دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

همنشین شایسته

برای بشر، ارتباط با دیگران یک ضرورت است.
همنشین شایسته
همنشین شایسته
نویسنده: رضا جاودان

امیرالمومنین علی(ع) در وصیت خویش به امام مجتبی(ع) می‌فرماید:

«و من خیر حظ امرء قرین صالح فقارن اهل الخیر تکن منهم و باین اهل الشر تبن عنهم؛ از بهترین بهره‌های انسان، همنشین خوب و شایسته است. پس با نیکان نشین تا از آنان به حساب آیی و از بدان بپرهیز تا در شمار آنها نیایی».

برای بشر، ارتباط با دیگران یک ضرورت است. شکل و کیفیت این ارتباط است که می‌تواند مفید یا مضر بودن آن را رقم زند. اگر این ارتباط و معاشرت با دیگران به شکلی نیک برقرار گردد و کیفیت حشر و نشر با دیگران بر اساس اعتقادات الهی و حرمت نهادن به ارزشهای انسانی پایه ریزی شود، محصولی جز ترقی و تعالی عاید انسان نخواهد کرد و این ثمره، محصول کم قیمتی نیست.

حال که آدمی را چاره ای جز معاشرت و رفاقت نیست و مسیر زندگی ایده آل به سمت اهداف عالی از لابه لای زندگی اجتماعی می‌گذرد، برای تعیین مسیر زندگی مطلوب، باید در پی یافتن همنشین مناسب باشد. به یقین افرادی که آدمی را از حق دور و از قلب انسان خدازدایی می‌کنند، شایسته معاشرت و رفاقت نیستند و این معیار، ملاک اساسی و یگانه انتخاب دوست و دوستی نمودن است. چه زیباست آن کلامی که امام صادق(ع) به نقل از رسول خاتم (ص) از حضرت مسیح (ع) خطاب به حواریون نقل می‌کنند: «حواریون حضرت عیسی به ایشان عرض کردند: یا روح الله با که همنشینی نماییم و دوستی کنیم؟ حضرت در جواب فرمودند به شخصی همنشینی نما که سه صفت داشته باشد: 1- دیدن او تو را به یاد خدا آرد. 2- سخن او به علم تو بیفزاید 3- عمل او تو را به آخرت ترغیب کند»(کافی، ج1، ص39).

آدمی از سه طریق با دیگران ارتباط برقرار می‌نماید: از طریق گفتار؛ از طریق چهره؛ از طریق رفتار و کردار. حضرت علی(ع) در تاثیر رفتار و کردار می‌فرمایند: دوست خوب باید کردارش به گونه‌ای باشد که شما را به کارهای اخروی ترغیب کند. اگر کسی دائما در فکر آخرت باشد، این طرز تفکر باعث می‌شود که رفتار خودش را به سوی آخرت و سعادت ابدی جهت دهد. از این رو دیگران عقاید او را در رفتارش منعکس می‌بینند و رفاقت با او باعث می‌شود که شما هم به همان سوی کشیده شوید. از حضرت رسول(ص) روایت شده است: «اذا اراد الله بعبد خیراً جعل له وزیراً صالحاً ان نسی ذکره و ان ذکره اعانه؛ هر گاه خداوند خیر و خوبی بنده ای را بخواهد، برای او همنشین صالحی را قرار می‌دهد که اگر خدا را فراموش کند، به یادش می‌آورد و آن گاه که به یاد خداست او را یاری می‌کند»(بحارالانوار، ج77، ص 164). ‌این سخن این انگیزه را ایجاد می‌کند که در پی یافتن رفیق خوب برآییم. اگر رفیق خوب و شایسته‌ای یافتیم، قدرش را بدانیم و او را نگه بداریم و زود و ارزان وی را از دست ندهیم؛ چرا که رفیق خوب گوهر کمیاب است؛ فراوان باید گشت و هزاران سعی باید نمود تا یک رفیق خوب پیدا شود که به یقین نگه داشتن او خیلی سخت تر است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پایان همایش بین‌المللی گفت‌وگوی بین اسلام و مسیحیت در طرابلس

پایان همایش بین‌المللی گفت‌وگوی بین اسلام و مسیحیت در طرابلس

همایش بین‌‌المللی گفت‌وگوی اسلام و مسیحیت که از روز پنجشنبه 13 دی ماه درطرابلس پایتخت لیبی آغاز شده‌بود، شب به کار خود پایان‌داد.
No image

فلسطین؛ 60 سال پس از نکبت

پر بازدیدترین ها

امروز در تاریخ

امروز در تاریخ

امروز دوشنبه بیست و ششم شهریور ماه سال 1386 هجری شمسی ، مقارن است با پنجم رمضان سال 1428 هجری قمری و برابر است با هفدهم سپتامبر 2007 میلادی.
امروز در تاریخ

امروز در تاریخ

امروز دوشنبه سی مهرماه سال 1386 هجری شمسی ، مقارن است با دهم شوال سال 1428 هجری قمری و برابر است با بیست و دوم اکتبر 2007 میلادی.
امروز در تاریخ

امروز در تاریخ

امروز شنبه هفدهم شهریور ماه سال 1386 هجری شمسی ، مقارن است با بیست و پنجم شعبان المعظم سال 1428 هجری قمری و برابر است با هشتم سپتامبر 2007 میلادی.
پنجمین شهید محراب

پنجمین شهید محراب

در شعبان 1322 قمری، مطابق با 1281 شمسی، در خمینی شهر (سده) از توابع اصفهان در خانواده ای روحانی و اهل علم، فرزندی دیده به جهان گشود که او را عطاء الله نامیدند.
No image

تظاهرات مردم تهران علیه رژیم پهلوی پس از اقامه نماز عید فطر به امامت شهید آیه الله مفتح

در روز 22 بهمن 1357، انقلاب اسلامی ایران پس از سالها مجاهدت، ایثار، فداکاری و مقاومت در راه رضای الهی با رهبری بی نظیر حضرت امام خمینی و به همت مردم سرافراز ایران به پیروزی نهایی رسید
Powered by TayaCMS