دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

رابطه قدرت و عدالت الهی

No image
رابطه قدرت و عدالت الهی

قدرت، عدالت الهي

مشاهده اجزای به هم پیوسته این جهان پهناور و گردش عمومی آن و نظام‌های جزئی خیره کننده و مرتبط به هم که در هر گوشه و کنار آن در جریان است و در نتیجه هر یک از پدیده‌ها به سوی هدف خاص و مقصد ویژه خود با نهایت نظم و ترتیب در سیر و حرکت می‌باشند، برای هر انسان خردمند روشن می‌سازد که جهان هستی و هر چه در آن است در وجود و بقای خود از یک وجود و مقام فناناپذیری سرچشمه می‌گیرد که با قدرت بیکران و علم بی پایان خود جهان و جهانیان را آفریده است و هر یک از آفریده‌های خود را در مهد پرورش قرار داده با عنایت رحمت خاص خود به سوی مقصد کمالیش سوق می‌دهد. خدایی که به کارهای ناممکن قادر و به اوضاع آفرینش عادل و دادگر است. اوست که هستی‌اش فناناپذیر است و به هر چیز توانا و دانا می‌باشد.

خداوند در قرآن می‌فرماید: «و لله ملک السماوات و الارض یخلق ما یشاء و الله علی کل شی قدیر». سلطنت حقیقی جهان فقط برای خداست، هرچه بخواهد می‌آفریند و به همه چیز قادر و توانا است. خداوند از خلق جهان هستی و دستگاه آفرینش با آن همه پیچیدگی و اجزای کاملش اهداف خاصی داشته است و تمامی پدیده‌های جهان به سوی مقصدی خاص در حرکت و تکامل اند که این سیر و تحول ناشی از قدرت و توانایی نامحدود خداوند یگانه است. توانایی و قدرت، نسبت به یک چیز داشتن وسیله لازم برای همان چیز است و چون هر پدیده ای که در جهان هستی فرض شود نیازمندی آن در هستی و گردش زندگی با خدای متعال رفع می‌شود. باید گفت که خدای متعال توانایی و قدرت همه چیز را دارد. قدرت و توانایی خداوند خارج و ماوراء ذهن محدود و کوچک انسان و دیگر مخلوقاتش است. اوست که می‌تواند غیر ممکن را ممکن سازد. اوست که توانایی حل مشکلات و سختی‌های زندگی افراد را دارد. اوست که توانایی خلق و آفرینش تمام هستی و موجودات را از عدم دارد و باز خدای قادر و تواناست که می‌تواند انسان را خلق کند، بمیراند و دوباره در روز قیامت برای رسیدگی به حساب دنیوی اش زنده کند. زیرا هدف از آفرینش جهان و انسان ها، رسیدگی به اعمال نیک و بد آنها در جهانی دیگر و ابدی است تا حق و حقوق کسانی که ضایع شده گرفته شود و گناهکاران به سزای اعمال خود برسند.

این مسئله از طرفی با عدالت خداوند پیوند می‌خورد. عدل و دادگری از صفات دیگر خداوند است که لازمه جهان آفرینش می‌باشد. چنان که خداوند در قرآن کریم پیوسته عدل را ستوده و ظلم وستم را نکوهش می‌کند و مردم را به عدالت و دادگری امر نموده و از ظلم و ستم نهی می‌نماید. عدالت خداوند ایجاب می‌کند که جهانی غیر از این دنیا باشد که در آن به تمامی اعمال نیک و بد انسان‌ها رسیدگی نماید. از طرفی خداوند به تمامی مخلوقات خود صفات و ویژگی‌های گوناگونی داده است. بنابراین هر پدیده‌ای در پیش خود در نهایت خوبی ساخته شده است، زشتی و ناروایی یا عیب و نقصی که در بعضی از موجودات دیده می‌شود از راه مقایسه و نسبت پیش می‌آید و گرنه تمامی موجودات هستی که مخلوق خدا هستند زیبا و کامل خلق گشته‌اند و این مسئله با عدل الهی منافاتی ندارد. «ان الله لایظلم مثقال ذره». یعنی خدا به اندازه سنگینی ذره‌ای به کسی ظلم نمی‌کند.

هر خوبی و زیبایی که در جهان است و هر صفات کمال که تصور می‌کنیم، نعمتی است که خدای متعال به آفریدگان خود عطا نموده و به آن یکی از نیازمندی‌های آفرینش را رافع کرده است. پس خداوند عادل و قادر به جهان هستی است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پایان همایش بین‌المللی گفت‌وگوی بین اسلام و مسیحیت در طرابلس

پایان همایش بین‌المللی گفت‌وگوی بین اسلام و مسیحیت در طرابلس

همایش بین‌‌المللی گفت‌وگوی اسلام و مسیحیت که از روز پنجشنبه 13 دی ماه درطرابلس پایتخت لیبی آغاز شده‌بود، شب به کار خود پایان‌داد.
No image

فلسطین؛ 60 سال پس از نکبت

پر بازدیدترین ها

روز خروش علیه سازش

روز خروش علیه سازش

همزمان با سومین جمعه ماه مبارک رمضان و روز جهانی قدس، فردا برگی دیگر از نمایش عزت و اقتدار و اتحاد جهان اسلام در حمایت از ملت مظلوم فلسطین و انتفاضه جانانه مردمان سرزمین زیتون ورق می خورد و ایران اسلامی نیز حماسه شکوه و استقامت را در سال اتحاد و انسجام اسلامی برای جهانیان به تصویر می کشد.
پنجمین شهید محراب

پنجمین شهید محراب

در شعبان 1322 قمری، مطابق با 1281 شمسی، در خمینی شهر (سده) از توابع اصفهان در خانواده ای روحانی و اهل علم، فرزندی دیده به جهان گشود که او را عطاء الله نامیدند.
امروز در تاریخ

امروز در تاریخ

امروز دوشنبه سی مهرماه سال 1386 هجری شمسی ، مقارن است با دهم شوال سال 1428 هجری قمری و برابر است با بیست و دوم اکتبر 2007 میلادی.
امروز در تاریخ

امروز در تاریخ

امروز شنبه هفدهم شهریور ماه سال 1386 هجری شمسی ، مقارن است با بیست و پنجم شعبان المعظم سال 1428 هجری قمری و برابر است با هشتم سپتامبر 2007 میلادی.
امروز در تاریخ

امروز در تاریخ

امروز دوشنبه بیست و ششم شهریور ماه سال 1386 هجری شمسی ، مقارن است با پنجم رمضان سال 1428 هجری قمری و برابر است با هفدهم سپتامبر 2007 میلادی.
Powered by TayaCMS