دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

باخمرا

No image
باخمرا

كلمات كليدي : باخمرا، امام حسن، ابراهيم بن عبدالله، بدر الصغري

باخَمرا، قریه‌ای‌ در عراق‌ میان‌ کوفه‌ و واسط واقع‌ بود. فاصلة آن‌ به‌ کوفه‌ نزدیک‌تر، و در 16 یا 17 فرسخى‌ شرق‌ این‌ شهر قرار داشت‌. امروزه‌ موقعیت‌ باخمرا را نمى‌توان‌ دقیقاً تعیین‌ کرد. این‌ نام‌ در زبان‌ آرامى‌ به‌ معنای‌ خم‌خانه‌ است‌.

شهرت‌ باخمرا به‌ سبب‌ جنگى‌ است‌ که‌ در آن‌جا میان‌ ابراهیم‌ بن‌ عبدالله‌ از نوادگان‌ امام‌ حسن‌ (علیه السلام‌)، و لشکر منصور خلیفه عباسى‌، روی‌ داد و به‌ «وقعه باخمری‌» معروف‌ است.‌ ابراهیم‌ هم زمان‌ با آغاز بنای‌ بغداد توسط منصور در بصره‌ قیام‌ کرد و پس‌ از بیعت‌ گرفتن‌ از مردم‌، بر شهر چیره‌ شد و با فرستادن‌ لشکریان‌ و عاملان‌ خود بر اهواز، فارس‌ و واسط نیز استیلا یافت‌ و پس‌ از آن‌ آهنگ‌ کوفه‌ کرد. در ذیقعدة 145 در باخمرا میان‌ او و لشکر عباسى‌ به‌ سرکردگى‌ عیسى‌ بن‌ موسى‌، جنگى‌ سخت‌ درگرفت‌. نخست‌ پیروزی‌ با سپاه‌ ابراهیم‌ بود، ولی با حمله مجدد گروهى‌ از لشکریان‌ عیسى‌، ابراهیم‌ بر اثر اصابت‌ تیری‌ درگذشت‌ و جمعى‌ از یارانش‌ در حدود400 تا 500 نفر که‌ از زیدیه‌ بودند، کشته‌ شدند. بدین‌گونه‌، این‌ نهضت‌ علوی‌ که‌ اساس‌ خلافت‌ عباسى‌ را سخت‌ به‌ مخاطره‌ افکنده‌ بود، درهم‌ شکست‌.

برخى‌ باخمرا را «بدر الصغری‌» خوانده‌اند. ابوحنیفه‌، امام‌ حنفیان‌ نیز که‌ به‌ پیوستن‌ به‌ قیام‌ ابراهیم‌ فتوا داده‌ بود، کشته‌ شدگان‌ در باخمرا را با شهدای‌ بدر برابر دانسته‌ است‌. به‌ این‌ ترتیب‌، ابراهیم‌ به‌ «قتیل‌ باخمرا» و «صاحب‌ باخمرا» مشهور شد. دعبل‌ خزاعى‌ در قصیده تائیه معروف‌ خود، به‌ قبر ابراهیم‌ در باخمرا اشاره‌ دارد. قبر ابراهیم‌ در سده 7قمری‌ زیارتگاه‌ مردم‌ بوده‌ است.‌

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پایان همایش بین‌المللی گفت‌وگوی بین اسلام و مسیحیت در طرابلس

پایان همایش بین‌المللی گفت‌وگوی بین اسلام و مسیحیت در طرابلس

همایش بین‌‌المللی گفت‌وگوی اسلام و مسیحیت که از روز پنجشنبه 13 دی ماه درطرابلس پایتخت لیبی آغاز شده‌بود، شب به کار خود پایان‌داد.
No image

فلسطین؛ 60 سال پس از نکبت

پر بازدیدترین ها

امروز در تاریخ

امروز در تاریخ

امروز شنبه هفدهم شهریور ماه سال 1386 هجری شمسی ، مقارن است با بیست و پنجم شعبان المعظم سال 1428 هجری قمری و برابر است با هشتم سپتامبر 2007 میلادی.
فاجعه آتش سوزی مسجد جامع کرمان

فاجعه آتش سوزی مسجد جامع کرمان

در چنین روزی در سال 1357 ه ش حدود بیست هزار نفر از مردمکرمان به منظور بزرگداشت شهدای 17 شهریور تهران و نخستین سالگرد شهادت آیت الله سید مصطفی خمینی (ره ) با دعوت علما و روحانیان کرمان در مسجد اجتماع کرده بودند .
Powered by TayaCMS