حقارت دنیا
زمانها و وقت های دنیا ، اگرچه طولانی باشد، کوتاه است و بهرمندی از دنیا اگرچه زیاد باشد، کم است.
حقارت دنیا
حقارت دنیا
قال علی (ع) : « أوقاتُ الدّنیا و إن طالَت، قَصِیرهٌ و المُتعَهُ بها و إن کَثُرَت، یَسِیرهٌ »(تصنیف غررالحکم و دررالکلم ، حدیث2228)
حضرت علی (ع) میفرماید :
«کسی که به جای آخرت به دنیای فانی راضی شود، به خودش ظلم کرده است.[1]»
انسان نباید تمام همّ و غمّ خود را دنیا قرار دهد و از آخرت خویش غافل بماند. کسی که قلبش متوجه آخرت باشد، امور دنیا و کارهای سخت و بزرگ آن در نظرش، حقیر و آسان میشود و این دنیای فانی را نه جایی برای ماندن، بلکه محلی برای تربیت نفس خود میشمارد و به هیچ یک از سختیها و خوشیهای آن اعتنا نمیکند. هر چقدر انسان به دنیا به دیده عظمت و محبت نگاه کند، مراتب محبت و احتیاجات و دلبستگی به آن بیشتر میشود.[2] در حقیقت، دنیا با همه بزرگیش کوچک است؛ کم است ؛ گذرا و محدود است. غفلت و دنیا زدگی انسان، دنیا را در نظرش بزرگ جلوه میدهد؛ همانطوری که وقتی ذرّهبین روی یک کلمه میگذارید درشت و بزرگ میشود، زمانی نیز که انسان دل به دنیا میبندد، بواسطه محبتی که در دلش از دنیا ایجاد میشود، دنیا در نظرش بزرگ و با عظمت جلوه میکند.[3] اگر انسان به این نکته توجه کند که دنیا با همه جذابیتها و دلفریبیهایش کوچک است، دیگر دنیا را تنها به این دید مینگرد که زاد و توشهای برای آخرت خود بردارد و در راه رسیدن به کمالات و فضائل انسانی، بیش از پیش تلاش کند.
پی نوشت:
-
[1] - آمدی ، عبد الواحد بن محمد ، تصنیف غررالحکم و دررالکلم، مصطفی درایتی و حسین درایتی، قم، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ دوم، 1378هـ ش ، حدیث 2296
-
[2] - امام خمینی ، چهل حدیث ، تهران ، موسسه تنظیم و نشر آثار امام ، چاپ بیست و دوم ، 13379هش، ص128
-
[3] - حائری شیرازی ، تنثیلات ، قم ، انتشارات شفق ، چاپ اول، 1372هش، جلد 2 ، ص64