دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

زن در دیدگاه مسلمانان

No image
زن در دیدگاه مسلمانان

زن در ديدگاه مسلمانان

از آغاز آفرینش انسان‌ها همواره زنان در کنار مردان قرار داشتند. خلقت انسان‌ها و جریان زندگی آنها این گونه اقتضا می‌کند که زن و مرد هر کدام یکی از ستون‌های بنای زندگی باشند. در غیر صورت ادامه نسل بشر و حفظ حیات او به خطر می‌افتد. بی شک تصور جهان بدون وجود مردان و یا در نبود زنان غیر ممکن است. پس تا اینجا نمی‌توان گفت کدام یک از این دو گروه تاثیر بیشتری دارند و تا زمانی که مسئله بقای نسل آدمی وجود دارد این همراهی به صورت پایاپای ادامه خواهد داشت. در سده‌های اخیر و با ورود زنان به فعالیت‌های اجتماعی بحث‌های جدیدی شکل گرفته‌اند که می‌توان گفت تا قبل از آن، یا اصلا مطرح نبوده و یا شدت و اهمیت کنونی را نداشته است. زنان خواستار حقوق اجتماعی و جایگاه‌ها و مقام‌های بالاتری در عرصه رقابت با مردان هستند و با هدف احیای حقوق از دست رفته و یا کسب جایگاه مناسب و از این قبیل اهداف، اقدام به فعالیت‌ها و ایجاد کمیته ها، نشست‌ها، تشکیلات و حتی جریان‌های فکری هم چون فمینیسم کرده‌اند.

آنچه در این بحث مطرح خواهد شد بررسی دیدگاه مسلمانان نسبت به زنان است. با یک نگاه اجمالی به این دیدگاه‌ها می‌توان نگرش‌های متفاوتی را که درباره زنان وجود دارد به دو دسته تقسیم کنیم. دسته اول افرادی هستند که تنها با ظاهر دین سر و کار داشته و آنچه را به صورت مستقیم از آیات و روایات به دست می‌آید سرلوحه افکار و اعتقادات خود قرار می‌دهند. دسته دوم با انعطاف بیشتر و برداشت‌های عمیق تر به این مسئله می‌پردازند. مسلما اختلافاتی که بین مردان و زنان وجود دارد در دسته اول بیشتر مطرح خواهد شد.

زمانی که اسلام وارد زندگی مردم شد زن چنان جایگاهی داشت که نه تنها تولد یک نوزاد دختر ننگ و سرافکندگی بود چه بسا به زنده به گور شدن طفل می‌انجامید. در چنین فضایی پیامبر(ص) نهضتی را آغاز کردند که زن بتواند شان مناسب خود را بیابد و همچون مردان با داشتن حقوق اجتماعی مخصوص به خود در جامعه زندگی کند. در واقع فعالیت‌هایی که ایشان انجام دادند شروع برنامه ای بود که با گذشت زمان و پیگیری جدی به ثمر می‌نشست. در حالی که گروه اول معتقدند آنچه پیامبر در این زمینه و در بین مردمان عرب اجرا کرده اند سند تغییر ناپذیری است که اجرای بی چون و چرای آن بر ما واجب است. اما تفکرات گروه دوم بر اساس تفکرات شیعه و بر مبنای فقه بنا شده است. از نظر آنان پویایی دین از صفات اصلی و جدانشدنی آن است. اسلام در ابتدا روندی را آغاز کرد و در مدت زمان حیات پیامبر(ص) این روند ادامه داشت تا اینکه توانست بسیاری از ارزش‌ها را متناسب با اوضاع حاکم بهبود ببخشد. اما این حرکت متوقف نشده است و باید با در نظر گرفتن اصول و آموزه‌های بنیادی اسلام به حرکت خود ادامه دهد.

آنان با در نظر گرفتن بعد عرفانی و درک روانشناسانه و با در نظر گرفتن مبانی انسان شناسی و اخلاق گرایانه به زن می‌نگرند و در نتیجه این نگرش مسئله اختلاف بین زن و مرد در دسته دوم کمتر از دسته اول به چشم می‌خورد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

مطلب مکمل

کتاب نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب

کتاب نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب

کتاب «نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب» مجموعه مقالاتی است که در فضای جامعه غرب در انتقاد از ابعاد نظری و عملی فمینیسم نگاشته شده است.

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS