دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نکاتی که باید درباره جرایم رایانه ای بدانیم!

تقریباً همگی ما بخشی از تعاملات روزمره خود را در فضای مجازی سپری می‌کنیم و امروزه میزان اعتماد ما به فضای مجازی به حدی افزایش یافته است که تقریباً بدون نگرانی از بسیاری از سایت‌های اینترنتی خرید می‏کنیم
نکاتی که باید درباره جرایم رایانه ای بدانیم!
نکاتی که باید درباره جرایم رایانه ای بدانیم!

دانستنی های حقوقی؛

نکاتی که باید درباره جرایم رایانه ای بدانیم!

سایت تابناک

تاریخ انتشار: شنبه 5 اسفند ماه 1396

تقریباً همگی ما بخشی از تعاملات روزمره خود را در فضای مجازی سپری می‌کنیم و امروزه میزان اعتماد ما به فضای مجازی به حدی افزایش یافته است که تقریباً بدون نگرانی از بسیاری از سایت‌های اینترنتی خرید می‏کنیم و یا تصاویر و فیلم‌های شخصی خودمان را به راحتی از طریق شبکه‌های مجازی با دیگران به اشتراک می‌گذاریم، اما بسیاری از ما با خطرات و از همه مهمتر قوانین مرتبط با فعالیت در حوزه فضای مجازی و جرائم رایانه ای باخبر نیستیم.

به گزارش «تابناک» جرائم رایانه‌ای به آن دسته از جرائمی اطلاق می‌شود که موضوع و هدف جرم رایانه باشد یا جرم از طریق رایانه صورت بگیرد. اگر رایانه به شبکه اینترنت هم وصل باشد در این صورت مصداق جرم اینترنتی پیدا می‌کند. جرم اینترنتی جرمی است که در فضای مجازی واقع می‌شود. این جرائم در حال حاضر در قوانین کیفری ایران مصوب شده اند (در سال ۱۳۸۸) و از طریق مجتمع قضایی ویژه‌ای که به منظور پیگیری این دسته از جرائم توسط قوه قضائیه در نظر گرفته شده، قابل تعقیب هستند.

البته بدیهی است که جرائم اینترنتی خاص کشور ایران نیست و در همه جای دنیا به عنوان یک چالش مطرح است. کما اینکه در سال ۲۰۱۲ حدود ۴۸۰ میلیون دلار نصیب بزهکاران سایبری در کل جهان شده است. همچنین به بیان رئیس پلیس فتای ایران، تنها حدود ۳۰% از جرائم اینترنتی در دنیا کشف می‏شود اما مهمترین جرائم اینترنتی کدام هستند؟!

از جمله مهمترین جرائم اینترنتی در کشور که بیشترین آسیب را به کاربران ایرانی زده است عبارتند از:

سرقت اطلاعات کارت‌های بانکی از جمله شماره کارت، رمز دوم، کد cvv2 از طریق صفحات جعلی (فیشینگ)، “اسکمیر” (کپی کردن غیرقانونی داده‌های کارت بانکی) و سوء استفاده از اعتماد افراد و دریافت کارت و رمز آن. البته جرائم اینترنتی محدود به این موارد نیست و سرقت هویت، کلاهبرداری اینترنتی، نقض قوانین کپی رایت، هک کردن، ایجاد ویروس‌های رایانه‌ای و اختلال در ارائه خدمات برخی از جرم‌های سایبری هستند که در دنیا گریبان افراد زیادی را گرفته است.

اما قانون کشورمان در خصوص جرائم رایانه ای چه وضعیتی دارد؟

در ایران و پس از آنکه طرح‌ها و لوایحی در زمینه تدوین جرائم رایانه ای در نظر گرفته شد، سرانجام در تیرماه ۱۳۸۸ قانون جرائم رایانه ای به تصویب رسید و این قانون در حال حاضر جزء حقوق موضوعه ایران و از جمله قوانین لازم الاجرا محسوب می‌شود.

کلیات قانون چه می‌گوید؟

یک نکته را درباره کلیات این قانون پیش از ورود به طبقه بندی این قانون و شیوه رسیدگی به آن می‌توان مطرح کرد:

آن این است که عنوان قانون، «قانون جرائم رایانه» است ولی زمانی که به متن قانون مراجعه می‌کنیم ملاحظه می‌شود که مقنن جرائم ناشی از وسایل مخابرات یا جرائمی که از طریق مخابرات واقع می‌شود را در زمره مواد این قانون ذکر کرده است. بنابراین بهتر بود عنوان قانون « قانون جرائم رایانه ای و مخابراتی» باشد.

با مطالعه قانون جرائم رایانه ای می‌توان آن‌ها را به ۵ دسته طبقه بندی کرد:

۱- طبقه بندی جرائم رایانه‌ای علیه حریم خصوصی

۲- طبقه بندی جرائم رایانه علیه شخصیت معنوی افراد

۳- طبقه بندی جرائم رایانه‌ای علیه عفت و اخلاق عمومی

۴- طبقه بندی جرائم رایانه‌ای علیه امنیت و آسایش عمومی

۵- طبقه بندی جرائم رایانه‌ای علیه اموال و مالکیت

هر یک از این طبقه بندی‌ها دارای مصادیق مختلفی از جرائمی است که علیه ارزش‌های انسانی و اجتماعی حاکم در جامعه ایران محقق می‌شود.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS