دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

دعا

امواج بلا را به وسیله دعا از خود دفع کنید.
دعا
دعا

دعا

قال علی (ع): «إِدفعُوا أمواجَ البَلاءِ بالدّعاءِ» (نهج البلاغه ، حکمت 146)

خداوند در قرآن می‌فرماید :

« أُدعُونِی أستَجِب لکُم »[1]

بخوانید مرا تا دعای شما را اجابت کنم.

یکی از مباحث عمده در دعا، استجابت دعا است. گاهی خواسته انسان در دعا، مستجاب می‌شود و گاهی به شکل دیگری به اجابت می‌رسد. بنابراین می‌توان گفت: به یک معنی همه دعاها به درجه و مرتبه اجابت الهی می‌رسند. البته اگر دعا باشد و شرایط دعا را داشته باشد مثلا اگر با حضور قلب و با معرفت و با قصد قربت باشد هرگز بدون اجابت نخواهد بود. بنابراین اگر دعایی به صورت صحیح انجام شود، بدون اجابت نیست و به یک معنی همه دعاها مستجاب می‌گردند.[2]

امام صادق (ع) می‌فرمایند :

«إحفِظ آدابَ الدّعا و أُنظُر مَن تَدعُوا و کیف تَدعُوا و لماذا تَدعُوا ... فإن لم تأتِ بشرطِ الدّعا فلا تَنتَظِر الاِجابهَ[3]»

آداب دعا را به جا آور و ببین چه کسی را می‌خوانی و چگونه می‌خوانی و برای چه می‌خوانی ...پس اگر شرط دعا را بجا نیاوری منتظر استجابت نباش.

در روایات وارد شده که اگر دعا با شرایط و ویژگی‌های آن خوانده شود سه اثر بر آن مترتب است:

1- یا به زودی آنچه را خواسته‌ای به تو میدهد.

2- و یا برای آخرت تو بیشتر از آنچه خواستی ذخیره می‌کند.

3- و یا بلائی را از تو دفع می‌کند که اگر به تو می‌رسید تو را هلاک می‌کرد.[4]

بنابراین اگر دعا همراه با رعایت شرایطش باشد، هیچ گاه بی‌جواب نمی‌ماند و لازم است انسان در آسایش و گرفتاری‌ها و بلاها همواره به یاد خدا باشد و دست نیاز خویش را به سوی او دراز کند.

    پی نوشت:
  • [1] - غافر / 60
  • [2] - مصباح یزدی ، محمد تقی ، پند جاوید ، قم ، موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ، چاپ اول ، 1379هش ، ج 1، ص270
  • [3] - علامه مجلسی ، بحار الانوار، بیروت، موسسه الوفاء، 1404هق ، ج 90 ، ص322 ، باب 17 آداب الدعا
  • [4] - شبّر ، عبد الله ، اخلاق ، ترجمه محمد رضا جباران، قم ، انتشارات هجرت ،چاپ پنجم ،1379هش ، ص104

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

هویت زنانه در تندباد تاریخ

هویت زنانه در تندباد تاریخ

✍️ سعید احمدی
سگ کی؟

سگ کی؟

✍️ سعید احمدی 
کارهای کثیف

کارهای کثیف

✍️ سعید احمدی 
الهیات جنگ...

الهیات جنگ...

یادداشت

پر بازدیدترین ها

No image

قالَ رَسُولُ اللّهِ (صلّى اللّه علیه و آله):«اِنَّ لِقَتْلِ الْحُسَیْنِ علیه السّلام حَرارَةً فى قُلُوبِ الْمُؤمنینَ لا تَبْرُدُ اَبَداً.»

پیامبر اکرم (صلّى اللّه علیه و آله) فرمود: «براى شهادت حسین علیه السلام ، حرارت و گرمایى در دلهاى مؤمنان است که هرگز سرد و خاموش نمی‌شود.» (جامع احادیث الشیعه ، ج 12، ص 556)
عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

امام صادق (علیه‌السّلام) از جدّ گرامیش علی (علیها‌السّلام) روایت کرده است که فرمود: «خداوند جمیل است و جمال و زیبایی را دوست دارد و همچنین دوست دارد که اثر نعمت‌های خود را در مردم مشاهده نماید» (کافی، ج6، ص 438)
No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
قال رسول الله (ص): «اِثْنانِ لا یَنْظُرُ اللهُ اِلَیْهِمْ یَوْمَ القِیامَةِ: قاطِعُ الرَّحِمِ وَجارُ السُّوءِ»

قال رسول الله (ص): «اِثْنانِ لا یَنْظُرُ اللهُ اِلَیْهِمْ یَوْمَ القِیامَةِ: قاطِعُ الرَّحِمِ وَجارُ السُّوءِ»

پیامبر خدا (ص) فرمودند: «دو کس را خداوند روز قیامت به نظر رحمت نمی‌نگرد: آنکه از خویشان ببُرد و آنکه با همسایه بدی کند.» (الفردوس:1/414/1674)
«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«افرادی هستند (امیر مؤمنان علی (علیه‌السّلام)) که جان خویش را با خداوند معامله می‌کند به خاطر به دست آوردن رضایت او، و خداست که نسبت به بندگانش مهربان است».
Powered by TayaCMS