دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ارزش و اهميت صدقه صبحگاهی

No image
ارزش و اهميت صدقه صبحگاهی

فاطمه محمدی

چه كسي مي‌داند من، كه امروز با هزار نقشه و برنامه‌ريزي از خانه‌ام خارج شده‌ام به خانه برخواهم گشت يا نه؟ دنياي ما دنياي اسرارآميزي است. ما با همه ادعاي علم و تمدنمان در دنيايي از ناآگاهي‌ها زندگي مي‌كنيم، چيزهايي كه نمي‌دانيم از چيزهايي كه مي‌دانيم و علم به آنها رسيده است خيلي مهم‌تر هستند. مثلاً ما اصلاً نمي‌دانيم تا كي زنده هستيم، امروز كه از منزلمان بيرون مي‌رويم دوباره برمي‌گرديم يا نه؟ نمي‌دانيم اين سلامتي كه توجهي به آن نداريم تا كي پايدار است، فرزندانمان، پدر و مادرهايمان، همسرمان، چشمانمان، قدرت شنوايی‌مان، و همه آنچه داريم را تا كي خواهيم داشت؟ امنيتمان را جانمان را... خلاصه در اين گردش عجيب چرخ گردون هر آن، ما در معرض اتفاقاتي هستيم كه هيچ آگاهي از آنها نداريم. هر آن ممكن است اتفاقي براي ما بيفتد و ما هرگز علت اين اتفاقات را نخواهيم فهميد. گاهي داريم تاوان پس مي‌دهيم. كفاره گناهاني كه در گذشته انجام داده‌ايم، گاهي يك آزمون الهي در يك لحظه برگزار مي‌شود و ما بايد پاسخگو باشيم... خلاصه اينگونه نيست كه اين زندگي روتين ما هميشه در يكنواختي سپري شود، پستي‌ها و بلندي‌ها، غافلگيري‌ها و در دغدغه افتادن‌ها، همه ويژگي‌هاي اين دنياي پر رمز و راز است. اگر صفحه حوادث روزنامه‌ها را ورق بزنيم مي‌بينيم كه همه آن حوادث هولناك و بعضاً عجيب و غريب در همين حوالي من و شما اتفاق افتاده‌اند. نمي‌خواهيم با يادآوري چنين اتفاقاتي روز شما را خراب كنيم بلکه مي‌خواهيم بگوييم يك سپر محافظتي خيلي قدرتمند و تضميني وجود دارد كه مي‌تواند ما را در مقابل اين حوادث بيمه كند.

اهميت صدقه صبحگاهی

امام صادق(ع) مي‌فرمايد: روزتان را با صدقه آغاز كنيد زيرا بلاها بر صدقه پيشي نمي‌جويند، كسي كه ابتداي روز، صدقه بدهد خدا شري را كه از آسمان در آن روز نازل مي‌شود از او دفع مي‌كند و اگر در آغاز شب صدقه بدهد خدا شر آنچه در آن شب از آسمان فرود مي‌آيد از او دفع مي‌كند. (الفقيه، ج2، ص 67) پيامبر اكرم(ص): صدقه، بلا را برطرف مى‌ كند و مؤثرترينِ داروست. همچنين، قضاى حتمى را برمى‌ گرداند و درد و بيمارى‌‌ها را چيزى جز دعا و صدقه از بين نمى ‌برد. بحارالأنوار (ط-بيروت) ج 93، ص 137، ح 71) امام صادق(ع) فرمود: زمينى بين من و مردى قرار بود تقسيم شود. آن مرد از علم نجوم اطلاعى داشت. كار را به تأخير مى‌انداخت تا ساعتى را انتخاب كند كه به اعتقاد خودش آن ساعت براى او خوب است و براى من بد، در نتيجه او سود كند و من زيان. بالاخره روز و ساعتى كه در نظر داشت رسيد، زمين تقسيم ولى به نفع من تمام شد. منجم از روى ناراحتى دست خود بر يكديگر زده گفت (ما رأيت كاليوم قط)؛ مانند امروز هرگز نديده بودم. پرسيدم مگر چه شده؟ جواب داد من منجم هستم. در ساعت خوبى بيرون آمدم و ساعت بد را براى شما اختيار كردم. اينك مى بينم كار برعكس شد و قسمت بهتر نصيب شما گرديد. گفتم مى خواهى تو را حديثى بياموزم كه پدرم به من فرمود؟ تقاضا كرد بگو. گفتم پيغمبر اكرم(ص) فرمود هر كه مايل است خداوند نحوست روزش را جلوگيرى كند صبحگاه آن روز صدقه بدهد. اگر مى خواهد نحوست شبش از بين برود سر شب صدقه دهد. من ابتداى حركت و خارج شدن خود را با صدقه شروع كردم. اين صدقه دادن برايت بهتر از علم نجوم است. (كافى، جزو 4، ص 7) امام صادق(ع): هر كس در روز يا شب صدقه بدهد ـ اگر روز است روز و اگر شب است، شب ـ خداوند از او غم و اندوه، درنده و مرگ بد را دور مى‌كند (ثواب الأعمال ص 140).

جمع بندی

صدقه، به فرموده ائمه(ع)، سپر محكمي‌است در مقابل بلايايي كه از آنها بي‌خبريم. چقدر خوب است كه هر صبح و شب خود را با دادن صدقه‌اي هر چند اندك در راه خداوند بيمه كنيم و شب و روزمان را در امنيت بگذرانيم. امام صادق(ع) فرمود: صدقه شبانه، خشم پروردگار را فرو مى‌نشاند و گناه بزرگ را پاك مى كند و حساب را آسان مى گرداند و صدقه روزانه، مال و ثروت را به بار مى نشاند و عمر را زياد مى كند. (بحار الأنوار: 96/125/39).

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

آيين زمامداری در سيره ي حكومتی اميرالمومنين علی عليه السلام

فتوحات خلفای پیش از امیرمومنان علی علیه السلام سرزمینی وسیع و پهناور برای حکومت ایشان به ارث گذاشت (که شامل تمام کشورهای کنونی شبه جزیره، ایران، عراق، شامات کنونی، مصر و...) زمامداری موفقیت آمیز ایشان برآن سرزمین با ابزار و سایل و سطح فرهنگی آن زمان می تواند بهترین الگوی زمامداری برای ما شیعیان ایشان باشد.
No image

برخورد با استهزاء گران از ديدگاه قرآن

آياتي كه در قرآن از استهزا به ميان آورده بيشتر مربوط به حوزۀ عقيده و دين بوده كه در آن دشمنان، انبياي الهي، مومنان، وحي، آيات قرآن، احكام عبادي، معاد، پيامبران و حتي خداوند را به تمسخر گرفته و از استهزا به عنوان حربه اي براي رويارويي با دين الهي بهره مي جستند
No image

تربيت توحيدی در سیره اهل بیت پیامبر (صلوات الله علیهم)

سیرۀ پیامبر و اهل بیت صلوات الله علیهم در تربیت اعتقادی در زمینۀاصل توحید دارای مراحل سه گانۀ تبیین، توصیف و تثبیت بوده است.اولا:در مواجهه با اکثریت مردم اصل وجود خدا را مفروض گرفته اما در برابر عقاید انحرافی از دلایل روشن و قوی استفاده می کردند. ثانیا: در مقام معرفی خدا تاکید بر بیان صفات خدا می کردند با رعایت سطح فکری مخاطب. ثالثا: برای ارتقا و رشد ایمان فرد را به ارتباط با خدا و حفظ و تقویت ارتباط با خدا دعوت می کردند.
No image

تربيت فرزند در سيره معصومان (عليهم السلام)

بانگاهی هر چند اجمالی به آیات و روایاتی كه در مورد فرزند وارد شده، می توان به نگرش عمیق اسلام درباره فرزند و جایگاهش در اندیشه اسلامی پی برد. فرزندان نعمت های الهی نزد والدین اند، هم می توان آنها را بر انجام اعمال ناشایست و خلاف فطرت الهی شان به خاك ذلّت و پستی نشاند.

پر بازدیدترین ها

No image

رذائل اخلاقي كارگزاران از منظر اميرالمونین علی علیه السلام

على عليه السلام خطر كارگزاران غافل و ناتوان را مدام گوشزد مى كردند و از اينكه حكومت مردم به دست افراد سست عنصر و ويرانگر بيفتد، نگران بودند؛ لذا بطور مداوم به كارگزاران هشدار مى دادند و ايشان را از كم كارى برحذر مى داشتند؛ ، لذا در نامه به كميل فرماندار هيت او را به خاطر ترك مقابله با لشكريان مهاجم شام نكوهش مى كند
No image

فلسفه امتحان از دیدگاه قرآن و روایات معصومین

امتحان در فرهنگ قرآن، قرار دادن انسان ها در بستر حوادث گوناگون تلخ و شیرین با هدف رسیدن آنان به كمال لایق خویش است و در آیات پرشماری با واژه های یاد شده و غیر آنها مطرح گردیده است.
No image

سیره ی نبی مکرم اسلام صلّی الله علیه و آله در تغییر نام افراد

هرکس تاریخ زندگانی نبی مکرّم اسلام حضرت محمّد مصطفی صلی الله علیه و آله را مطالعه نماید درمی یابد که ایشان در موارد متعدد، نام افراد شهرها را عوض می نموده اند. امام صادق علیه السلامنیز در این باره می فرمایند: پیامبر نام های زشت شهرها و اشخاص را تغییر می دادند
No image

تربيت فرزند در سيره معصومان (عليهم السلام)

بانگاهی هر چند اجمالی به آیات و روایاتی كه در مورد فرزند وارد شده، می توان به نگرش عمیق اسلام درباره فرزند و جایگاهش در اندیشه اسلامی پی برد. فرزندان نعمت های الهی نزد والدین اند، هم می توان آنها را بر انجام اعمال ناشایست و خلاف فطرت الهی شان به خاك ذلّت و پستی نشاند.
Powered by TayaCMS