دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ارزش و اهميت صدقه صبحگاهی

No image
ارزش و اهميت صدقه صبحگاهی

فاطمه محمدی

چه كسي مي‌داند من، كه امروز با هزار نقشه و برنامه‌ريزي از خانه‌ام خارج شده‌ام به خانه برخواهم گشت يا نه؟ دنياي ما دنياي اسرارآميزي است. ما با همه ادعاي علم و تمدنمان در دنيايي از ناآگاهي‌ها زندگي مي‌كنيم، چيزهايي كه نمي‌دانيم از چيزهايي كه مي‌دانيم و علم به آنها رسيده است خيلي مهم‌تر هستند. مثلاً ما اصلاً نمي‌دانيم تا كي زنده هستيم، امروز كه از منزلمان بيرون مي‌رويم دوباره برمي‌گرديم يا نه؟ نمي‌دانيم اين سلامتي كه توجهي به آن نداريم تا كي پايدار است، فرزندانمان، پدر و مادرهايمان، همسرمان، چشمانمان، قدرت شنوايی‌مان، و همه آنچه داريم را تا كي خواهيم داشت؟ امنيتمان را جانمان را... خلاصه در اين گردش عجيب چرخ گردون هر آن، ما در معرض اتفاقاتي هستيم كه هيچ آگاهي از آنها نداريم. هر آن ممكن است اتفاقي براي ما بيفتد و ما هرگز علت اين اتفاقات را نخواهيم فهميد. گاهي داريم تاوان پس مي‌دهيم. كفاره گناهاني كه در گذشته انجام داده‌ايم، گاهي يك آزمون الهي در يك لحظه برگزار مي‌شود و ما بايد پاسخگو باشيم... خلاصه اينگونه نيست كه اين زندگي روتين ما هميشه در يكنواختي سپري شود، پستي‌ها و بلندي‌ها، غافلگيري‌ها و در دغدغه افتادن‌ها، همه ويژگي‌هاي اين دنياي پر رمز و راز است. اگر صفحه حوادث روزنامه‌ها را ورق بزنيم مي‌بينيم كه همه آن حوادث هولناك و بعضاً عجيب و غريب در همين حوالي من و شما اتفاق افتاده‌اند. نمي‌خواهيم با يادآوري چنين اتفاقاتي روز شما را خراب كنيم بلکه مي‌خواهيم بگوييم يك سپر محافظتي خيلي قدرتمند و تضميني وجود دارد كه مي‌تواند ما را در مقابل اين حوادث بيمه كند.

اهميت صدقه صبحگاهی

امام صادق(ع) مي‌فرمايد: روزتان را با صدقه آغاز كنيد زيرا بلاها بر صدقه پيشي نمي‌جويند، كسي كه ابتداي روز، صدقه بدهد خدا شري را كه از آسمان در آن روز نازل مي‌شود از او دفع مي‌كند و اگر در آغاز شب صدقه بدهد خدا شر آنچه در آن شب از آسمان فرود مي‌آيد از او دفع مي‌كند. (الفقيه، ج2، ص 67) پيامبر اكرم(ص): صدقه، بلا را برطرف مى‌ كند و مؤثرترينِ داروست. همچنين، قضاى حتمى را برمى‌ گرداند و درد و بيمارى‌‌ها را چيزى جز دعا و صدقه از بين نمى ‌برد. بحارالأنوار (ط-بيروت) ج 93، ص 137، ح 71) امام صادق(ع) فرمود: زمينى بين من و مردى قرار بود تقسيم شود. آن مرد از علم نجوم اطلاعى داشت. كار را به تأخير مى‌انداخت تا ساعتى را انتخاب كند كه به اعتقاد خودش آن ساعت براى او خوب است و براى من بد، در نتيجه او سود كند و من زيان. بالاخره روز و ساعتى كه در نظر داشت رسيد، زمين تقسيم ولى به نفع من تمام شد. منجم از روى ناراحتى دست خود بر يكديگر زده گفت (ما رأيت كاليوم قط)؛ مانند امروز هرگز نديده بودم. پرسيدم مگر چه شده؟ جواب داد من منجم هستم. در ساعت خوبى بيرون آمدم و ساعت بد را براى شما اختيار كردم. اينك مى بينم كار برعكس شد و قسمت بهتر نصيب شما گرديد. گفتم مى خواهى تو را حديثى بياموزم كه پدرم به من فرمود؟ تقاضا كرد بگو. گفتم پيغمبر اكرم(ص) فرمود هر كه مايل است خداوند نحوست روزش را جلوگيرى كند صبحگاه آن روز صدقه بدهد. اگر مى خواهد نحوست شبش از بين برود سر شب صدقه دهد. من ابتداى حركت و خارج شدن خود را با صدقه شروع كردم. اين صدقه دادن برايت بهتر از علم نجوم است. (كافى، جزو 4، ص 7) امام صادق(ع): هر كس در روز يا شب صدقه بدهد ـ اگر روز است روز و اگر شب است، شب ـ خداوند از او غم و اندوه، درنده و مرگ بد را دور مى‌كند (ثواب الأعمال ص 140).

جمع بندی

صدقه، به فرموده ائمه(ع)، سپر محكمي‌است در مقابل بلايايي كه از آنها بي‌خبريم. چقدر خوب است كه هر صبح و شب خود را با دادن صدقه‌اي هر چند اندك در راه خداوند بيمه كنيم و شب و روزمان را در امنيت بگذرانيم. امام صادق(ع) فرمود: صدقه شبانه، خشم پروردگار را فرو مى‌نشاند و گناه بزرگ را پاك مى كند و حساب را آسان مى گرداند و صدقه روزانه، مال و ثروت را به بار مى نشاند و عمر را زياد مى كند. (بحار الأنوار: 96/125/39).

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

آیت الله حاج میرزا محمد غروی تبریزی (آیت اخلاص)

او يكي از علماي واقعي و زاهد بود و تا آخر عمر، تدريس را ترك نكرد . در سرما و گرما و با كهولت سن، راه طولاني را پياده به مدرسه طالبيه مي آمد . چند بار شاگردانش عرض كردند: «حاج آقا چرا سوار تاكسي نمي شويد؟» فرمود: «من كه توان آمدن دارم، چرا مال امام را خرج كنم؟
No image

حضرت آیت الله حاج میرزا علی هسته ای اصفهانی

مرحوم هسته اي اصفهاني، موقعي كه آوازه و شهرت مرحوم آيت الله شهيد شيخ فضل الله نوري در ايران منتشر شده بود، وارد تهران شد و ابتدا به دروس برخي از اساتيد مشهور تهران رفت، ولي آنان را قابل استفاده براي خود نديد و دروس آنان را قابل مقايسه با اساتيد اصفهان ندانست.
No image

مرحوم حاج عباسعلی حسینی

در این بخش سیره ی تبلیغی مرحوم حاج عباسعلی حسینی بیان شده است.
No image

حاج شیخ حسن حجتی واعظ

رحوم حجتي واعظ، سخنوري بصير، شجاع، بليغ و فصيح بود . هنوز هم بعد از چهل سال از خاموش شدن اين خورشيد درخشان شمال، در افواه و السنه مردم سخن از ملاحت و شيريني سخنان وي مي رود .
No image

امام خمینی (ره) آینه مهر و قهر

امام در طول شبانه روز حتي يك دقيقه وقت تلف شده و بدون برنامه از قبل تعيين شده نداشتند . با توجه به شرايط سني و ميزان فعاليتي كه داشتند، باز هم ساعات خاصي را در سه نوبت - هر كدام، نيم تا يك ساعت - به اهل منزل اختصاص داده بودند كه هر كدام از ما كه مايل بوديم خدمت ايشان مي رسيديم و مسائل خودمان را مطرح مي كرديم.

پر بازدیدترین ها

No image

شيخ جعفر مجتهدي(ره)10

زمانی که آقای مجتهدی در قم بسر می بردند، دهه اول ماه محرم در منزلشان مراسم سوگواری و عزاداری حضرت اباعبدالله الحسین (علیه السلام) برپا بود، یک روز عاشورا که در خدمتشان بودیم و بیرون اتاق در حیاط، مراسم عزاداری برقرار بود، یکمرتبه حالشان دگرگون شد و شروع به بیان صحنه ای از روز عاشورا نمودند و به طوری آن را مجسم کردند که هر روز عاشورا آن صحنه در نظرم آمده و هرگز آن را فراموش نمی کنم.
No image

حضرت آیت الله حاج میرزا علی هسته ای اصفهانی

مرحوم هسته اي اصفهاني، موقعي كه آوازه و شهرت مرحوم آيت الله شهيد شيخ فضل الله نوري در ايران منتشر شده بود، وارد تهران شد و ابتدا به دروس برخي از اساتيد مشهور تهران رفت، ولي آنان را قابل استفاده براي خود نديد و دروس آنان را قابل مقايسه با اساتيد اصفهان ندانست.
No image

شيخ جعفر مجتهدي(ره)1

جت الإسلام دکتر محمد هادی امینی، فرزند برومند مرحوم آیت الله علامه امینی صاحب کتاب نفیس «الغدیر» نقل کردند:در سال 1349 هـ ش پس از وفات مرحوم پدرم علامه امینی، به خاطر تألیف و نشر کتابی به نام «قهرمان فخر» که در آن مطالبی بر ضد حزب بعث درج شده بود؛ دولت عراق تصمیم به جلب و محاکمه من گرفت.لذا مجبور به ترک نجف اشرف و عازم ایران شدم و در تهران اقامت گزیدم.
No image

شيخ جعفر مجتهدي(ره)8

جناب مجتهدی در مورد عظمت معنوی جناب حافظ برای استاد مجاهدی نقل کرده اند :روزی مأمور شدم تا به اصفهان رفته و به مدت یک هفته مرکب یکی از روضه خوان های اهل بیت را تر و خشک کنم! ایشان می فرمودند:بعد از اتمام ماموریت ، از خانه که بیرون آمدم، مأموریت دیگری به من محول شد که بایستی به شیراز می رفتم. وقتی به دروازه قرآن شیراز رسیدم، نوری مرا تا حافظیه همراهی کرد.
No image

شيخ جعفر مجتهدي(ره)2

روزی درخدمت آقای مجتهدی بودم ایشان در حالی که بسیار منقلب بودند، تعریف کردند:چند سال پیش که در قم بسر می بردم روز عاشورا به شدت مریض بودم و به طوری درد سراسر وجودم را فرا گرفته بود که نمی توانستم از رختخواب برخیزم.طبق معمول همه ساله در آن روز هم مراسم عزاداری در منزل برپا بود. در همان هنگام با حال سختی که داشتم متوسل به حضرت علی اصغر (علیه السلام) شدم و حالتی به خصوص برایم پیدا شد و صحنه هایی را مشاهده کردم.
Powered by TayaCMS