دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ثمره صبر و بردباری

No image
ثمره صبر و بردباری  


به مناسبت سوم رجب، سالروز شهادت امام هادی(ع)


امام هادي(ع) فرمود: المصيبه للصابر واحده و للجازع اثنتان. بلا و مصيبت براي شخص صبرکننده يکي است و براي شخص کم تحمل و کم طاقت، دو تا خواهد بود. (منتهي الامال ج 2 ص 574)


    ظاهرا دو تا بودن مصيبت جزع کننده و انسان کم تحمل، يکي اصل مصيبت وارده بر اوست و دومي مصيبت نابودشدن اجر و پاداش اخروي وي است. علاوه اينکه بي تابي کردن، خود نوعي درد و رنج روحي است و غم آدمي را شدت مي بخشد. (همان) ضمن اينکه بي تابي کردن، شان و منزلت و عزت آدمي و اطرافيان وي را ضايع مي کند و به قول معروف آبروي انسان را برباد مي دهد. مطابق تعريف محقق طوسي صبر عبارت است از نگاه داشتن نفس و خودداري انسان از جزع و بي تابي نمودن به هنگام ناگواري ها و سختي ها و بلاهاست. (درس هايي از اخلاق ص 103) صبر در واقع ناشي از معرفت و نوع نگاه انسان به جهان است و ميزان صبوري و مقاومت آدمي بستگي کامل دارد به ميزان درک و يقين او.


        معجون بوذرجمهر


    نقل مي کنند که کسري بر بوذرجمهر حکيم غضب کرد و دستور داد او را در جاي تاريکي حبس کنند و به دست و پايش زنجير ببندند. پس از مدتي کسي را فرستاد که از او خبر بياورد و حالش را جويا شود. مامور وقتي آمد او را با سينه گشاده و نفس آرميده ديد. از او پرسيد تو دراين زندان با سختي زندگي مي کني اما چنان وانمود مي کني که گويا در آسايش و راحتي بسر مي بري؟ حکيم گفت: من معجوني ساخته ام از شش چيز و آن را مصرف مي کنم لذا مرا بااين حال خوش، مشاهده مي کني. مامورگفت: آن معجون را به ما نيز ياد بده تا استفاده کنيم.

حکيم گفت: آن شش چيز عبارت است از:

 1) اعتماد و اطمينان فقط بايد به خدا داشت و نه کس ديگر

 2) بايد دانست که هرچه مقدر شده همان خواهد شد.

 لذا بيخود نبايد نگران شد. در همين رابطه امام کاظم(ع) فرمود: اگر صبر کني سود مي بري و اگر صبر نکني خدا مقدرات خود را عملي مي کند خواه راضي باشي يا نه. همچنين امام اول(ع) فرمود: اگر صبر کني آنچه مقدر الهي است خواهد شد و تو ثواب خواهي داشت و اگر بي تابي کني باز هم مقدر الهي خواهد شد و از براي تو وزر و وبال خواهد بود. (معراج السعاده ص 705-703)


    آنچه خدا خواست همان مي شود


    و آنچه دلت خواست نه آن مي شود


(     علامه طباطبايی)


    3) براي کسي که دچار بلاو مصيبت شده بهترين دارو صبر است.

 

 4) اگر صبر نکنيم چه کنيم؟

 5) اين را در نظر بگيريم که ممکن بود مصيبتي از آن بالاتر و سخت تر به ما برسد.

 6) از اين ساعت تا ساعت ديگر فرج است.

 چون اين مطلب را به کسري اطلاع دادند امر کرد او را از زندان و بند رها کردند و وي را احترام نمودند. (منتهي الامال، ج 2 ص 575

(
    از امام صادق(ع) نقل مي کنند: وقتي مومن را در قبر مي گذارند، نماز در طرف راست و زکات در سمت چپ او قرار مي گيرد و نيکي و احسان، مشرف بر او مي ايستد و صبر نيز درناحيه اي ديگر قرار مي گيرد. هنگامي که دو فرشته سوال مي آيند، صبر خطاب به نماز و زکات و نيکي مي گويد: صاحب خود را دريابيد و پاسخ دو ملک را بدهيد، هرگاه کم آورديد و ازپاسخ ناتوان گشتيد، من در کنار ميت هستم و به او کمک خواهم کرد. (همان)
    صبر تلخ آمد وليکن عاقبت


    ميوه شيرين دهد پرمنفعت


    خداوند به پيامبر(ص) فرمود: هرگاه يکي از بندگان خود را به مرضي مبتلا سازم و او صبر پيشه کند و شکايت خود را پيش عيادت کنندگان مطرح ننمايد، گوشت و خون بدن وي را به گوشت و خوني بهتر از آني که داشت تبديل مي کنم. بنابراين اگر او را شفا دادم، همه گناهانش را مي آمرزم و اگر جان او را گرفتم، قطعا مشمول رحمت خود مي گردانم. (معراج السعاده ص 700)


    شهيد مطهري نقل مي کند: ابوطلحه از ياران پيامبر(ص) زني به نام ام سليم داشت. آنها پسري داشتند که بسيار موردعلاقه آن دو بود. از قضا بر اثر بيماري فوت مي کند. مادر جنازه را در پارچه اي پيچد و آن را در اتاقي مخفي کرد و سپس غذايي مطبوع تهيه نمود و خود را نيز آراسته و خوشبو کرد. ساعتي بعد شوهر آمد و پرسيد: بچه چه شد؟ گفت: او آرام گرفت. زن غذا را آورد و با هم خوردند. لحظاتي بعد ام سليم گفت: آيا اگر به تو اطلاع دهم که امانتي نزدما بود و آن را به صاحبش رد کرديم، ناراحت مي شوي؟ مرد گفت: نه، ناراحتي ندارد. امانت مردم را بايد پس داد. زن گفت: سبحان الله، خداوند فرزند ما را که پيش ما امانت بود، پس گرفت و برد. شوهر از بيان زن تکاني خورد و گفت: به خدا سوگند من از تو که مادر هستي بايد بيشتر صابر باشم. بلند شد و دو رکعت نماز خواند و خدمت رسول خدا رسيد و تمام ماجرا را شرح داد. حضرت فرمود: خداوند امروز شما را قرين برکت کند و نسل پاکيزه اي نصيب شما گرداند. خدا را سپاس که در امت من امثالي مانند شما مردان و زنان صبور قرار داد. (حکايت ها و هدايت ها ص 270)


    
    

            روزنامه كيهان، شماره 21039 به تاريخ 1/2/94، صفحه 8 (معارف)

مقاله

نویسنده محمد مهدی رشادتی
جمع آوری و تدوین محمد مهدی رشادتی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

معجزه آرام شدن زلزله به دست امام علی(ع)

معجزه آرام شدن زلزله به دست امام علی(ع)

در عهد ابوبکر زلزله‌ای آمد و مردم فزع‌کنان و با شیون نزد ابوبکر و عمر آمدند، دیدند آن دو نیز با فزع و جزع به محضر علی(ع) آمده‌اند، مردم نیز خود را به در منزل حضرت علی(ع) رساندند، علی(ع) از منزل خارج شد و به طرف مردم آمد، در حالی که از آنچه مردم به خاطرش وحشت زده و محزون بودند، اندوهی نداشت و غمگین نبود.
No image

مقام بصیرت و راه‌های رسیدن به آن

در مطلب حاضر نویسنده با تشریح مفهوم بصیرت از لحاظ لغوی و اصطلاحی راه‌های رسیدن به مقام بصیرت و یقین از دیدگاه قرآن را بررسی کرده است.
نحوه تنظيم قراردادهای اداری

نحوه تنظيم قراردادهای اداری

اشاره: يكي از بارزترين تفاوت قراردادهاي اداري با قراردادهاي پيمانكاري خصوصي منعقده بين اشخاص اين است كه اولاً: طرفين اين قراردادها در تهيه بخش عمده مفاد قرارداد و تعيين آثار آن نقشي ندارند و به عبارت ديگر
نگاه به پایین‌تر از خود رمز آرامش

نگاه به پایین‌تر از خود رمز آرامش

فی‌الکافی، عن‌الصادق (علیه‌السلام) قال لحِمران بن أعین، یَا حُمْرَانُ! انْظُرْ إِلَى مَنْ هُوَ دُونَكَ فِی الْمَقْدُرَةً وَ لَا تَنْظُرْ إِلَى مَنْ هُوَ فَوْقَكَ فِی الْمَقْدُرَةً فَإِنَّ ذَلِكَ أَقْنَعُ لَكَ بِمَا قُسِمَ لَكَ وَ أَحْرَى أَنْ تَسْتَوْجِبَ الزِّیَادَةَ مِنْ رَبِّكَ عَزَّ وَ جَلَّ[1]
نگاهی به رفتارشناسی اهل نفاق از دیدگاه قرآن

نگاهی به رفتارشناسی اهل نفاق از دیدگاه قرآن

نقش منافقان در جامعه اسلامی، نقشی بسیار مخرب و زیانبار است. حساسیت قرآن به این دسته از شهروندان به خوبی نشان می‌دهد که نمی‌توان به صرف شهروندی با همه افراد جامعه یکسان برخورد کرد و حقوق یکسانی را برای همگان به طور مطلق قائل شد؛ بلکه می‌بایست ملاحظاتی در نحوه تعامل با دسته‌هایی از افراد جامعه اعمال کرد.

پر بازدیدترین ها

وصیت

وصیت

وصیت در لغت به معناى اندرز و نصیحت و آنچه بدان سفارش می‌کنند است.
انسان‌های بی‌چشم و رو

انسان‌های بی‌چشم و رو

گربه تا زمانی که گرسنه است، دور و بر صاحبش می‌گردد‌، به چشم و دست او می‌نگرد و میومیوکنان خواهان لقمه‌ای است؛
آشنایی با شرایط و موانع اجرای قصاص

آشنایی با شرایط و موانع اجرای قصاص

قصاص در لغت فارسی به معنای مجازات، جبران، تلافی و معامله به مثل آمده است؛ و در اصطلاح فقهی انجام عملی دقیقاً همانند عملی است که فاعل انجام داده است.
راه درمان فحش و ناسزاگویی

راه درمان فحش و ناسزاگویی

از جمله عادات رایج در میان برخی از افراد جامعه، بر زبان آوردن الفاظ نادرست و رکیک است که از آن تعبیر به «فحش» می‌شود.
چهار اصل برتر در زندگی

چهار اصل برتر در زندگی

از نظر قرآن مهم ترين اصولي که انسان در فلسفه و سبک زندگي خود در دنيا بايد به آن توجه داشته و اهتمام ورزد، چهارچيز است که عبارتند از :
Powered by TayaCMS