دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اشتباهات رايج در روايت وقايع عاشورا

No image
اشتباهات رايج در روايت وقايع عاشورا

نويسنده: شهيد مرتضی مطهری

اشتباه اول

اوج عزاداري امام حسين(ع) ده روز اول ماه محرم الحرام است. بين سخنرانان و مداحان، مشهور است که هر شب را به نام يکي از شهداي کربلا اختصاص دهند؛ مثلاً شب سوم براي حضرت رقيه و شب هفتم را براي حضرت علي اصغر(ع) سوگواري مي کنند و تاسوعا را نيز به حضرت عباس(ع) اختصاص مي دهند. همين قرارداد بين مداحان و منبري ها باعث شده است که عده اي گمان کنند، حضرت رقيه روز سوم محرم به شهادت رسيده است و از همه بدتر اينکه گمان مي کنندحضرت ابالفضل(ع) در روز تاسوعا به شهادت رسيده است.

اما حقيقت اين است که تمام شهداي کربلا در روز عاشورا به شهادت رسيده اند و حضرات اباالفضل، علي اکبر و علي اصغر همه قبل از امام حسين(ع) و در روز عاشورا در پيکار با سپاه عمرسعد کشته شده اند. حضرت رقيه(س) نيز پس از شهادت پدرش در شام از دنيا رفته است.

اشتباه دوم

باور عمومي اين است که حضرت حسين بن علي(ع) و اهل بيت و اصحابش سه شبانه روز آب ننوشيدند و سپس تشنه کام به مقابله با دشمن رفته اند؛ اما حقيقت اين است که عمر سعد سه روز قبل از عاشورا عمروبن حجاج را با پانصد سوار فرستاد تا کنار شريعه فرود آيند و ميان ياران حسين و آب فاصله اندازند. اما اين به اين معني نيست که هيچ ذخيره آبي در خيمه‌ها نبوده است.

در کتاب ارشاد نوشته شيخ مفيد(ره) آمده است: « در شب عاشورا زينب(س)... دست بر گريبان برده... و بيهوش بر زمين افتاد. حسين(ع) برخاسته آب بر روي خواهر پاشيد و...» اين نقل معتبر نشان مي دهد که تا شب عاشورا هنوز آب در خيمه ها بوده و اصل تشنه کامي به روز عاشورا، گرمي هوا و شدت مبارزه مربوط است.

شيخ عباس قمي(ره) در منتهي الامال مي گويد: «شب عاشورا امام حسين(ع)، حضرت علي اکبر(ع) را با سي سوار و بيست پياده فرستاد که چند مشک آب آورند و اهل بيت و اصحاب خود را فرمود که از اين آب بياشاميد، آخر توشه شماست و وضو بسازيد و غسل کنيد.»

اشتباه سوم

يکي از معروف ترين تحريف ها مأجرای حضرت ليلي مادر حضرت علي اکبر(ع) است و چه روضه ها که در اين زمينه خوانده نمي شود؛ در روضه ها ذکر مي شود که حضرت علي اکبر قبل از رفتن به ميدان با مادرش چه نجواهايي مي کرد، يا اينکه حضرت ليلي در خيمه ها رفته و در آنجا دعا کرده که خداوند حضرت علي اکبر را سالم برگرداند که متأسفانه اين موضوع محور بعضي تعزيه ها نيز شده است.

اما حقيقت اين است که اصلاً ليلايي در کربلا نبوده است؛ البته ليلی مادر حضرت علي اکبر(ع) هست؛ اما حتي يک مورخ هم به حضور آن حضرت در کربلا و روز عاشورا گواهی نمی‌دهد.

اشتباه چهارم

مطلب بعدي مربوط به حضرت علي اکبر(ع) اين است که آن حضرت قبل از رفتن به معرکه جنگ از پدر رخصت خواست و آن حضرت اذن ميدان نداده اند و مثلاً فرموده اند که تو هنوز جواني و حيف است که از دست بروي و چه اشعار و تعزيه ها که پيرامون آن نساخته ايم؛ اما حقيقت اين است که تمام مورخين نوشته اند، هر کس از امام حسين(ع) اذن ميدان مي خواست، اگر مي شد حضرت برايشان عذري مي آورد ولي در مورد جناب علي اکبر گفته اند: «فاستاذن اباه،فاذن له» يعني تا اجازه خواست گفت برو.

منبع: حماسه حسينی، جلد۱، استاد شهيد مرتضی مطهری.

روزنامه كيهان، شماره 21746 به تاريخ 23/7/96، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

آيين زمامداری در سيره ي حكومتی اميرالمومنين علی عليه السلام

فتوحات خلفای پیش از امیرمومنان علی علیه السلام سرزمینی وسیع و پهناور برای حکومت ایشان به ارث گذاشت (که شامل تمام کشورهای کنونی شبه جزیره، ایران، عراق، شامات کنونی، مصر و...) زمامداری موفقیت آمیز ایشان برآن سرزمین با ابزار و سایل و سطح فرهنگی آن زمان می تواند بهترین الگوی زمامداری برای ما شیعیان ایشان باشد.
No image

برخورد با استهزاء گران از ديدگاه قرآن

آياتي كه در قرآن از استهزا به ميان آورده بيشتر مربوط به حوزۀ عقيده و دين بوده كه در آن دشمنان، انبياي الهي، مومنان، وحي، آيات قرآن، احكام عبادي، معاد، پيامبران و حتي خداوند را به تمسخر گرفته و از استهزا به عنوان حربه اي براي رويارويي با دين الهي بهره مي جستند
No image

تربيت توحيدی در سیره اهل بیت پیامبر (صلوات الله علیهم)

سیرۀ پیامبر و اهل بیت صلوات الله علیهم در تربیت اعتقادی در زمینۀاصل توحید دارای مراحل سه گانۀ تبیین، توصیف و تثبیت بوده است.اولا:در مواجهه با اکثریت مردم اصل وجود خدا را مفروض گرفته اما در برابر عقاید انحرافی از دلایل روشن و قوی استفاده می کردند. ثانیا: در مقام معرفی خدا تاکید بر بیان صفات خدا می کردند با رعایت سطح فکری مخاطب. ثالثا: برای ارتقا و رشد ایمان فرد را به ارتباط با خدا و حفظ و تقویت ارتباط با خدا دعوت می کردند.
No image

تربيت فرزند در سيره معصومان (عليهم السلام)

بانگاهی هر چند اجمالی به آیات و روایاتی كه در مورد فرزند وارد شده، می توان به نگرش عمیق اسلام درباره فرزند و جایگاهش در اندیشه اسلامی پی برد. فرزندان نعمت های الهی نزد والدین اند، هم می توان آنها را بر انجام اعمال ناشایست و خلاف فطرت الهی شان به خاك ذلّت و پستی نشاند.

پر بازدیدترین ها

No image

رذائل اخلاقي كارگزاران از منظر اميرالمونین علی علیه السلام

على عليه السلام خطر كارگزاران غافل و ناتوان را مدام گوشزد مى كردند و از اينكه حكومت مردم به دست افراد سست عنصر و ويرانگر بيفتد، نگران بودند؛ لذا بطور مداوم به كارگزاران هشدار مى دادند و ايشان را از كم كارى برحذر مى داشتند؛ ، لذا در نامه به كميل فرماندار هيت او را به خاطر ترك مقابله با لشكريان مهاجم شام نكوهش مى كند
No image

فلسفه امتحان از دیدگاه قرآن و روایات معصومین

امتحان در فرهنگ قرآن، قرار دادن انسان ها در بستر حوادث گوناگون تلخ و شیرین با هدف رسیدن آنان به كمال لایق خویش است و در آیات پرشماری با واژه های یاد شده و غیر آنها مطرح گردیده است.
No image

سیره ی نبی مکرم اسلام صلّی الله علیه و آله در تغییر نام افراد

هرکس تاریخ زندگانی نبی مکرّم اسلام حضرت محمّد مصطفی صلی الله علیه و آله را مطالعه نماید درمی یابد که ایشان در موارد متعدد، نام افراد شهرها را عوض می نموده اند. امام صادق علیه السلامنیز در این باره می فرمایند: پیامبر نام های زشت شهرها و اشخاص را تغییر می دادند
No image

تربيت فرزند در سيره معصومان (عليهم السلام)

بانگاهی هر چند اجمالی به آیات و روایاتی كه در مورد فرزند وارد شده، می توان به نگرش عمیق اسلام درباره فرزند و جایگاهش در اندیشه اسلامی پی برد. فرزندان نعمت های الهی نزد والدین اند، هم می توان آنها را بر انجام اعمال ناشایست و خلاف فطرت الهی شان به خاك ذلّت و پستی نشاند.
Powered by TayaCMS