دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نگاهی به مسئله همسر آزاری

No image
نگاهی به مسئله همسر آزاری

نگاهي به مسئله همسر آزاري

عبدالرئوف ادیب زاده

بر اساس تحقیقات پزشکی قانونی همسر آزاری در تمامی طبقات اجتماعی از فقیرترین تا غنی ترین و حتی خانواده‌های تحصیلکرده اتفاق می‌افتد.همسر به زن و شوهر اطلاق می‌شود و آزار نیز به معنی معکوس کردن بایدها و نبایدها است. بنابراین در تعریف همسرآزاری می‌توان گفت معکوس کردن بایدها و نبایدها برای زن و یا شوهر همسرآزاری محسوب می‌شود. همسر آزاری را می‌توان در چهار گروه همسرآزاری روانی، مالی، جنسی و جسمی تقسیم بندی کرد. برآورده نشدن هر یک از نیازها در زمینه‌های مالی، روانی و جنسی می‌تواند یکی از انواع همسرآزاری را به دنبال داشته باشد. فقر، اعتیاد، بی دقتی در انتخاب همسر، تفاوت‌های فرهنگی، رشد اجتماعی زنان و عدم باور مردان، مرد و یا زن سالاری، نقش رسانه‌ها در ارائه چهره ای نادرست از زنان و ازدواج‌های قبل از رشادت از جمله عوامل زمینه ساز همسر آزاری است. در صورتی که مرد قادر به تامین نیازهای مادی همسر و خانواده اش نباشد ممکن است تبعات آن به صورت همسر آزاری بروز کند و مرد از شرایط عادی خارج شود. از سویی اعتیاد نیز به دلیل بالابردن هزینه خانواده و ایجاد علائم افسردگی در فرد، زمینه ساز همسر آزاری است و از آنجا که تمامی افرادی که از سوی همسرانشان مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند برای شکایت و پیگیری به مراجع ذیصلاح مراجعه نمی کنند لذا آمار دقیقی در این خصوص در کشور وجود ندارد.

از سویی در زمان انتخاب همسر خانواده‌ها باید دقت لازم را داشته باشند و با تحقیق و اطمینان کامل شریک آینده زندگی فرزندشان را انتخاب کنند، علاوه بر این تفاوتهای فرهنگی که موجب تمایز اندیشه و فکر زن و شوهر می‌شود به همسرآزاری منجر می‌شود. مرد و یا زن سالاری در خانواده‌ها از موارد منجر به همسرآزاری است و از آنجا که مرد سالاری با توان جسمی مرد نیز همراه است ممکن است به یکی از انواع همسرآزاری از جمله نوع جسمی منجر شود، از سویی زن سالاری نیز می‌تواند خود را به صورت همسر آزاری نشان دهد. نمایش برخی سریالها و فیلمها زمینه ساز همسرآزاری است. در مواردی برنامه‌های تلویزیون که زنان موجوداتی بسیار ضعیف و شکننده و یا پرخاشگر نشان داده می‌شود تصویر ذهنی نادرستی را از زنان در مردان ایجاد می‌کند که ممکن است رفتارهای آنان را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین بهتر است در برنامه‌های تلویزیونی نقش واقعی یک زن مدیر و خوش اخلاق به نمایش گذاشته شود.تلاشهای سازمانها و نهاد‌های متولی در هر یک از دلایل مطرح شده، رفع فقر و زمینه‌های اعتیاد، ارتقای سطح فرهنگی و ... در کاهش دلایل همسرآزاری موثر است. همچنین دقت و توجه خانواده‌ها بویژه در انتخاب همسر برای فرزندانشان و توجه جوانان به اهمیت این موضوع در این میان نقش تعیین کننده ای دارد. پزشکی قانونی تنها ملجا مراجعه همسران آزاردیده است. بنابراین می‌توان با بررسی و تعیین فراوانی هر یک از موارد همسرآزاری به نتایج مناسبی در این زمینه دست یافت و راه حل مناسبی در این مورد در اختیار مسئولان قرار داد.از آنجا که افراد آزار دیده جهت انجام معاینات و تعیین نوع صدمات به سازمان پزشکی قانونی کشور مراجعه می‌کنند لذا این امر زمینه مناسبی را جهت انجام بررسی‌های علمی و یافتن راه حل‌های مناسب در زمینه رفع مشکلات ناشی از همسرآزاری در این سازمان فراهم ساخته است که با توجه به نقش معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه که به تازگی تشکیل شده است این موضوع زمینه مناسبی را جهت افزایش همکاری‌ها میان سازمان و معاونت مذکور و نیز سایر دستگاههای ذیربط ایجاد نموده است.یکی از مشکلات ما نبود آمار و اطلاعاتی از همسر آزاری در جامعه است.از آنجا که تمامی افرادی که از سوی همسرانشان مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند برای شکایت و پیگیری به مراجع ذیصلاح مراجعه نمی کنند لذا آمار دقیقی در این مورد در کشور وجود ندارد. با بالابردن سطح فرهنگی جامعه، مهارتهای زندگی، بهبود شرایط زندگی و نیز توجه به سنتها و احادیث بزرگان دینی و ترویج فرهنگ دینی در امر ازدواج و روابط خانوادگی و اجتماعی می‌توان موارد همسرآزاری را به حداقل رساند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

آيين زمامداری در سيره ي حكومتی اميرالمومنين علی عليه السلام

فتوحات خلفای پیش از امیرمومنان علی علیه السلام سرزمینی وسیع و پهناور برای حکومت ایشان به ارث گذاشت (که شامل تمام کشورهای کنونی شبه جزیره، ایران، عراق، شامات کنونی، مصر و...) زمامداری موفقیت آمیز ایشان برآن سرزمین با ابزار و سایل و سطح فرهنگی آن زمان می تواند بهترین الگوی زمامداری برای ما شیعیان ایشان باشد.
No image

برخورد با استهزاء گران از ديدگاه قرآن

آياتي كه در قرآن از استهزا به ميان آورده بيشتر مربوط به حوزۀ عقيده و دين بوده كه در آن دشمنان، انبياي الهي، مومنان، وحي، آيات قرآن، احكام عبادي، معاد، پيامبران و حتي خداوند را به تمسخر گرفته و از استهزا به عنوان حربه اي براي رويارويي با دين الهي بهره مي جستند
No image

تربيت توحيدی در سیره اهل بیت پیامبر (صلوات الله علیهم)

سیرۀ پیامبر و اهل بیت صلوات الله علیهم در تربیت اعتقادی در زمینۀاصل توحید دارای مراحل سه گانۀ تبیین، توصیف و تثبیت بوده است.اولا:در مواجهه با اکثریت مردم اصل وجود خدا را مفروض گرفته اما در برابر عقاید انحرافی از دلایل روشن و قوی استفاده می کردند. ثانیا: در مقام معرفی خدا تاکید بر بیان صفات خدا می کردند با رعایت سطح فکری مخاطب. ثالثا: برای ارتقا و رشد ایمان فرد را به ارتباط با خدا و حفظ و تقویت ارتباط با خدا دعوت می کردند.
No image

تربيت فرزند در سيره معصومان (عليهم السلام)

بانگاهی هر چند اجمالی به آیات و روایاتی كه در مورد فرزند وارد شده، می توان به نگرش عمیق اسلام درباره فرزند و جایگاهش در اندیشه اسلامی پی برد. فرزندان نعمت های الهی نزد والدین اند، هم می توان آنها را بر انجام اعمال ناشایست و خلاف فطرت الهی شان به خاك ذلّت و پستی نشاند.

پر بازدیدترین ها

No image

سیره ی نبی مکرم اسلام صلّی الله علیه و آله در تغییر نام افراد

هرکس تاریخ زندگانی نبی مکرّم اسلام حضرت محمّد مصطفی صلی الله علیه و آله را مطالعه نماید درمی یابد که ایشان در موارد متعدد، نام افراد شهرها را عوض می نموده اند. امام صادق علیه السلامنیز در این باره می فرمایند: پیامبر نام های زشت شهرها و اشخاص را تغییر می دادند
No image

عوامل امنيت را از نظر آيات و روايات

ما در اين بحث عوامل امنيت را از نظر آيات و روايات بررسي مي كنيم و سعي بر ذكر شاخص هاي ثابت و ماندگار در هر عصر شرايط جوامع ايماني در تمام دوران و ازمان مي باشد.
No image

فلسفه امتحان از دیدگاه قرآن و روایات معصومین

امتحان در فرهنگ قرآن، قرار دادن انسان ها در بستر حوادث گوناگون تلخ و شیرین با هدف رسیدن آنان به كمال لایق خویش است و در آیات پرشماری با واژه های یاد شده و غیر آنها مطرح گردیده است.
No image

سیره پیامبر و اهل بیت صلوات الله علیهم در تربیت اعتقادی درباره معاد

یكی از مهمترین اصول اعتقادی كه در متون دینی اهمیت ویژه ای برای آن قائل شده اند مسألة حیات پس از مرگ و زندگی اخروی است كه اصطلاحا به نام معاد شناخته می شود. یك نظر اجمالی به آیات قران مجید نشان می دهد كه در میان مسایل عقیدتی هیچ مسأله ای در اسلام بعد از توحید به اهمیت مسألة معاد و اعتقاد به حیات بعد از مرگ و حسابرسی اعمال بندگان و پاداش و كیفر و اجرای عدالت نیست. در قرآن حدود 1200 آیه دربارة معاد وجود دارد.
Powered by TayaCMS