دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خوف و رجای متعادل

No image
خوف و رجای متعادل

جرعه های معرفت - شرح حديث معصومين (ع) در كلام رهبر انقلاب

عَن اَبِي حَمزَةً الثِّمالِي قالْ قالَ الصّادِقُ جَعفَرُ بنُ محمدٍ (عليهماالسلام): اُرْجُ اللهَ رَجاءً لَا يُجَرِّئُکَ عَلَي مَعَاصِيه (۱)

[به خداوند اميد داشته باش؛ اميدي که تو را بر نافرماني خداوند جرأت نبخشد.] پس اولاً رجاء لازم است. اميد به رحمت الهي، به مغفرت الهي، به عون الهي، اينها لازم است؛ تا جايي که يکي از گناهان کبيره را «يأس عن روح الله»(۲) دانسته اند.

پس رجاء را بايد هميشه داشت؛ يعني اين ارتباط بين دل شما و خداي شما هميشه بايد برقرار باشد؛ بدانيد که مي توانيد از او جلب رحمت کنيد، جلب تفضل کنيد، اين بايد باشد. منتها اين رجاء و اميد به نحوي نباشد که ما را گستاخ کند بر انجام معصيت.

وَ خَفِ اللهَ خَوْفاً لَا يُوْيِسُکَ مِنْ رَحمَتِه

[و از خداوند بيم داشته باش، بيمي که تو را از رحمت خداوند نااميد نگرداند.]

از آن طرف هم خوف لازم است. خوف از خداي متعال لازم است، که اين خوف لازمه معرفت است. کسي که معرفت [به خداوند] داشته باشد، خوف [از او هم] پيدا مي کند. هر چه معرفت انسان بيشتر باشد، خوف او بيشتر است.

۱) الامالی شيخ صدوق، ص .۶۵

[امام صادق (ع) فرمود: اَرج الله رَجاءَ لايجرّئک عَلي مَعَاصِيه و خَف اللهَ خوفاً لا يويسُک مِن رَحمته. به خداوند اميدوار باش، اميدي که تو را بر انجام معصيتش جرأت نبخشد و از خداوند بيم داشته باش بيمي که تو را از رحمتش نااميد نگرداند.]

۲) «نااميد شدن از مشمول رحمت الهي قرار گرفتن» از گناهان کبيره است و در آيه ۸۷ از سوره يوسف تأکيد شده است که: وَ لاَ تَيْاَسُواْ مِن رَّوْحِ اللّهِ إِنَّهُ لاَ يَيْاَسُ مِن رَّوْحِ اللّهِ إِلاَّ الْقَوْمُ الْکَافِرُونَ؛ و از رحمت خدا نوميد نشويد، که از رحمت خداوند جز کافران نوميد نمي شوند.

* شرح حديث در ابتدای درس خارج، 14/2/94

*پايگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب

روزنامه كيهان، شماره 21740 به تاريخ 16/7/96، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

حضور بانوان طلبه در جشنواره پژوهشی علامه حلی

حضور بانوان طلبه در جشنواره پژوهشی علامه حلی

به گزارش خبرگزاری رسا، به نقل از روابط عمومی جشنواره علامه حلی(ره)، حجت الاسلام زارعی، مدیر اداره امور پژوهشی طلاب حوزه علمیه قم و دبیر جشنواره علامه حلی در نشستی با مدیران اداره ساماندهی تحقیقات حوزه علمیه خواهران گفت
پایان همایش بین‌المللی گفت‌وگوی بین اسلام و مسیحیت در طرابلس

پایان همایش بین‌المللی گفت‌وگوی بین اسلام و مسیحیت در طرابلس

همایش بین‌‌المللی گفت‌وگوی اسلام و مسیحیت که از روز پنجشنبه 13 دی ماه درطرابلس پایتخت لیبی آغاز شده‌بود، شب به کار خود پایان‌داد.
برای ترویج فرهنگ اهل بیت باید گام های اساسی برداشت

برای ترویج فرهنگ اهل بیت باید گام های اساسی برداشت

برای ترویج فرهنگ اهل بیت باید گام های اساسی برداشت
دیدار ‌اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی جمهوری با مراجع

دیدار ‌اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی جمهوری با مراجع

اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، با هدف تشریح برنامه‌ها و عملکرد نیروی انتظامی در طرح ارتقای امنیت اجتماعی و بهره گیری از راهکارهای عملی در این باره، ‌صبح امروز، 23 آبان‌ماه، با تعدادی از مراجع تقلید و علما در قم دیدار کرد.
Powered by TayaCMS