تلاش کردند. امیدواریم این مطلب اندک گوشه‌هایی از زندگی امّ البنین (س)، بانوی نمونه و پاسدار راستین اهل بیت را آشکار سازد؛ بانویی که به حق اسوه‌ی ایثار، از خودگذشتگی و شکیبایی است. ولادت امّ البنین (سلام‌الله علیها): مورّخان سال ولادت او را یادآوری نکرده‌اند، لکن متذکّر شده‌اند که تولّد پسر ارشد وی، عبّاس در سال 26 هجری بوده است.(1) ازدواج امّ البنین (سلام‌الله علیها): روایت شده که امیرالمؤمنین (ع) به برادرش عقیل که حالات عرب را می‌شناخت، فرمودند: «برای من در جستجوی زنی باش که از خانواده‌ی شجاع عرب، زاده شده تا فرزندی شجاع و قهرمان بدنیا آورد». عقیل گفت: «با امّ البنین کلابی(2) ازدواج کن چرا که در میان عرب، شجاع‌تر از پدران وی نیست». وقتی امیرالمؤمنین علی (ع) برای خواستگاری رفتند، ام البنین (س) در جواب فرمودند: «به خدا سوگند، من برای حسن و حسین (علیهما السّلام) همچون مادر دلسوز خواهم بود». از این رو، با یک دنیا محبت، مهربانی و همدردی به خانه‌ی عصمت قدم گذاشت. امّ البنین و فرزندان فاطمه (سلام‌الله علیها): در شناخت و آگاهی امّ البنین (س)، همچنین بس که وقتی وارد خانه‌ی علی (ع) شد، امام حسن و امام حسین (علیهما‌السلام) بیمار بودند، وی به همراه آنان بیدار خوابی می‌کشید و با کمال خوشرویی و سخنان محبّت آمیز با آن‌ها روبه‌رو می‌شد.(3) به خاطر همین وفاداری و رفتار شایسته‌ی او بود که زینب کبری (سلام‌الله علیها) به دیدار او می‌رفت و از او تجلیل به عمل می‌آورد. از فرزندان امّ البنین (س) آن طور که وارد شده، از این قرار است: عبّاس، جعفر، عبدالله و عثمان که همگی در کربلا شهید شدند. وفات و محلّ دفن امّ البنین (سلام‌الله علیها): وفات آن بانو در سوّم جمادی‌الثانی بوده است. امّ‌البنین (س) پس از واقعه‌ی شهادت امام حسین (ع) وفات کرد و در بقیع و در نزدیکی فاطمه‌ی زهرا (س) به خاک سپرده شد. وقتی که بشیر خبر شهادت ابا عبدالله (ع) را به خیمه‌های رسانید به سوی امّ البنین (س) روانه گشت بانو فرمودند: «از ابا عبدالله (ع) برایم بگو». بشیر گفت: جانم به فدایتان چهار فرزند شما به شهادت رسیدند. وی گفت:‌ «رگهای قلبم بریده شد. فرزندانم و هر آنچه در زیر آسمان کبود است، فدای حسین بن علی (ع) باد» از حسین (ع) برایم بگو. بشیر گفت: «خداوند به سبب مصیبت مولایمان حسین (ع) به شما پاداش بزرگ عنایت کند». این سخنان امّ البنین (س)، نیروی ایمان و مقدار پیروی او از امام حسین (ع) نشان می‌دهد. هم‌چنین این سخنان امّ البنین (س) که: اگر حسین (ع) زنده باشد، کشته شدن چهار فرزندم اهمیّت ندارد، درجه‌ی بلند دیانت او را آشکار می‌سازد.(4) (1) ر.ک: تنقیح المقال، ج 2، ص 128؛ دائرة المعارف، ج2، ص 40؛ مقتل العبّاس، ج 3. (2)در ادب الطّف، ج 1، ص 72 و ابصار العین، ص 26 آمده است: فاطمه دختر حزام. (3) ادب الطّف، ح 1، ص 72. (4)ر.ک: ادب الطّف، ج 1، ص 74؛ تنقیح المقال ، ج 3، ص 70.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS