دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

در غفلت از مرگ

اما بعد؛ تعجب دارم از کار آدمی که چگونه خندد و مرگ در پی اوست و چگونه به فراغت زیست می‌کند و او را حساب باز می‌باید داد و چگونه خودسر می‌گردد و او بنده است.
در غفلت از مرگ
در غفلت از مرگ
نویسنده: محسن فیض کاشانی

اما بعد؛ تعجب دارم از کار آدمی که چگونه خندد و مرگ در پی اوست و چگونه به فراغت زیست می‌کند و او را حساب باز می‌باید داد و چگونه خودسر می‌گردد و او بنده است. عجب نادان که آدمی است! دنیا را حقیقتی می‌داند و آن خود، حکایتی است و آخرت را حکایتی گمان می‌برد و آن خود، همه حقیقت است. اگر دیو بر وجود او غالب نبودی چنین وارون نمی‌بود. چون دنیا را حقیقتی پنداشته کار و بار آن را سخت گرفته و به همگی همت وجود خود به آن مشغول است و چون آخرت را حکایتی انگاشته آن را آسان گرفته و در امر آن به گفتار زبان قناعت کرده. دریغا! از بی نیازی خداست که این همه خلق را با خود گذاشته تا در اودیة ضلال سرگردان می‌گردند. آری؛

بی نیازیش را چه کفر و چه دین بی زیانیش را چه شک چه یقین

مناجات با خدا

سبحان ربی الأعلی، خداوندا! در بی نیازی خویش منگر، در نیازمندی ما نگر، بی زیانی خود را مبین، زیانکاری ما مشتی بی نوا را بین.

خداوندا! لطف تو بی پایان است از پای افتاده گانیم ما را دست گیر! کرم تو بی علت است ما ناچیزان را در پذیر!

یا رب اگر نه لطف تو فریاد ما رسد پیدا بود که کوشش ما تا کجا رسد

خداوندا! ما را که اجازه است با تو سخن گفتن، بدبخت ما اگر با جز تو سخن گوییم. ما را که رخصت است یاد تو کردن، زیان کار ما اگر جز تو یاد کنیم.

خداوندا! اگر زنده‌ایم، اظهار جمال تو را زنده‌ایم و اگر می‌میریم، آشکارا کردن جلال تو را می‌میریم، «محیای و مماتی لله ربّ العالمین».[1]

خداوندا! به حق خداوندی تو که بر بندگی ما رحم فرما! چنانچه بندگی ما خداوندی تو را تن در داده، خداوندی تو بندگی ما را به رحمانیت خویش درپذیر و دست رد بر سینه ما مشتی گدای بی نوا باز منه!

خداوندا! می‌دانی که دل ما جز به یاد تو شاد نیست، یاد خویش از ما دریغ مدار!

خداوندا! می‌دانی که نفس خویش را برای تو دشمن می‌داریم، شر این دشمن را از ما دور دار!

خداوندا! چه زمانی باشد که از ما جان خواهی به اخلاص جان را نثار فرمان تو کنیم، به حرمت آن زمان که زمان ما را از آن که صرف در خلاف فرمان تو شود نگاه دار!

خداوندا! اگر ما را نفس برنیاید شاید، اما این که یک نفس بی رضای تو برآید نشاید، ما را از این خذلان محمی دار!

خداوندا! بنده‌ایم بنده را چه می‌باید کرد تا چنان کنیم.

خداوندا! تو راییم نه خود را، اگر می‌دانی که چنین است ما را به ما مگذار!

خداوندا! از خود ضعیف‌تر بنده‌ای نمی‌دانم به قدرتت که این ضعیف را دست گیر! از خود فقیرتر کسی نمی‌بینم مرا با طاعت خویش درپذیر!

خداوندا! هر کی را حول و قوتی داده‌ای، تو حول و قوة من باش! «سُبْحَانَ رَبِّکَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا یَصِفُون وَسَلَامٌ عَلَى الْمُرْسَلِین وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِین».[2]

شاید که امیر غیاث الدین گوید این چه طور مکتوب است که به من نوشته‌ای که هیچ حکایت من در آن نیست. چه کنم چون حدیث دسگری مرا شیفته می‌دارد، حدیث با تو چگونه کنم/ حالیا گوش دار و پاره‌ای سخن خویش هم بشنو: هیچ توانی که شبی از خواب بشریت برخیزی و از حدث حدوث طهارتی کنی و قامت هستی خویش پیش خداوند یکتا دو تا کنی و سر با زمین نهاده با عدم اصلی خویش که «منها خلقناکم و فیها نعیدکم»[3] رجوع کنی؟ و اگر یک شب کردی هیچ توانی که آن را با دو شب و سه شب کنی تا به آن معتاد شوی آن گاه داخل «والمستغفرین بالأسحار»[4] باشی؟

نماز و نیاز

آیا توانی روزی که جهان به نور آفتاب تابیده است تو خود را به نور وضو تازه و فرخنده سازی چنانچه بازار معاملات مردم گرم است تو بازار عمل صالح خود را گرم سازی و چند رکعت نماز بگزاری که ذخیره باشد تو را « یَوْمَ تَجِدُ کُلُّ نَفْسٍ مَّا عَمِلَتْ مِنْ خَیْرٍ مُّحْضَرًا ».[5] و اگر یک روز کردی توانی که با دو روز و سه روز کنی و خود را به آن خودکاره سازی که «کان أحبّ الأعمال إلی رسول الله أدومَها».[6]

شنیده که «لایزال عبدی یتقرّبُ اِلیّ بِالنَوافِل»،[7] در رواتب و سنن نباید که مساهله کنی. شنیده که «الوضوءُ عَلی الوضُوءِ نُورٌ عَلی نُور»،[8] چون وضو نور است اگر نور دایم باشد بهتر باشد. چون دهان محل کلام است تطهیر آن لازم است «لَولا أنْ اشُقَّ عَلی امَّتی لأمَرتُهُم بِالسِّواکِ»[9] أی أوجَبتُ علیهم. «وَثیابَکَ فَطَهَّر»[10] خوانده اگر چه مراد تطهیر از نجاست است اما تطهیر از دَرَن[11] نیز طهارتی است «انَّ اللهَ نَظیفٌ یُحِبّ النَظافَة».[12] شنیده‌ای که «إنَّ اللهَ رَفیقٌ یُحبّ الرَّفیق»[13] فظّ و غلیظ نباید بود و طریق رفق و حلم پیش باید گرفت با کافّه ناس. «تَخَلَّقوا بِأخلاقِ اللهِ»[14] بیان همه کرده. والتُّوفیقُ مِنَ‌اللهِ تَبارَکَ و تَعالی.

مقاله

نویسنده محسن فیض کاشانی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

تقویت معنویت و روحانیت درونی

تقویت معنویت و روحانیت درونی

و اما (به جهت)تقویت روحانیت ( استاد علامه شعرانی می‌فرمودند)‌ : اولا دائما باید همّ و حزن قلبى به جهت عدم وصول به مطلوب داشته باشد.
معاشرت با اهل دنیا

معاشرت با اهل دنیا

آقا محمد بید‌آبادی فرزند آقا محمد رفیع است. پدرش اصالتاً از مازندران بوده که به اصفهان کوچ کرده است و در محلّۀ بیدآباد ساکن و به بید‌آبادی مشهور گردیده است.
آداب خارج شدن از منزل

آداب خارج شدن از منزل

حضرت امام صادق علیه السّلام مى‌فرماید که: هر گاه اراده کنى که از منزل خود بیرون روى، باید بیرون روى مثل رفتن کسى که امید عود به خود نداشته باشد، و یقین داند که در این سفر فوت خواهد شد.
Powered by TayaCMS